Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μείνει ανέπαφο το άρθρο 24!

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν και τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης

«Εμμένουμε στη μη αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος, εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας ως την τελική νίκη». Αυτό τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης των παραπάνω άρθρων του Συντάγματος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «απαράδεκτη» και τη νέα πρόταση αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις και η συνεχώς διογκούμενη αντίθεση προς την εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει νέα πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24.

Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνεται ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης, υπό το πρόσχημα της προστασίας, ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό, την αλλαγή χρήσης και την οικοδόμηση των ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων. Ακόμη καταργεί τη συνταγματική προστασία από τα πάρκα, άλση, τεχνητές δασικές φυτείες και επιπλέον καθιερώνει την ανέλεγκτη από τη διοικητική δικαιοσύνη χωροταξία και πολεοδομία, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση έργων ιδιαίτερα βλαπτικών προς το περιβάλλον. Οσον αφορά την πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, Ελσα Παπαδημητρίου και Ν. Αγγελόπουλος, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τη χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά δασοκτόνα», σύμφωνα με την οποία η έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης καθορίζεται από νόμο και όχι από τη δασική επιστήμη.

Καταλήγοντας οι συνεργαζόμενες οργανώσεις, υπογραμμίζουν ότι «αν ανησυχούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που προφανώς υποβαθμίζεται, ας αναζητήσουν τα αίτια στις πολιτικές που μέχρι σήμερα ακολούθησαν σ' αυτό το ζήτημα οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ας αφήσουν ανέπαφο το άρθρο 24».

O Μιχ. Δεκλερής

«Τεράστια προσωπικά συμφέροντα» βλέπει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερής πίσω από τις επιθέσεις βουλευτών εναντίον του και του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Μάλιστα, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ», τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 των βουλευτών εκείνων που κατέχουν δασικές εκτάσεις.

«Προσωπικά πιστεύω, είπε ο Μ. Δεκλερής, ότι οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν οι ίδιοι δασικές εκτάσεις δεν πρέπει ούτε να μετέχουν ούτε να ομιλούν. Αυτό θεωρώ ότι είναι πράγματι ένας υποβιβασμός του δημόσιου βίου, όταν πολιτικοί, που έχουν οι ίδιοι δασικές εκτάσεις, ταυτίζουν την ανάπτυξη της προσωπικής τους περιουσίας με την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους. Είναι μια στοιχειώδης αρχή ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ένα συμφέρον σε μια υπόθεση, δεν πρέπει να τη χειρίζονται. Ευελπιστώ ότι θα ληφθεί μέριμνα, όταν θα ψηφίσουν, οι άνθρωποι αυτοί να μη μετάσχουν στην ψηφοφορία».

Παράλληλα, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός έκανε άλλη μια σημαντική προειδοποίηση. Είπε ότι με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη, επιδιώκεται να απορροφηθούν κονδύλια της Κοινότητας, όπου εμπλέκονται και δασικές εκτάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις από τους συνεταιρισμούς, ο Μ. Δεκλερής είπε ότι υπάρχουν βλέψεις σε δασικές εκτάσεις μέσω της τουριστικής ανάπτυξης. «Στην πραγματικότητα, είπε, υπάρχει κάποια μεθόδευση να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια ακόμα της Κοινότητας από ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ