Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Κλίμα ανησυχίας

Σε κλίμα ανησυχίας, λόγω της δράσης Αλβανών εξτρεμιστών στη Νότια Σερβία, στο Κόσσοβο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ξεκινούν σήμερα στα Σκόπια οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για τη Διάσκεψη ήταν το κύριο αντικείμενο της δίωρης συνάντησης που είχαν χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε στο ανακοινωθέν που θα υιοθετήσει η διάσκεψη, να επαναλαμβάνεται η προσήλωση των κρατών στο υφιστάμενο συνοριακό καθεστώς. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών και διπλωματικών κύκλων, το ανακοινωθέν θα υιοθετήσουν και τα Τίρανα προκειμένου να αποφύγουν την απομόνωση.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «συζητήσαμε τη νέα προοπτική που δημιουργείται στα Βαλκάνια μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία» και αναφερόμενος στη Σύνοδο υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη σταθερότητα στη Σερβία. Επίσης, πρόσθεσε ότι στα Σκόπια το προσεχές διήμερο θα συζητηθούν προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, και επισήμανε πως στην ατζέντα της Διάσκεψης βρίσκεται και το πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή λόγω της χρήσης των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα τεθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο πλευρών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Πάντα ανταλλάσσουμε απόψεις, ωστόσο το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ. Πάντως, δεν προβλέπω ιδιαίτερη εξέλιξη».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Βούληση για ειρηνικές λύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 20 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις που επιθυμούν την πόλωση στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων είναι δυνάμεις μετριοπάθειας και η γενική πολιτική βούληση είναι να βρεθούν ειρηνικές λύσεις μέσα από συνεννόηση και σεβασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ