Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την ΕΠΟΝ της νιότης...
  • Τα 58 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ τίμησαν χτες οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης
  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»
Οι αγώνες και το έργο της ΕΠΟΝ αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και είναι ένας αστείρευτος θησαυρός άντλησης διδαγμάτων διαχρονικής αξίας. Αυτές τις αξίες και αυτό το έργο, την επέτειο της ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, πριν από 58 χρόνια, τίμησε, χτες το απόγευμα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σε συγκέντρωση - συνεστίαση ΕΠΟΝιτών, ΕΠΟΝιτισσών και φίλων της ΕΠΟΝ που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Ενώ με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από νωρίς η αίθουσα γέμισε με τους παλιούς αγωνιστές ΕΠΟΝίτες «που πολεμούσαν και τραγουδούσαν», όπως ήταν το σύνθημα της ΕΠΟΝ. Το πλήθος και το πάθος τους, η ζωντάνια που τους χαρακτηρίζει παρά τα πολλά χρόνια που τους βαραίνουν, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μάζωξης των ΕΠΟΝιτών - ΕΠΟΝιτισσών.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ με αντάρτικα τραγούδια του αγώνα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στα χρόνια της κατοχής η ΕΠΟΝ, όπως και στα μεγάλα ιδανικά της, στο όνομα των οποίων χιλιάδες αγωνιστές, νέοι και νέες τότε, έδωσαν και τη ζωή τους για λευτεριά και κοινωνική προκοπή.

«Η ΕΠΟΝ δεν έπεσε ουρανοκατέβατη», θα υπογραμμίσει ο Ν. Καραντηνός, για να συνεχίσει: «Η ΕΠΟΝ είναι κληρονομιά των επαναστατικών παραδόσεων της ΟΚΝΕ και ιδρύθηκε με τη βοήθεια του ΚΚΕ. Είμαστε η γενιά του ΕΑΜ, της Εθνικής Αντίστασης. Η επαναστατική γενιά που στα φοβερά χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής βρέθηκε στις πρώτες γραμμές του απελευθερωτικού αγώνα. Ομως, σήμερα, 58 χρόνια μετά, η αντίσταση βρίσκεται μπροστά σε νέες δοκιμασίες. Η κυβέρνηση προκλητική και αναίσθητη αρνείται να προχωρήσει στην υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών που φεύγουν αδικαίωτοι». «...Οι αγωνιστές και παρά την ηλικία τους στέκονται πάντα δίπλα στους αγώνες του λαού και σήμερα που οι δύσκολες συνθήκες της νέα τάξης το επιβάλουν».

Στο σύντομο χαιρετισμό της εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ η Ρούλα Ζαρκαδά θα τονίσει: «Η μνήμη της ΕΠΟΝ που διαπαιδαγωγεί με τις αξίες του αγώνα και της συλλογικής δράσης ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης βάζει στο ιερό καθήκον την ΚΝΕ να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στα ιδανικά αυτά. Να κάνει κτήμα της και να μεταλαμπαδεύσει τα ιδανικά της ΕΠΟΝ στη νέα γενιά της πατρίδας μας, σ' όλους τους νέους για αγώνα για πρόοδο και ειρήνη. Ακόμα για να διαπαιδαγωγηθεί από την παρακαταθήκη αυτή της ΕΠΟΝ και να παλέψει για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά της ενάντια στη νέα τάξη και το ραγιαδισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με δημοτικά και αντάρτικα τραγούδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις της ΠΕΑΦΕ (2010-02-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ΠΕΑΦΕ (2010-02-12 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής της ΠΕΑΦΕ (2006-12-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής της ΠΕΑΦΕ (2006-12-01 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ (2004-03-16 00:00:00.0)
"Εφυγε" ο Γιώργος Τσάμης (1998-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ