Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Από τη Βουλή η δίωξη των υπουργών

Στα θέματα της δίωξης των υπουργών από τη Βουλή αφιερώθηκε χτες η πρωινή συνεδρίαση της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος, πρότεινε την απόφαση να παίρνει η Βουλή τελικά με 151 ψήφους σε μία ψηφοφορία, αφαιρώντας την προηγούμενη πρότασή του, σύμφωνα με την οποία προηγούνταν μία ψηφοφορία στην οποία θα απαιτούνταν 180 ψήφοι. Στη συνέχεια η υπόθεση θα πηγαίνει στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δέχτηκε να γίνεται προκαταρκτική εξέταση από τη Βουλή, αφού όμως έχει προηγηθεί η απόφαση για τη δίωξη του υπουργού.

Καταργούνται, είπε, οι κατήγοροι βουλευτές και τη θέση τους παίρνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία παραπέμπεται υπουργός ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο εισηγητής του Αντ. Σκυλλάκος, είπε ότι χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις για το θέμα, επειδή «προκύπτουν και πολιτικά αδικήματα ή συνδέονται ορισμένες πράξεις με πολιτικές ενέργειες ή ορισμένες από τις ενέργειες ενός βουλευτή ή ενός υπουργού άπτονται και των πολιτικών τους δραστηριοτήτων είτε άμεσα είτε έμμεσα».

Με βάση αυτή τη λογική, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι για να ξεκινήσει μία δίωξη κατά υπουργού δε χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων που προτείνει η κυβέρνηση ούτε οι 151 που λέει η ΝΔ. Οπως, τόνισε, και με τις ασυλίες των βουλευτών η απλή πλειοψηφία μπορεί να οδηγήσει σε άρση της ασυλίας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για να ξεκινήσει μία δίωξη κατά υπουργού.

Οσο για το ποιος μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε τη διαδικασία να μπορούν να την κινούν 30 βουλευτές και όχι 50 όπως πρότειναν αρχικά τα δύο μεγάλα κόμματα, πρόταση που στο κλείσιμο της συζήτησης αποδέχτηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ε. Βενιζέλος.

Περαιτέρω ζήτησε να υπάρχει και μία στοιχειώδης έρευνα από μία επιτροπή της Βουλής γιατί «δεν μπορεί να καταλήξει η Βουλή ότι ξεκινάει η δίωξη και να χειριστούν από εκεί και πέρα οι δικαστές την υπόθεση μόνο από ένα κείμενο ή κάποια δημοσιεύματα». Στην επιτροπή αυτή, είπε, πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τάχθηκε κατά της δυνατότητας της Βουλής να διακόπτει μία δίκη υπουργού που έχει ήδη αρχίσει και να ανακαλέσει τη δίωξη, ενώ είπε ότι η επανάληψη της δίκης να μπορεί να γίνει μόνο υπέρ του κατηγορουμένου.

Η πρόταση της ΝΔ για τα συζητούμενα θέματα είναι τη δίωξη των υπουργών να την αποφασίζει η Βουλή με 151 ψήφους ύστερα από τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης. Η υπόθεση παραπέμπεται σε τακτική ανάκριση που ενεργείται από αρεοπαγίτη. Στο ειδικό δικαστήριο καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι οι κατήγοροι βουλευτές.

Ο ΣΥΝ πρότεινε να υπάρχει από τη Βουλή μία προκαταρκτική εξέταση πριν την τελική απόφαση για τη δίωξη, η οποία θα αποφασίζεται με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ