Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Οποιος προλάβει, σώθηκε!

Στο έλεος των φυσικών καταστροφών θα εξακολουθήσει να βρίσκεται η χώρα για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, αφού - όπως ομολογήθηκε στη διάρκεια χτεσινής διυπουργικής σύσκεψης - όχι μόνο δεν υπάρχει ουσιαστικός εθνικός σχεδιασμός πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης ζημιών, αλλά αυτός θα ισχύσει το 2002! Μέχρι τότε, «τρέξτε να σωθείτε», όπως άλλωστε προέτρεπε πρόσφατα, με αφορμή επερχόμενη κακοκαιρία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που στον όποιο εθνικό σχεδιασμό θα έχει τον πρώτο λόγο.

Οχι, βέβαια, ότι το 2002 οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι». Κι αυτό, γιατί η κύρια πτυχή του νέου εθνικού σχεδιασμού - οι βασικές αρχές του οποίου έχουν, ήδη, δοθεί στη δημοσιότητα, μετά από σχετική σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου - είναι η προσπάθεια μεταφοράς της ευθύνης στα κατώτερα επίπεδα εξουσίας, δηλαδή στους δήμους και τις νομαρχίες, αλλά και στον ίδιο τον δημότη, μέσα από την ενεργοποίηση του εθελοντισμού.

Σύμφωνα με τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη, που ασχολήθηκε γενικά με την πολιτική προστασία της χώρας και ειδικά με τις πυρκαγιές, το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδιασμού είναι η καταγραφή του ρόλου κάθε υπηρεσίας, φορέα και υπουργείου στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών, για κάθε κατηγορία καταστροφής (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, κλπ.). Ο ρόλος αυτός θα εξειδικευτεί για κάθε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. Το όλο εγχείρημα θα υποστηριχτεί επιστημονικά, με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, ενώ σημαντικό ρόλο θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές, για την οργάνωση και δραστηριοποίηση των οποίων θα διατεθούν 500 εκατομμύρια δραχμές. Η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος. Βέβαια, η ομολογούμενη από την κυβέρνηση ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών θέτει αυτόματα ένα ζήτημα ασφάλειας των εθελοντών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η διυπουργική έθεσε ως προϋπόθεση τη χαρτογράφηση των δασών (ή, τουλάχιστον, ό,τι θα απομείνει από τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση). Δηλαδή, την ταξινόμηση των δασών ανά είδος, την κατηγοριοποίησή τους με βάση το βαθμό επικινδυνότητας, τη διαπίστωση των δασικών δρόμων που υφίστανται. Επίσης, προβλέπεται να υπάρχει η δυνατότητα ημερήσιας πρόγνωσης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, ώστε να καθορίζεται η δράση του κάθε φορέα σε συγκεκριμένους τομείς.

Σημαντική είναι, επίσης, η ομολογία της κυβέρνησης για την αποτυχημένη επιλογή της να μεταθέσει από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών. Οπως ειπώθηκε, την κύρια ευθύνη εξακολουθεί να έχει η Πυροσβεστική, ενώ οι δασικοί αναλαμβάνουν τον τομέα της πρόληψης και της φύλαξης των περιοχών, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται το Μάρτη να προκηρυχτούν 8.000 προσλήψεις - 5.500 πυροσβέστες και περίπου 2.500 δασικοί. Τον Απρίλη υπολογίζεται να έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες τους, οπότε και θα ξεκινήσουν ασκήσεις ετοιμότητας ανά δασαρχείο. Την ευθύνη θα έχουν τα κατά τόπους Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Περιφέρειας. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τον καθαρισμό των περιαστικών δασών και χωματερών θα πληρώσουν οι δήμοι, μέσα από την παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που εισπράττουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ