Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθωώθηκε ο Αντρέα Μπίκολι

Πανηγυρικά αθωώθηκε ο Αντρέα Μπίκολι, ο 20χρονος Αλβανός, ο οποίος, επειδή αντέδρασε σε αυθαίρετη άρνηση υπαλλήλων της Νομαρχίας Αθηνών να τον εξυπηρετήσουν, όχι μόνο βρέθηκε αντιμέτωπος με... το μισό ποινικό κώδικα, αλλά και ξυλοκοπήθηκε άγρια στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ορισμένες από τις πράξεις για τις οποίες ο Μπίκολι κατηγορήθηκε δεν τελέστηκαν, ενώ οι υπόλοιπες τελέστηκαν δικαιολογημένα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ανατράπηκαν οι κατηγορίες που απέδιδαν εις βάρος του νεαρού αλλοδαπού οι δύο υπάλληλοι της Νομαρχίας, Γ. Ζερβάκος και Μ. Ευαγγελάτου, όπως και οι δύο αστυνομικοί Β. Σαλίβερης και Α.Καραγιάννης, που τον συνέλαβαν. Χαρακτηριστική ήταν η πληθώρα αντιφάσεων τόσο ανάμεσα στις καταθέσεις των υπαλλήλων της Νομαρχίας, όσο και σε εκείνες των δύο αστυνομικών. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, ο νεαρός μετανάστης αντέδρασε, όταν ο Γ. Ζερβάκος αρνήθηκε, παράνομα, να τον εξυπηρετήσει - χωρίς να έχει λήξει το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας. Τη στιγμή μάλιστα που, ο Αλβανός εργαζόμενος και μαθητής είχε επισκεφτεί για πολλοστή φορά την υπηρεσία χωρίς να διεκπεραιώσει την ανανέωση της άδειας εργασίας του, με αποτέλεσμα να δέχεται ακόμα και απειλές απόλυσης από τον εργοδότη του λόγω συχνών απουσιών - κάτι που, όπως σημείωσε στην απολογία του, εξήγησε στους υπαλλήλους.

«Μετέωρη» έμεινε η «αντίληψη υποταγής» που ανέλυσε ο εισαγγελέας, ο οποίος - ούτε λίγο ούτε πολύ - υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να υπακούσει στις εντολές των υπαλλήλων και να μην επιμείνει στην εξυπηρέτησή του. Ιδιαίτερα εξοργιστική ήταν η στάση του εισαγγελέα όταν, σε επισήμανση της μητέρας του κατηγορουμένου, πως ήταν οικονομικά αδύνατο για την οικογένεια να προσλάβει δικηγόρο, ώστε ο νεαρός να μην απουσιάζει από τη δουλιά του... «διερωτήθηκε»: «τώρα έχετε λεφτά;»...

Οπως υπογράμμισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, «η απόφαση δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά γενικότερα τη στάση των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στους πολίτες, στα ανθρώπινα δικαιώματα». Ενώ αναφέρθηκαν στη σωρεία πλέον περιστατικών που αποδεικνύουν ότι οι αλλοδαποί «είναι καλοί» για να δουλεύουν ανασφάλιστοι, να φτιάχνουν τα ολυμπιακά έργα και να πέφτουν από τις σκαλωσιές, καταγράφοντας συνεχώς εργατικά ατυχήματα, όχι όμως και για να εξυπηρετούνται.

Στο πλευρό του Αντρέα Μπίκολι βρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, από την Αλβανική Κοινότητα, από το Συμβούλιο Πόλης της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του κατηγορουμένου κατέθεσε πως, όταν απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας αναζητώντας το γιο της (θυμίζουμε ότι ο Μπίκολι κρατήθηκε χωρίς να του επιτραπεί καν να τηλεφωνήσει), οι αστυνομικοί αρνήθηκαν ότι βρισκόταν εκεί. Κάτι που, σε συνδυασμό με τον άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού αλλοδαπού στο τμήμα - μπροστά μάλιστα στο Γ. Ζερβάκο όπως σημείωσε - εγείρει προβληματισμούς για τον αν απαιτείται αυτεπάγγελτη παρέμβαση για αστυνομική αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ