Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΛΑ»
Επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Ανακάλεσε το δικαστήριο την απόφασή του για περαίωση της αποδεικτικής διαδικασίας

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε χτες το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων που διεξάγει, στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού, τη Δίκη για τον «ΕΛΑ», σε μια προσπάθεια να διασώσει το τρωθέν κύρος του κατηγορητηρίου, το δικό του αλλά και των κρατικών αρχών σχετικά με αυτή την υπόθεση, που αποτελεί ευθεία βολή και προσβολή στα κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και στις κερδισμένες με αγώνες λαϊκές ελευθερίες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ακόμη τραγέλαφος. Ετσι ενώ την προηγούμενη Πέμπτη το Δικαστήριο - ύστερα από 15λεπτη σύσκεψη - είχε κηρύξει περαιωμένη την αποδεικτική διαδικασία, απορρίπτοντας το αίτημα της υπεράσπισης να εξετάσει νέο αποδεικτικό υλικό προερχόμενο από την Κρατική Ασφάλεια και την περιβόητη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χτες ανέτρεψε αυτή του την απόφαση, επέστρεψε και πάλι στο πλαίσιο της αποδεικτικής διαδικασίας, αποδεχόμενο τουλάχιστον τη συζήτηση επί του συγκεκριμένου «αποδεικτικού υλικού»!

Βάσει του υλικού αυτού - επίσημων, δηλαδή, εγγράφων των προαναφερόμενων υπηρεσιών που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και τα οποία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιχείρησε να αποκρύψει από το δικαστήριο - ο βομβιστής με ψευδώνυμο «Τζορτζ», στις βομβιστικές ενέργειες στο μπαρ «ΟΣΚΑΡ» στη Γλυφάδα το 1988 και στη σαουδαραβική πρεσβεία το 1983, δεν είναι ο κατηγορούμενος στη δίκη για τον «ΕΛΑ», Αγγελέτος Κανάς, αλλά ένας Λιβανέζος, πιθανόν, πράκτορας των Αμερικανών, που φέρει το όνομα Τζαμάλ Ντάργουϊς.

Η χτεσινή ημέρα της δίκης άρχισε με την κατάθεση αιτήματος από μέρους του Αλ. Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Αγγ. Κανά, για ανάκληση της απόφασης περί «περαιωθείσας αποδεικτικής διαδικασίας» και απόδοση των προαναφερομένων εγγράφων ούτως ώστε να μελετηθούν και να σχολιαστούν από τους παράγοντες της δίκης. Επίσης ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να κληθούν για να καταθέσουν ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής ταξίαρχος Στ. Σύρος και ο δημοσιογράφος Στ. Βορίνας, ο οποίος δημοσίευσε στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» τα έγγραφα. Τέλος, να κληθεί για να καταθέσει ο ανθυπαστυνόμος της Αντιτρομοκρατικής Α. Αμοιρίδης, ο οποίος παρασημοφορήθηκε επειδή, όπως η υπηρεσία του αναφέρει, κατάφερε «διείσδυση σε τρομοκρατική οργάνωση», που αν και δεν ονοματίζεται φαίνεται πως ο λόγος γίνεται για τον «ΕΛΑ» (ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται ότι υπήρξε συμμαθητής της βασικής μάρτυρα κατηγορίας Σοφίας Κυριακίδου).

Το βασικό αίτημα Κούγια περί ανάκλησης της απόφασης του δικαστηρίου για περαίωση της αποδεικτικής διαδικασίας υποστήριξαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης πλην των Αρη Κωνσταντάκη, Δ. Τσοβόλα και Δ. Μπελαντή οι οποίοι υποστήριξαν πως η απόφαση της περασμένης Πέμπτης ήταν απολύτως συνειδητή απόφαση, με την οποία το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν έχει ενδιαφέρον για την αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την εξέταση περισσότερων στοιχείων αναφορικά με την υπόθεση.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι υπέρ του αιτήματος για ανάκληση τάχτηκαν και οι δύο εισαγγελείς της έδρας (τακτικός και αναπληρωτής), οι οποίοι υποστήριξαν πως από παρανόηση την περασμένη Πέμπτη κηρύχτηκε το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας!!!

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τα εν λόγω έγγραφα ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας, μίλησε για κατάρρευση της θεωρίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι οι λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Σημείωσε δε, ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται έγγραφα κανενός είδους μαστικών υπηρεσιών ως αποδεικτικό υλικό στο δικαστήριο, ενώ απ' αφορμή τα συγκεκριμένα έγγραφα τόνισε ότι η Αντιτρομοκρατική χρησιμοποίησε ό,τι τη συνέφερε για να στηρίξει το κατηγορητήριο. «Δεν μπορώ - κατέληξε - να δεχτώ σαν αληθινούς τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στα έγγραφα της Αντιτρομοκρατικής για λόγους αρχής. Οπως ακριβώς δε δέχτηκα τα κουρελόχαρτα της Στάζι, για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν μπορώ να αποδεχτώ τα κουρελόχαρτα οποιασδήποτε ελληνικής μυστικής υπηρεσίας. Ομως, η αποκάλυψη αυτών των χαρτιών δείχνει ότι αυτή η υπηρεσία, η Αντιτρομοκρατική, κατασκευάζει ενόχους και προσπαθεί να εξαπατήσει το δικαστήριο για να τους καταδικάσει».

Σε δική του δήλωση ο κατηγορούμενος Κ. Αγαπίου, υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, μίλησε για μεθόδευση σε βάρος του και σημείωσε πως είναι προκαταδικασμένος.

Σε σχολιασμό των εγγράφων προέβησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ αρνήθηκαν σχόλιο οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ