Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ευθύνες στο Πακιστάν για επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ευθύνες στο Πακιστάν επέρριψε χτες ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που εξαπολύουν Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά και σε βόρειες επαρχίες της χώρας, σε μία προσπάθεια των τελευταίων να δείξουν ότι παραμένουν «μάχιμοι», μετά το θάνατο του αρχηγού τους, μουλά Μουχάμαντ Ομάρ, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Αφγανός Πρόεδρος, μιλώντας χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις, που εξαπολύονταν από την Παρασκευή ως χτες, με συνέπεια το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, «δείχνουν πως τα στρατόπεδα εκπαίδευσης βομβιστών αυτοκτονίας και τα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών παραμένουν ενεργά όσο ποτέ στο Πακιστάν». Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι τηλεφώνησε την Κυριακή στον Πακιστανό πρωθυπουργό Νουάζ Σαρίφ, καλώντας τον να του πει «τι θα έκανε εάν συνέβαινε στο Ισλαμαμπάντ ό,τι συνέβη την Παρασκευή στην Καμπούλ (σ.σ. τριπλή βομβιστική επίθεση Ταλιμπάν με 65 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες) και οι δράστες ήταν Αφγανοί». Και ο Αφγανός Πρόεδρος σημείωσε: «Ελπίζαμε την ειρήνη, αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε από το Πακιστάν είναι μηνύματα πολέμου».

Οι δηλώσεις του Αφγανού ηγέτη δε σχολιάστηκαν άμεσα από το Πακιστάν.

Παράλληλα, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι μεταξύ των 27 ατόμων που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής από επίθεση Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση Καμπ Ιντέγκριτι (την οποία διαχειρίζεται η «Academi», η πρώην εταιρεία μισθοφόρων «Blackwater») ήταν και οκτώ Αφγανοί πολίτες που εργάζονταν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και ένας ξένος στρατιώτης, η εθνικότητα του οποίου δε δημοσιοποιήθηκε.

Τέλος, χτες, σε νέα επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν σε φυλάκιο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ