Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΒΕΪΚΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δικαίωση των κληρονόμων Βέικου διά της πλαγίας;

Πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει υπέρ του Δημοσίου τμήμα του «κτήματος Βεΐκου», που, όμως, ανήκει στο Δημόσιο! Απόφαση, που ίσως αποδειχτεί «θείο δώρο» γι' αυτούς που διεκδικούν ολόκληρη την έκταση

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος δικαίωσης των κληρονόμων Βέικου, που εδώ και 106 χρόνια διεκδικούν σε βάρος του Δημοσίου το έκτασης 2.000 στρεμμάτων «κτήμα Ομορφοκλησιάς»! Αφού οι κυβερνητικού φωστήρες αποφάσισαν ότι σώνει και καλά στην περιοχή αυτή πρέπει να κατασκευαστεί ένα από τα γήπεδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα προχωρούν στην πρωτοφανή ενέργεια απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου μιας έκτασης που ανήκει στο Δημόσιο!

Στις 2 Φλεβάρη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η «Πράξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου επιτραπέζιας αντισφαίρισης», έκτασης 92,8 στρεμμάτων. Η απαλλοτρίωση γίνεται υπέρ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά στην Πράξη απαλλοτρίωσης αναφέρεται το εξής καταπληκτικό: «Η έκταση που απαλλοτριώνεται ανήκει στο Δημόσιο και επ' αυτής προβάλλουν δικαίωμα κυριότητας οι: Γ. Βιαρόπουλος και Ελ. Μάλαμα (κληρονόμοι Βεΐκου)»!

Ουσιαστικά δηλαδή, το Δημόσιο συνομολογεί τις διεκδικήσεις των κληρονόμων του Βέικου, στη συγκεκριμένη έκταση. Ομως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κληρονόμοι Βέικου διεκδικούν ολόκληρη την έκταση των 2.000 στρεμμάτων και τυχόν νομιμοποίηση - διά της πλαγίας - της ιδιοκτησίας τους στην έκταση των 92,8 στρεμμάτων, αυτόματα ανοίγει το δρόμο για την κατοχύρωση υπέρ τους αυτής της τεράστιας έκτασης (το υπόλοιπο κτήμα Ομορφοκλησιάς - Βεΐκου).

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κληρονόμοι Βέικου έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλους δικαστικούς μαραθώνιους, διεκδικώντας αυτήν την έκταση. Ο τελευταίος άρχισε το 1996 με την κατάθεση αναγνωριστικής αγωγής κατά του Δημοσίου, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσιδικήσει.

Ολα αυτά τα χρόνια που οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις και είχαν καταφέρει να ακυρώσουν τα σχέδια των καταπατητών - φερόμενων ως ιδιοκτητών - το Δημόσιο έκανε τα «στραβά μάτια». Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχική συνολική έκταση των 4.500 στρεμμάτων του κτήματος, σήμερα, έχουν μείνει αδόμητα και εκτός σχεδίου πόλης, μόνο τα 2.000 στρέμματα.

Οι κάτοικοι των περιοχών προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή, επικαλούμενοι το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατασκευή των γηπέδων. Εχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων και ζητούν να επαναβεβαιωθεί ο δασικός χαρακτήρας και της έκτασης όπου χωροθετείται το κλειστό Γυμναστήριο. Η προσφυγή των κατοίκων πρόκειται να συζητηθεί στις 28 Φλεβάρη 2001. Ακόμα, σύλλογοι των περιοχών Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Ψυχικού και Φιλοθέης, με εξώδικη πρόσκληση -γνωστοποίηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον υπουργό Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας, τους καλούν να αναστείλουν τις ενέργειες (απαλλοτριώσεις), μέχρι να κριθεί οριστικά και αμετάκλητα η προσφυγή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ