Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργείται βασικό συνταγματικό δικαίωμα

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η κυβέρνηση προχωρεί σ' ένα βαθύτατα αυταρχικό και αντιδραστικό μέτρο, στην κατάργηση του τηλεφωνικού απορρήτου

Σε παραπέρα συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και «τρομορυθμίσεις» προχωράει η κυβέρνηση με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία θα περιληφθεί στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα θα μπορεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αυτεπαγγέλτως, να δίνει άδεια για την επεξεργασία και την κοινοποίηση σε τρίτους προσωπικών στοιχείων, χωρίς να ενημερωθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Ετσι, ένα από τα βασικά και θεμελιώδη δικαίωμα του πολίτη - αυτό του απόρρητου που κατοχυρωνόταν και από το Σύνταγμα - καταργείται για τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς απαγορεύεται η κοινοποίηση σε τρίτους προσωπικών δεδομένων, χωρίς την ενημέρωση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Το θέμα προέκυψε όταν οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα που καταγράφηκαν από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο τρίγωνο Κηφισίας - Νέο Ψυχικό - Χαλάνδρι, στις 8 Ιούνη, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αγγλος ταξίαρχος Σόντερς.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απευθύνθηκαν στην Αρχή Προστασίας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Δαφέρμος φέρεται να πρόβαλε κάποιες αντιρρήσεις επικαλούμενος την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προχώρησε αμέσως στην τροποποίηση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία βρίσκουν σύμφωνο και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Κ. Δαφέρμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ