Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι βουλές του λαού και των «κυρίων»

Ποτέ δε σου ήρθαν τα πράγματα, φουκαρά μου, όπως τα ήθελες. Αλλες οι δικές σου βουλές, βλέπεις, και άλλες οι βουλές αυτών που σε κυβερνούσαν. Ετσι κάθε φορά που εσύ ονειρευόσουν κάτι, επενέβαιναν οι ανοικτίρμονες εξουσιαστές σου και σου έκλεβαν τις επιθυμίες και τις λαχτάρες σου και σου ψαλίδιζαν σύριζα τα φτερά. Ούτε ένα μέτρο δε σε άφηναν να πετάξεις πάνω από τη χαμοζωή, στην οποία σ' έχουν καταδικάσει.

Και νάτοι πάλι οι άρπαγες των ονείρων σου, οι ληστές της ζωής σου, να ξαναχτυπούν. Αφού σε ξεζούμισαν για καλά όλα τα χρόνια που ήσουν ακμαίος, επιχειρούν τώρα να σου στερήσουν και την τελευταία ελπίδα που έτρεφες: την ελπίδα που είχε να βγεις μετά από λίγα χρόνια στη σύνταξη και να ζήσεις δέκα, είκοσι χρόνια χωρίς το άγχος του μεροκάματου, χωρίς την τραχύτητα, γενικά, της βιοπάλης.

Σκεφτόσουν μάλιστα, όπως έλεγες, όταν ερχόταν αυτή η στιγμή, να φύγεις πλέον από την τσιμεντένια μεγαλούπολη, που διέψευσε οικτρά τις προσδοκίες της νεότητάς σου και να επιστρέψεις στη γενέτειρά σου. Να πας, δηλαδή, στο μικρό χωριό σου, να επισκευάσεις το πατρικό σπίτι και να μείνεις πια εκεί καλλιεργώντας το μικρό περιβολάκι και ξαναβρίσκοντας τους χυμούς της ψυχής σου.

Ετσι σκεφτόσουν, έτσι ονειρευόσουν, καημένε, ξεχνώντας φαίνεται πως στη βάρβαρη εποχή της «παγκοσμιοποίησης» ακόμη και τα απλά όνειρα των φτωχών, σαν αυτά ακριβώς που έκανες κι εσύ, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Εκεί μέσα στα ψηλά κτίρια που ασκείται η διακυβέρνηση του τόπου, με γνώμονα τα συμφέροντα των ολίγων, κάποιοι άρχοντες σε παρακολουθούσαν κάθε φορά που ονειρευόσουν και κάγχαζαν ειρωνικά: «Για δες τον, τον είλωτα - έλεγαν - τι σκέφτεται! Χαμπάρι δεν έχει πάρει ότι άλλαξαν πλέον τα πράγματα, ότι επικρατεί πλέον η "νέα τάξη" και θα τον πατήσουμε τώρα στο λαιμό!

Θέλει, λέει, να πάρει σύνταξη σε λίγα χρόνια και να ξεκουραστεί. Χαα! Ποιος είναι τελοσπάντων και σκέφτεται έτσι; Εφοπλιστής, τραπεζίτης, βιομήχανος, καλά, τώρα θα δει τι έχει να γίνει. Θα τον φορτώσουμε άλλα δέκα χρόνια δουλιάς στην πλάτη, θα του ψαλιδίσουμε για καλά και τη σύνταξη που θα πάρει στο τέλος και άντε μετά από όλα αυτά να απολαύσει τίποτε απ' όσα ελπίζει! Στην κόλαση έζησε όλο του το βίο και στην κόλαση θα τον τελειώσει για να μάθει τι εστί καπιταλισμός»!

Αυτά έλεγαν πίσω από τους τοίχους των κτιρίων οι θλιβεροί κυβερνήτες και μαύρα σχέδια άρχισαν να εξυφαίνουν σε βάρος σου. Πρώτα άρχισαν να διαλαλούν ύπουλα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν, αποκρύπτοντας ότι μοναδικοί υπαίτιοι για την όποια κατάσταση αυτών των οργανισμών είναι οι ίδιοι και οι μεγαλοεργοδότες που χρωστούν δισ. από εισφορές. Κατόπιν άρχισαν να λένε ότι... ζεις πολύ και δε συμφέρει να σου δίνουν σύνταξη για τόσα χρόνια! Και εντέλει βρήκαν τη «φόρμουλα» για να «τακτοποιήσουν» την κατάσταση. Αποφάσισαν και είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν να παίρνεις σύνταξη λίγο πριν το τέλος της ζωής σου και το ποσόν να μη σου φτάνει ούτε για να ψωμοζείς.

Αυτή κι αν είναι ληστεία δηλαδή και αισχρότητα πρώτου μεγέθους. Γι' αυτό μη μένεις στιγμή αδρανής. Σήκωσε τη γροθιά σου και αντιστάσου σ' αυτούς που θέλουν να σε λιώσουν εντελώς. Γιατί αν μείνεις με σταυρωμένα τα χέρια, αποχαιρέτα για πάντα, φουκαρά μου, κάθε όνειρο που έτρεφες για τα στερνά χρόνια. Εκείνο το χέρσο περιβολάκι στο χωριό μόνο αν το σπείρεις με το σπόρο της αντίστασης και της πάλης μπορεί να ξανακαρπίσει!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ