Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ Α. ΟΤΣΑΛΑΝ
Παραπέμπονται 13 στο κακουργιοδικείο

Associated Press

Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο κρατούμενος στα τουρκικά μπουντρούμια του νησιού Ιμραλί, ΑμπντουλάχΟτσαλάν (!), παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο) για την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας στα τέλη Γενάρη του 1999. Είναι αξιοσημείωτο ότι για την ίδια υπόθεση είχε προταθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο από την εισαγγελέα ΧρύσαΜυλωνά να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο ο αντιπλοίαρχος ε.α. ΑντώνηςΝαξάκης για τέσσερις πλημμεληματικές πράξεις.

Το υπ' αριθ. 883/2001 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπει στο ΜΟΔΑ τον Αντ. Ναξάκη και τους Κούρδους συνοδούς του Α. Οτσαλάν, YakarCengiz και KayaAvfer για προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας και, ειδικότερα, γιατί «ενεργώντας από κοινού και από πρόθεση με πράξεις εχθρικές, που η κυβέρνηση δεν εγκρίνει, εξέθεσαν το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο εχθροπραξιών με την Τουρκία, αφού οι ενέργειές τους είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί αναβρασμός και έξαψη στο λαό της Τουρκίας, που κυριεύτηκε από μένος, δηλαδή από διάθεση για διάπραξη εχθροπραξιών σε βάρος της Ελλάδας. Οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν τελούσαν υπό την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση προς την πάγια διακηρυγμένη θέση ότι η είσοδος του Οτσαλάν στο ελληνικό έδαφος είναι εθνικά επιζήμια και ότι δεν πρόκειται να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ούτε να του επιτραπεί να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος». Οι ίδιοι κατηγορούνται για άμεση συνδρομήστην παράνομη είσοδο του Α. Οτσαλάν στη χώρα μας και ηθικήαυτουργίασευφαρπαγήψευδούςβεβαίωσης.

Μαζί με τους παραπάνω παραπέμπονται για άμεσησυνέργεια στην πρώτηκακουργηματικήπράξη και στην παράνομηείσοδο του Α. Οτσαλάν στη χώρα οι ΕυάγγελοςΣτεργιόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας «Athens Aviation Services Ltd» (ο οποίος ναύλωσε για λογαριασμό του Ναξάκη το αεροσκάφος που μετέφερε τον Οτσαλάν από την Πετρούπολη της Ρωσίας), ΑντώνηςΣυμιγδαλάς, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας «Agean Aviation AE» (που διέθεσε το αεροσκάφος τύπου «Lear Zet» αντί ποσού 6.150.000 δρχ.), ΖήσηςΠεχλιβανούδης, πιλότος του αεροσκάφους, ΓεώργιοςΜαύρος, υπάλληλος της ναυλώτριας εταιρίας, Στέφανος - ΓρηγόριοςΕυαγγελάτος, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του κρατικού αεροδρομίου και αρμόδιος για τη λειτουργία της αίθουσας VIP, ΓεώργιοςΜαγγίνας, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. αποσπασμένος στην ΕΥΠ (που είχε αναλάβει την παρακολούθηση και αποτροπή της εισόδου του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα) και ΔημήτριοςΚαραγεώργος, αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., που εκτελούσε υπηρεσία ελέγχου των διαβατηρίων. O Α. Οτσαλάν κατηγορείται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Ο Ζ. Πεχλιβανούδης κατηγορείται επίσης για ψευδήβεβαίωση, στην οποία φέρεται να έχει άμεσησυνέργεια και ο Α. Συμιγδαλάς, ο οποίος κατηγορείται και για συνέργειασε παράνομη είσοδο αλλοδαπού. Ο Στ. Ευαγγελάτος αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία της νόθευσηςεγγράφου γιατί πέτυχε να καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο επιβατών η άφιξη δήθεν του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας, ενώ επρόκειτο για τον Α. Οτσαλάν. Τέλος, στη συγγραφέα Σταυρούλα (Βούλα) Δαμιανάκου και στην κόρη της ΕλένηΒασιλοπούλου, που φιλοξένησαν τον Κούρδο ηγέτη, αποδίδεται η κατηγορία της συνέργειαςσε παράνομη είσοδο αλλοδαπού στη χώρα μας. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία άλλα 12 άτομα.

Ο Α. Ναξάκης δήλωσε ότι είναι τιμή του που η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, η οποία «συνειδητά παρέδωσε τον ηγέτη 25.000.000 Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο τουρκικό ρατσιστικό φασιστικό κράτος», τον κατηγορεί για κακούργημα επειδή έκανε το καθήκον του ως άνθρωπος και ως Ελληνας. Θεωρεί, επίσης, τιμή του που συγκατηγορούμενός του είναι και «ο ηρωικός δεσμώτης του τουρκικού φασιστικού κράτους, ηγέτης Α. Οτσαλάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ