Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Ουρανία Βαμβέτσου

«Εφυγε» από τη ζωή μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε στις 20 Φλεβάρη 2000 στην πατρίδα της, τα Γιάννενα, η παλαίμαχη αγωνίστρια ΟΥΡΑΝΙΑ Στέλιου ΒΑΜΒΕΤΣΟΥ, μέλος του KKE, μητέρα του σ/φου Στάθη Βαμβέτσου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Διευθυντού του ραδιοτηλεοπτικού «902».

Η σ. Ουρανία γεννήθηκε πριν από 79 χρόνια και έζησε στα Γιάννενα. Τέκνο πολύτεκνης και πολύπαθης οικογένειας, συμμετείχε και η ίδια στην Εθνική Αντίσταση. Συνέδεσε την προσωπική της ζωή με τον αξιωματικό του στρατού Στέλιο Βαμβέτσο, στέλεχος του ΚΚΕ και μαζί του συνέχισε την αγωνιστική της πορεία.

Ακολούθησε αταλάντευτα μαζί του, μέσα από διωγμούς και στερήσεις όλες τις ταλαιπωρίες της μετεμφυλιακής περιόδου ακόμα και στους τόπους εξορίας.

Εδινε πάντα το αγωνιστικό της «παρών» σε όλες τις εκλογικές μάχες, ορισμένες φορές και μέσα από τα ψηφοδέλτια είτε του νόμιμου είτε του παράνομου ΚΚΕ (ΕΔΑ, ΠΑΜΕ). Ηταν παρούσα και πάλευε με υπομονή για τα λαϊκά προβλήματα της πόλης των Γιαννίνων.

Η συμμετοχή της στους Συλλόγους Αντιστασιακών Γυναικών, τοπικών συμβουλίων δεν ήταν ποτέ τυπική, αλλά ουσιώδης και συνεχής.

Διεκρίνετο για το απαράμιλλο ήθος της αλλά και την αφοσίωσή της στο ΚΚΕ, από τις γραμμές του οποίου έδινε ως την τελευταία στιγμή της ζωής της τη μάχη της οργάνωσης, τη μάχη του δραστήριου μέλους του ΚΚΕ.

Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν τα βαθιά κι ανθρώπινα αισθήματά της, που απλόχερα αγκάλιαζαν κάθε φτωχό, πονεμένο και κατατρεγμένο συνάνθρωπο σε σημείο που να γίνεται παραδειγματική.

Γι' αυτό αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο από τον απλό κόσμο της γειτονιάς της, όσο και από ολόκληρη την τοπική κοινωνία της πόλης των Γιαννίνων.

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη» εκφράζουν στο γιο της Στάθη τα βαθιά συλλυπητήριά τους.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τα παιδιά της, Στάθη και Μαίρη, έστειλε και η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

  • Στη μνήμη της μητέρας του Στάθη Βαμβέτσου ο Νίκος Διασάκος και η Γιάννα Μπαλτουμά προσφέρουν, μέσω της ΝΕ Μεσσηνίας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ