ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΙ
Αντιδράσεις για την απάτη της «ανωτατοποίησης»

Την πάγια θέση της για δημιουργία της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αποτελεί και τη μόνη λύση για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, αντίθετα με το νομοσχέδιο της απατηλής «αναβάθμισης» των ΤΕΙ, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΠΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας.

«Μετά και από την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό, αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια, που μας θέλει κυνηγούς πιστωτικών μονάδων», είπε ο εκπρόσωπος της παράταξης, Νίκος Φύτας. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, προτίθεται, όπως είπε στους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, να θεσμοθετήσει το σύστημα πιστωτικών μονάδων που προβλέπει η Μπολόνια, μονάδων που θα μπορούν να χορηγούν και ιδρύματα εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή και ιδιωτικά. Παράλληλα ο Π. Ευθυμίου, είπε στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά θα ορίζεται και η πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΙ σ' αυτά.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ διευκρίνισε ότι δε διαφωνούν με κάποια σημεία του, αλλά με το σύνολό του. «Ολο το νομοσχέδιο είναι λάθος. Να το πάρει πίσω όπως είναι και στη θέση του χρειάζεται να έρθει ένα άλλο νομοσχέδιο, που να ορίζει την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για τις αντιδράσεις του σπουδαστικού κινήματος, επίκειται κύκλος γενικών συνελεύσεων στις σχολές, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μάρτη, στις οποίες οι ΠΚΣ θα προτείνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Θα ξαναπάμε στο υπουργείο μαζί με χιλιάδες σπουδαστές», είπε ο Ν. Φύτας.

Η αισιοδοξία της ΠΚΣ αντλείται από την καθημερινή επαφή της με τους σπουδαστές. Μάλιστα, η παράταξη έχει καταρτίσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το νομοσχέδιο και έχει στήσει κάλπες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ζητώντας τη γνώμη των σπουδαστών. Ηδη έχουν συμπληρωθεί εκατοντάδες ερωτηματολόγια τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ το υπουργείο συνεχίζει τις επαφές με εκπαιδευτικούς φορείς διεξάγοντας τον προσχηματικό διάλογο που εξήγγειλε, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, που βαδίζει σταθερά στην υλοποίηση της «Διακήρυξης της Μπολόνια», του εκπαιδευτικού οράματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Αντιδράσεις των Μηχανικών

Τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το θέμα της «αναβάθμισης» των ΤΕΙ, επανέλαβε χτες στον «Flash 9.61», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, λέγοντας ότι για να γίνει κάποιος μηχανικός η προϋπόθεση είναι «να σπουδάσει, να συγκεντρωθεί, να κοπιάσει και αυτή η ιστορία, που χαϊδεύουν τα αυτιά των παιδιών και των γονιών τους, γιατί είναι πελάτες -είναι ψήφοι αυτοί- ότι σε μια νύχτα θα γίνουν μηχανικοί, είναι καταστροφική». Αφησε, επίσης, σαφείς υπαινιγμούς για το διαχωρισμό γνώσης και εφαρμογής λέγοντας ότι «ο πρακτικός χωρίς θεωρία είναι τσαρλατάνος» και κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας γιατί δεν καταθέτει τις απόψεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει το ΤΕΕ, και κωλυσιεργεί την υπόθεση αρνούμενο ταυτόχρονα να συζητήσει με το Επιμελητήριο.

Βαριούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Κ. Λιάσκα, χρησιμοποιούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ σε μια ανακοίνωση - απάντηση στις δηλώσεις του. Απαξιούν όμως να απαντήσουν επί της ουσίας των θέσεων του ΤΕΕ χαρακτηρίζοντάς τες «αναλήθειες».

Με το ΤΕΕ και την πανεπιστημιακή κοινότητα συντάσσεται και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας που ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου, κατάργηση των επικαλύψεων ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και νομοθετική ισοτιμία του διπλώματος των Πολυτεχνείων με μάστερ.

Τραμπούκικη επίθεση από τη ΔΑΠ

Σε μια κατάπτυστη, τραμπούκικη επίθεση προς την Πανσπουδαστική ΚΣ προχώρησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (δηλαδή της παράταξης της ΝΔ), στο ΤΕΙ Λάρισας. Προχτές, ένας μέλος της ΔΑΠ επιτέθηκε σε σπουδάστρια - μέλος της ΠΚΣ, που ήταν εκείνη την ώρα μόνη της στο τραπεζάκι της ΠΚΣ στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής, χτυπώντας τη στο χέρι και τραβώντας της τα μαλλιά. Το γεγονός έχει και συνέχεια, καθώς ο δράστης μαζί με άλλους τραμπούκους - μέλη της παράταξής του έσπασαν το τραπεζάκι της ΠΚΣ και κατέστρεψαν όλο το ενημερωτικό υλικό που ήταν πάνω και προορίζονταν για τους σπουδαστές. Απείλησαν, μάλιστα, ότι «η ΠΚΣ δεν έχει δικαίωμα να βγάζει τραπεζάκι» στη συγκεκριμένη σχολή.

Τα τραπεζάκια των παρατάξεων έχουν σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών για ό,τι γίνεται στα ΤΕΙ και για τις θέσεις κάθε παράταξης. Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι η «φωνή της ΠΚΣ» δεν αρέσει καθόλου στη ΔΑΠ και επιλέγει τέτοιου είδους φασιστικά μέσα για να τη φιμώσει.

«Οι τακτικές της ΔΑΠ είναι γνωστές εδώ και χρόνια πια σε όλη την Ελλάδα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ του ΤΕΙ Λάρισας. «Πιο πολύ απ' όλα φοβούνται ότι θα αποκαλύπτεται μέσω της Πανσπουδαστικής σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών το ότι τους αντιμετωπίζουν ως προβατάκια και κουκιά για τις εκλογές τους, θέλοντάς τους στο σκοτάδι της ενημέρωσης». Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στα ΤΕΙ «τρέχουν», το σπουδαστικό κίνημα καλείται να απαντήσει, η ΔΑΠ έσκυψε το κεφάλι στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης των ιδρυμάτων. Στο ΚΣ της ΕΣΕΕ και στις σχολές δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της, ενώ η ΠΚΣ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε την κυβερνητική απάτη του νομοσχεδίου και απαίτησε ο λόγος να δοθεί στους σπουδαστές μέσα από γενικές συνελεύσεις.

«Η Πανσπουδαστική δε φιμώνεται, δε φοβάται, δε σταματά. Αντίθετα συνεχίζει με όλο και περισσότερους σπουδαστές να συσπειρώνονται γύρω της», τονίζει η ανακοίνωση στο ΤΕΙ Λάρισας και καταλήγει: «Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δυναμώνει, γίνεται ποτάμι που διεκδικεί» και δε θα υποταχτεί στα διάφορα «μακριά χέρια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

«Αστεγο» το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Το καθεστώς της διπλοβάρδιας, με τις αντιπαιδαγωγικές συνέπειες που αυτό έχει, βιώνουν τις τελευταίες βδομάδες οι 198 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου, καθώς πρόσφατα αποδείχτηκε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο τα τελευταία χρόνια είναι ακατάλληλο. Πρόκειται για το σχολικό συγκρότημα Ψιλιανής, από το οποίο η Νομαρχία αποφάσισε στις 2 του Φλεβάρη να απομακρυνθούν το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Καλύμνου που μέχρι τότε συστεγάζονταν, επειδή μετά από μελέτη, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο από την κατασκευή του. Το 2ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνάσιο μεταφέρθηκαν σε παλιότερο κτίριο, και το 2ο Γυμνάσιο φιλοξενείται στο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου σε απογευματινή βάρδια. Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Γυμνασίου, εκφράζει την ανησυχία του για την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά τα παιδιά τους και ζητούν ως προσωρινή λύση να προμηθευτεί η Νομαρχία προκατασκευασμένες αίθουσες που θα τοποθετηθούν στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος Ψιλιανής μέχρι να γίνει σοβαρή μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να παλέψει για την οριστική λύση του κτιριακού προβλήματος, για το οποίο, όπως τονίζει, «είναι γνωστός ο ένοχος, γνωστές είναι και οι αιτίες». Η ΚΟΒ Καλύμνου αναφέρεται στο σύστημα κατασκευής δημοσίων έργων από εργολάβους, ενώ σε ό,τι αφορά το δήμο, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να καλύπτεται ούτε πίσω από νομοθεσίες, ούτε πίσω από οδηγίες - εντολές της ΕΕ και να νίπτει τας χείρας του».

Η ΚΟΒ Καλύμνου καλεί το λαό του νησιού να μην επιτρέψει, με αφορμή το κτιριακό, την υποβάθμιση των σχολείων της Καλύμνου, τονίζοντας χαρακτηριστικά «κανένας εφησυχασμός στις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις». «Ούτε πρωινά - απογευματινά, ούτε διασπορά του σχολείου σε αίθουσες σκόρπιες ανά την Κάλυμνο, ούτε πολύ περισσότερο συγχωνεύσεις των σχολείων και δημιουργία πολυάριθμων τμημάτων, πρόταση που έτσι κι αλλιώς υπήρχε και που δε θα πρέπει τώρα να πραγματοποιηθεί», σημειώνει η ΚΟΒ Καλύμνου. «Ενα συντονιστικό όργανο αγώνα, από εκπροσώπους των μαθητών, καθηγητών, γονέων και όλων των μαζικών φορέων της Καλύμνου πρέπει να λειτουργήσει. Θα πρέπει να βρουν όλη την Κάλυμνο μπροστά τους».

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ
Εγκαταλειμμένο στην τύχη του

Πολλά και δύσκολα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού και φίλων ΑμΕΑ από την αδιαφορία της κυβέρνησης για το παρόν και μέλλον αυτών των παιδιών. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι είκοσι παιδιά με ειδικές ανάγκες, στον Αλμυρό, στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα για ειδική αντιμετώπιση προσαρμογής τους στη ζωή:

- Δεν έχουν δικό τους χώρο και στεγάζονται στα ΚΑΠΗ του Δήμου.

- Ενώ εγκρίθηκε η κατασκευή διδακτηρίου και υπάρχει μελέτη και συγκεκριμένη πίστωση, εδώ και επτά μήνες το έργο δε δημοπρατείται.

- Δεν υπάρχουν θέσεις ειδικοτήτων Ψυχολόγου, Κοινωνικού Λειτουργού, Μουσικού, Γυμναστή στο Ειδικό Σχολείο.

- Δεν υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας εργαστηρίων για επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμΕΑ και απόρων νέων.

- Το Ειδικό Σχολείο δε λειτουργεί ως ολοήμερο, όπως απαιτείται, λόγω έλλειψης χώρου και προσωπικού.

- Δεν υπάρχει δυνατότητα 24ωρης φιλοξενίας παιδιών.

- Τέλος αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αφού η κυβέρνηση είναι επιμελώς απούσα στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου, αφήνοντας την αντιμετώπισή τους στις διάφορες φιλανθρωπίες.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε ακόμη στη δημοπράτηση του έργου «Ειδικό Σχολικό Κτίριο» και πώς σκοπεύει να παρέμβει ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος;
  • Τι μέτρα θα πάρει για τη δημιουργία θέσεων ειδικοτήτων και τη δημιουργία εργαστηρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργικής προσαρμογής των παιδιών στην κοινωνία;
  • Πώς σκοπεύει να ενισχύσει αποφασιστικά τα οικονομικά του Συλλόγου;
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΑΕΔ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποιούνται αύριο οι σπουδαστές

Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος, οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ. Την κινητοποίηση αποφάσισε το Συντονιστικό ΟΑΕΔ Αθήνας - Πειραιά. Την ίδια μέρα οι σπουδαστές της υπόλοιπης Ελλάδας προσανατολίζονται για παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Χτες, επίσης, στα Γιάννενα, ο γραμματέας του ΕΚ Ιωαννίνων και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιωαννίνων επισκέφτηκαν τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ - που τελεί για δεύτερη βδομάδα υπό κατάληψη - και συζήτησαν με μαθητές και καθηγητές.

Οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα απαιτούν να παραμείνει ο Οργανισμός ως ενιαίος και δημόσιος φορέας, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, σύγχρονα βιβλία, εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αύξηση του ενσήμου και του μισθού, αναβάθμιση του πτυχίου και κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και αύξηση των δαπανών για την παιδεία με την οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ