Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΚΗ ΤΩΝ «9»
Συνέχεια με απολογίες

Απολογήθηκαν χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών οι εννέα πολίτες που κατηγορούνται για σωρεία κακουργημάτων, επειδή στις 14-6-98 συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το 18ο εξεταστικό κέντρο στα Πατήσια για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά βρίσκονται στο εδώλιο επειδή διατράνωσαν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ολοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι πιάστηκαν «στο σωρό» από την αστυνομία.

Μάλιστα, ο φοιτητής Ν. Κονταξής τόνισε ότι θεωρεί «πολιτική» αυτή τη δίκη, ότι «δικάζεται το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος και να διαμαρτύρεται όταν διακυβεύονται τα δικαιώματά του». Συνεχίζοντας την απολογία του, είπε: «Η Αστυνομία ήθελε να παρουσιάσει έργο και να στείλει το μήνυμα "κοιτάξτε, μη βγαίνετε στους δρόμους και διαμαρτύρεστε, γιατί κινδυνεύετε να συλληφθείτε και να πάτε στο δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες". Θεώρησα χρέος μου να είμαι σ' αυτές τις διαμαρτυρίες. Δεχτήκαμε επίθεση από την αστυνομία με χημικά για να διαλυθούμε. Τυφλώθηκα. Κρατήθηκα από έναν ώμο και όταν άρχισαν να καταλαγιάζουν τα πράγματα βρέθηκα σε μια αυλή. Εκεί με συνέλαβαν. Ενδεχόμενη ποινικοποίηση του δικού μας αγώνα σημαίνει ποινικοποίηση και των άλλων αγώνων που θα γίνουν στο μέλλον».

«Μπήκα σε μια αυλή μαζί με άλλα άτομα και μας συνέλαβαν άνδρες των ΜΑΤ. Είχα πάει στο εξεταστικό κέντρο να δω τι θα γίνει γιατί είχα κάνει αίτηση» είπε η καθηγήτρια φιλολογίας Ευανθία Πούλιου. Και συνέχισε: «Ημουν στην επετηρίδα από το 1994 και περίμενα να διοριστώ. Σήμερα εργάζομαι ως βιβλιοθηκονόμος». «Από το '94;» απόρησε ο εισαγγελέας της έδρας. «Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Θα μπορούσατε να είχατε πεθάνει και να είστε ακόμα στην επετηρίδα». Ωστόσο, ο προηγούμενος κατηγορούμενος χαρακτήρισε την επετηρίδα ως «κάτι αδιάβλητο» σε σχέση με τις προσλήψεις μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Η Ασημίνα Δραβανιώτη, αδιόριστη επίσης νηπιαγωγός, είπε στην απολογία της ότι πιάστηκε, καθώς πήγαινε να δώσει εξετάσεις στο 18ο εξεταστικό κέντρο.

Στο παραπάνω πνεύμα κινήθηκαν και οι απολογίες των κατηγορουμένων Ρ. Καρίγιαννη, Ελένης Καλτσά, Ιωάννας Δροσοπούλου, Ι. Νάκου, Ειρήνης Σηφάκη και Πολυξένης Τζοανοπούλου.

Οτι δημιουργήθηκαν συνθήκες καταστρατήγησης των δικονομικών εγγυήσεων της υπεράσπισης των κατηγορούμενων εκτιμά το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι δικονομικά απαράδεκτο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να εμφανίζονται όσοι συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό κίνημα τον Ιούνη του 1998 ως μέλη ενός όχλου που διέπραξε ποινικά αδικήματα». Επίσης, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από τις άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά και να παρέμβουν οι προϊστάμενοι Δικαστικών Αρχών προκειμένου να διαφυλαχτούν οι δικονομικές εγγυήσεις των κατηγορουμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η εξέταση μαρτύρων (2007-10-05 00:00:00.0)
Συλλήψεις στο σωρό, σωρεία παρανομιών (2007-03-10 00:00:00.0)
Αθωώθηκε ο Αντρέα Μπίκολι (2004-07-27 00:00:00.0)
Στο κακουργιοδικείο για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2001-02-13 00:00:00.0)
Ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (2000-09-20 00:00:00.0)
Απέρριψε τις προσφυγές το ΣτΕ (1999-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ