Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στο κακουργιοδικείο για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη εννέα πολιτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14-6-1998, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το 18ο εξεταστικό κέντρο στα Πατήσια, όπου είχε οργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για τους Ρένο Καρίμαλη οικοδόμο, Ελένη Καλτσά ιδιωτική υπάλληλο, Ιωάννα Δροσοπούλου φοιτήτρια, Ιω. Νάκο φοιτητή, Ευανθία Πούλιου καθηγήτρια, Νικ. Κονταξή φοιτητή, Ασημίνα Δραπανιώτη αδιόριστη νηπιαγωγό, Ειρήνη Σηφάκη φοιτήτρια και Πολυξένη Τζοανοπούλου καθηγήτρια. Αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις (κατασκευή βομβών, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εκρήξεις από τις οποίες υπήρξε κίνδυνος ζωής και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας) και έξι πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, απειλή, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης).

Ολοι οι παραπάνω αρνούνται το κατηγορητήριο και οποιαδήποτε ανάμειξη σε βιαιοπραγίες. Υποστηρίζουν ότι απλώς συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά του διαγωνισμού της «ντροπής» του ΑΣΕΠ και ότι συνελήφθησαν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Εξάλλου, μία κατηγορουμένη, η Α. Δραπανιώτη, συνελήφθη από την αστυνομία ενώ πήγαινε να λάβει μέρος στις εξετάσεις!

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν η ΟΛΜΕ, το ΕΚΑ, πλήθος καθηγητών και εργαζομένων, που είχαν κατακλύσει το χώρο των δικαστηρίων, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ήταν αυξημένα για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Η ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσουν όλες οι ανακρίσεις και οι δίκες σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, τονίζοντας ότι με τις συνεχιζόμενες διώξεις «αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η πολιτική πυγμής, που έχουν στόχο τις ίδιες τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών και καταστηματαρχών, των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια. Κανένας από αυτούς δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες. Ο κατάλογος των μαρτύρων (κατηγορητηρίου και υπεράσπισης) περιλαμβάνει συνολικά 70 πρόσωπα. Ετσι η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ