ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Κλίμα ανησυχίας

Σε κλίμα ανησυχίας, λόγω της δράσης Αλβανών εξτρεμιστών στη Νότια Σερβία, στο Κόσσοβο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ξεκινούν σήμερα στα Σκόπια οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για τη Διάσκεψη ήταν το κύριο αντικείμενο της δίωρης συνάντησης που είχαν χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε στο ανακοινωθέν που θα υιοθετήσει η διάσκεψη, να επαναλαμβάνεται η προσήλωση των κρατών στο υφιστάμενο συνοριακό καθεστώς. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών και διπλωματικών κύκλων, το ανακοινωθέν θα υιοθετήσουν και τα Τίρανα προκειμένου να αποφύγουν την απομόνωση.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «συζητήσαμε τη νέα προοπτική που δημιουργείται στα Βαλκάνια μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία» και αναφερόμενος στη Σύνοδο υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη σταθερότητα στη Σερβία. Επίσης, πρόσθεσε ότι στα Σκόπια το προσεχές διήμερο θα συζητηθούν προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, και επισήμανε πως στην ατζέντα της Διάσκεψης βρίσκεται και το πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή λόγω της χρήσης των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα τεθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο πλευρών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Πάντα ανταλλάσσουμε απόψεις, ωστόσο το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ. Πάντως, δεν προβλέπω ιδιαίτερη εξέλιξη».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Βούληση για ειρηνικές λύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 20 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις που επιθυμούν την πόλωση στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων είναι δυνάμεις μετριοπάθειας και η γενική πολιτική βούληση είναι να βρεθούν ειρηνικές λύσεις μέσα από συνεννόηση και σεβασμό.

Με την ΕΠΟΝ της νιότης...
  • Τα 58 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ τίμησαν χτες οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης
  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»
Οι αγώνες και το έργο της ΕΠΟΝ αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και είναι ένας αστείρευτος θησαυρός άντλησης διδαγμάτων διαχρονικής αξίας. Αυτές τις αξίες και αυτό το έργο, την επέτειο της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, πριν από 58 χρόνια, τίμησε, χτες το απόγευμα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σε συγκέντρωση - συνεστίαση ΕΠΟΝιτών, ΕΠΟΝιτισσών και φίλων της ΕΠΟΝ που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Ενώ με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από νωρίς η αίθουσα γέμισε με τους παλιούς αγωνιστές ΕΠΟΝίτες «που πολεμούσαν και τραγουδούσαν», όπως ήταν το σύνθημα της ΕΠΟΝ. Το πλήθος και το πάθος τους, η ζωντάνια που τους χαρακτηρίζει παρά τα πολλά χρόνια που τους βαραίνουν, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μάζωξης των ΕΠΟΝιτών - ΕΠΟΝιτισσών.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ με αντάρτικα τραγούδια του αγώνα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στα χρόνια της κατοχής η ΕΠΟΝ, όπως και στα μεγάλα ιδανικά της, στο όνομα των οποίων χιλιάδες αγωνιστές, νέοι και νέες τότε, έδωσαν και τη ζωή τους για λευτεριά και κοινωνική προκοπή.

«Η ΕΠΟΝ δεν έπεσε ουρανοκατέβατη», θα υπογραμμίσει ο Ν. Καραντηνός, για να συνεχίσει: «Η ΕΠΟΝ είναι κληρονομιά των επαναστατικών παραδόσεων της ΟΚΝΕ και ιδρύθηκε με τη βοήθεια του ΚΚΕ. Είμαστε η γενιά του ΕΑΜ, της Εθνικής Αντίστασης. Η επαναστατική γενιά που στα φοβερά χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής βρέθηκε στις πρώτες γραμμές του απελευθερωτικού αγώνα. Ομως, σήμερα, 58 χρόνια μετά, η αντίσταση βρίσκεται μπροστά σε νέες δοκιμασίες. Η κυβέρνηση προκλητική και αναίσθητη αρνείται να προχωρήσει στην υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών που φεύγουν αδικαίωτοι». «...Οι αγωνιστές και παρά την ηλικία τους στέκονται πάντα δίπλα στους αγώνες του λαού και σήμερα που οι δύσκολες συνθήκες της νέα τάξης το επιβάλουν».

Στο σύντομο χαιρετισμό της εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ η Ρούλα Ζαρκαδά θα τονίσει: «Η μνήμη της ΕΠΟΝ που διαπαιδαγωγεί με τις αξίες του αγώνα και της συλλογικής δράσης ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης βάζει στο ιερό καθήκον την ΚΝΕ να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στα ιδανικά αυτά. Να κάνει κτήμα της και να μεταλαμπαδεύσει τα ιδανικά της ΕΠΟΝ στη νέα γενιά της πατρίδας μας, σ' όλους τους νέους για αγώνα για πρόοδο και ειρήνη. Ακόμα για να διαπαιδαγωγηθεί από την παρακαταθήκη αυτή της ΕΠΟΝ και να παλέψει για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά της ενάντια στη νέα τάξη και το ραγιαδισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με δημοτικά και αντάρτικα τραγούδια.

GUE/NGL - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Βαρυσήμαντη κοινή παρέμβαση - διημερίδα στη Θεσσαλονίκη
  • Αρχίζει αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο «Ηλέκτρα Παλλάς», με θέμα: «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και ΕΕ»
  • Νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου

Μία εξαιρετικά σημαντική, όσο και επίκαιρη πρωτοβουλία, που συνάδει με το λαϊκό αίσθημα και τις ανησυχίες για τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ανέλαβαν η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που διοργανώνουν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο διημερίδα στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», πλ. Αριστοτέλους 1), με θέμα «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις ευρωβουλευτές της Ομάδας, ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Αύριο, πριν την έναρξη των εργασιών, στη 1 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, στο «Ηλέκτρα Παλλάς», από τους Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και H. Markov, ευρωβουλευτή του ΚΟΔΗΣΟ, εκ μέρους της GUE/NGL, σχετικά με την παραπάνω πρωτοβουλία.

Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής: Εναρξη των εργασιών αύριο στις 18.00 με χαιρετισμούς των Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και Markov Helmut, ευρωβουλευτή του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας, εκ μέρους της GUE/NGL.

Ακολουθούν μεταξύ 18.15 και 19.15 χαιρετισμοί από τους Κ. Παπαδόπουλο, νομάρχη Θεσσαλονίκης, και Β. Παπαγεωργόπουλο, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καθώς και από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Αμέσως μετά, έως τις 20.00, θα γίνουν εισηγήσεις από τους Σπ. Ραψομανίκη, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (συντάκτης της έκθεσης ΦΟΚΟΥΣ), ειδικό για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Jovanovic Zivadin, βουλευτή Σερβίας, υπεύθυνο για την έκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών, Νίκο Κατσαρό, γγ των Βαλκανικών Χημικών Εταιριών και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών, για τους χημικούς και ραδιενεργούς ρύπους που εκλύθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 21.00.

Το Σάββατο, 24 του Φλεβάρη, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 π.μ. και έως τις 10.30 θα γίνουν εισηγήσεις από τους Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Η ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου», Nadic Darlo, καθηγητή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου (ειδικός για τα ζητήματα περιβάλλοντος), Ζαχαρία Σκούρα, καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Περιβαλλοντικά προβλήματα και γενετικές επιπτώσεις», Rui Namorado Rosa, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Evora με θέμα «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», και Pavlovic Snezana, από το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών της Vinca, στο Βελιγράδι, με θέμα «Ραδιενεργός ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία».

Θα ακολουθήσει διάλειμμα έως τις 11.00 π.μ. και θα συνεχιστούν οι εργασίες με τις εισηγήσεις των Ιφιγένειας Δανοπούλου, επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Υγειονομικό οδοιπορικό στη Βοσνία», Matic-Besarabic Snezana, Senior Health spesialist M.D., με θέμα «Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην υγεία και στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας», Νίκου Ζώκα, γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕΘ.

Επειτα από ένα ακόμα διάλειμμα, θα ακολουθήσουν στις 12.30 έως τις 14.00 άλλες παρεμβάσεις, από τους Μ. Μοσχονά, δήμαρχο Αγίου Παύλου, Ν. Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Μ. Λιάμο, μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και την τροφική αλυσίδα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και το κλείσιμο των εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ