Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΒ ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποτακτικοί του Βωβού ο Δήμος Λαυρίου και δημοτικές παρατάξεις

Εσπευσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του μεγαλοεργολάβου για την τσιμεντοποίηση της Πουνταζέζας

Υπό τις εντολές της εταιρίας Μπ. Βωβός ΑΕ και Σία ΟΕ, φαίνεται να λειτουργεί ο Δήμος Λαυρίου, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λαυρίου του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο σκάνδαλο της τσιμεντοποίησης της Πουνταζέζας Σουνίου, μετά και τις αποκαλύψεις του Κυριακάτικου «Ρ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο Λαύριο έχουμε την εμφάνιση ενός νέου θεσμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας κατασκευαστικής εταιρίας να καλεί σε σύσκεψη τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και να συζητούν για τα θέματα παραχώρησης δικαιωμάτων του Δήμου και να συμφωνούν για θέματα περιβάλλοντος»!

Οπως αναφέρει η ΚΟΒ Λαυρίου, αρκεί μία συνάντηση του κατασκευαστή Μπ. Βωβού, με κάποιους παράγοντες του δήμου, δημοτικούς συμβούλους και το δήμαρχο, για να συμφωνήσουν με τις επιταγές του και να αποφασίσουν υπέρ αυτών, καταργώντας κάθε θεσμοθετημένο όργανο, Δημοτικό Συμβούλιο, δημόσια συζήτηση με τους φορείς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται στην περιοχή Πουνταζέζας Σουνίου, στη θέση Ακρωτήρι, όπου η εν λόγω εταιρία ετοιμάζεται να οικοδομήσει πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ενώ το 1998 είχε χαρακτηριστεί από το Δασαρχείο δασική. Μία τετραετία αργότερα, η εταιρία του Μπ. Βωβού ασκεί αντιρρήσεις, πάνω στην απόφαση, που η πρωτοβάθμια Επιτροπή Επιλύσεων Δασικών Αμφισβητήσεων κάνει εν μέρει δεκτές. Ο δήμος κάνει προσφυγή, ως έχει υποχρέωση, για σφάλμα της Επιτροπής, βάσει των στοιχείων που διαθέτει, για να έρθει ένα μήνα αργότερα η ίδια δημαρχιακή επιτροπή να ανακαλέσει την απόφαση προσφυγής, απορρίπτοντας τα στοιχεία και να αποφασίσει ότι η έκταση αυτή δεν είναι δασική, αντικαθιστώντας και καταργώντας όλες τις αρμόδιες αρχές.

Αποτέλεσμα, «μετά την παραίτηση του Δήμου το Δασαρχείο να βαπτίσει την έκταση που σκοπεύει να οικοδομήσει η εταιρία "χορτολιβαδική"». Παράλληλα και ενώ η προθεσμία άδειας οικοδομής επρόκειτο να εκπνεύσει, το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκοπούλου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζει η ανακοίνωση, την ανανεώνει έως τις 30/6/2004...

Την παραμονή εκπνοής της προθεσμίας έκδοσης οικοδομικής αδείας - αποκαλύπτει η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ - οι δημοτικοί σύμβουλοι επικύρωσαν τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Μ. Βωβού, του δημάρχου, και των δημοτικών συμβούλων Ι. Παρασκευή και Ν. Βλαχογιάννη, που έγινε έξω από τα θεσμικά όργανα του δήμου, «για τη μετατόπιση των αγροτικών δρόμων, που βρίσκονται μεταξύ αγροτεμαχίων της ιδιοκτησίας Βωβού, στην περιοχή Πουνταζέζα του Δήμου Λαυρεωτικής για να ενωθούν τα παραπάνω αγροτεμάχια και να γίνει το συγκρότημα των 68 στρεμμάτων καταστρέφοντας το περιβάλλον και τους δρόμους, αβγαταίνοντας τα κέρδη της εταιρίας με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δρχ.».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι με τη συμφωνία αυτή ο δικομματισμός και ο ΣΥΝ παραχώρησαν δικαιώματα των δημοτών με αντάλλαγμα:

α)Παραχώρηση στους κατοίκους πρόσβασης στη θάλασσα, κάτι, δηλαδή, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, μας το... δωρίζει σαν ευεργέτης ο κ. Βωβός και οι συνομιλητές του το αποδέχτηκαν!

β)Κατασκευή αγωγών νερού για τη σύνδεση των διαμερισμάτων του, καθώς φαίνεται ότι είχε την απαίτηση να πληρώσουν οι δημότες το κόστος της σύνδεσης αλλά και της οδικής σύνδεσης του οικισμού του με την κεντρική οδό!

γ) Μελέτη σύνδεσης της αποχέτευσης με το κεντρικό δίκτυο του δήμου - μα χωρίς αποχέτευση θα πουληθούν τα διαμερίσματα;

δ) Εδωσε την υπόσχεση να κατασκευάσει μέρος της αποχέτευσης της πόλης και να ενισχύσει τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας με αγορά μαστογράφου, που είναι υποχρέωση του κράτους...

Και ενώ οι υποσχέσεις πληθαίνουν - επισημαίνει η ΚΟΒ του ΚΚΕ - κανείς δεν αναφέρει πόσα θα κερδίσει η εταιρία από την επένδυση αυτή και τι κόστος θα έχει για τους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ