Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΕΙ
Αντιδράσεις για την απάτη της «ανωτατοποίησης»

Την πάγια θέση της για δημιουργία της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αποτελεί και τη μόνη λύση για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, αντίθετα με το νομοσχέδιο της απατηλής «αναβάθμισης» των ΤΕΙ, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΠΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας.

«Μετά και από την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό, αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την εφαρμογή της Διακήρυξης της Μπολόνια, που μας θέλει κυνηγούς πιστωτικών μονάδων», είπε ο εκπρόσωπος της παράταξης, Νίκος Φύτας. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, προτίθεται, όπως είπε στους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, να θεσμοθετήσει το σύστημα πιστωτικών μονάδων που προβλέπει η Μπολόνια, μονάδων που θα μπορούν να χορηγούν και ιδρύματα εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή και ιδιωτικά. Παράλληλα ο Π. Ευθυμίου, είπε στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά θα ορίζεται και η πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΙ σ' αυτά.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ διευκρίνισε ότι δε διαφωνούν με κάποια σημεία του, αλλά με το σύνολό του. «Ολο το νομοσχέδιο είναι λάθος. Να το πάρει πίσω όπως είναι και στη θέση του χρειάζεται να έρθει ένα άλλο νομοσχέδιο, που να ορίζει την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για τις αντιδράσεις του σπουδαστικού κινήματος, επίκειται κύκλος γενικών συνελεύσεων στις σχολές, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μάρτη, στις οποίες οι ΠΚΣ θα προτείνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Θα ξαναπάμε στο υπουργείο μαζί με χιλιάδες σπουδαστές», είπε ο Ν. Φύτας.

Η αισιοδοξία της ΠΚΣ αντλείται από την καθημερινή επαφή της με τους σπουδαστές. Μάλιστα, η παράταξη έχει καταρτίσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το νομοσχέδιο και έχει στήσει κάλπες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ζητώντας τη γνώμη των σπουδαστών. Ηδη έχουν συμπληρωθεί εκατοντάδες ερωτηματολόγια τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ το υπουργείο συνεχίζει τις επαφές με εκπαιδευτικούς φορείς διεξάγοντας τον προσχηματικό διάλογο που εξήγγειλε, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, που βαδίζει σταθερά στην υλοποίηση της «Διακήρυξης της Μπολόνια», του εκπαιδευτικού οράματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Αντιδράσεις των Μηχανικών

Τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το θέμα της «αναβάθμισης» των ΤΕΙ, επανέλαβε χτες στον «Flash 9.61», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, λέγοντας ότι για να γίνει κάποιος μηχανικός η προϋπόθεση είναι «να σπουδάσει, να συγκεντρωθεί, να κοπιάσει και αυτή η ιστορία, που χαϊδεύουν τα αυτιά των παιδιών και των γονιών τους, γιατί είναι πελάτες -είναι ψήφοι αυτοί- ότι σε μια νύχτα θα γίνουν μηχανικοί, είναι καταστροφική». Αφησε, επίσης, σαφείς υπαινιγμούς για το διαχωρισμό γνώσης και εφαρμογής λέγοντας ότι «ο πρακτικός χωρίς θεωρία είναι τσαρλατάνος» και κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας γιατί δεν καταθέτει τις απόψεις του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει το ΤΕΕ, και κωλυσιεργεί την υπόθεση αρνούμενο ταυτόχρονα να συζητήσει με το Επιμελητήριο.

Βαριούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Κ. Λιάσκα, χρησιμοποιούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ σε μια ανακοίνωση - απάντηση στις δηλώσεις του. Απαξιούν όμως να απαντήσουν επί της ουσίας των θέσεων του ΤΕΕ χαρακτηρίζοντάς τες «αναλήθειες».

Με το ΤΕΕ και την πανεπιστημιακή κοινότητα συντάσσεται και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας που ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου, κατάργηση των επικαλύψεων ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και νομοθετική ισοτιμία του διπλώματος των Πολυτεχνείων με μάστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ