Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εσωτερική» υπόθεση το συνέδριο

Σε «εσωτερική» υπόθεση ρουτίνας εξελίσσεται το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- θα «διευθετήσει» και επικυρώσει ορισμένες αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα, με στόχο την αναδιανομή πόστων και ρόλων.

Η ηγεσία του κόμματος, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» ούτε όσον αφορά το κατασταστικό ούτε βέβαια όσον αφορά την πολιτική του κόμματος, η οποία ούτως ή άλλως καθορίζεται ασφυκτικά από το «μονόδρομο» του νεοφιλελευθερισμού. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αν και εμφανίζεται ανοιχτός σε «ρηξικέλευθες προτάσεις», ωστόσο δεν πρόκειται παρά να αποδεχτεί οριακές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα θα εμφανιστούν και ως απαίτηση και βούληση της βάσης του κόμματος. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε η διαδικασία της συλλογής και ταξινόμησης των προτάσεων που καταθέτουν τα στελέχη του κόμματος στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Οπως ανέφερε χτες η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής, έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Επιτροπή «αρκετές προτάσεις», οι οποίες θα ομαδοποιηθούν και οι «ισχυρότερες» θα φτάσουν στο συνέδριο. Οσες προτάσεις δε φτάσουν με την «επίσημη οδό» στο συνέδριο, υπάρχει δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να τις επαναφέρει, αρκεί να συγκεντρώσει εκατό υπογραφές! Η Μ. Γιαννάκου σημείωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των συνέδρων (περίπου 1.500 από τους 4.500 που θα πάρουν μέρος) και θα ξεκινήσουν τα πέντε προσυνέδρια, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές στο καταστατικό και στο πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ενδιαφέρον του συνεδρίου εξαντλείται στους... προσκεκλημένους. Οπως ανακοίνωσε χτες η Μ. Γιαννάκου δε θα κληθούν στο συνέδριο οι Αβραμόπουλος και Σαμαράς, αφού η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να προσκαλέσει όλα τα κόμματα που κατέβηκαν στις εκλογές και ευρωεκλογές και απέκτησαν κοινοβουλευτική ή ευρωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παράλληλα, σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχτεί η διαμάχη μεταξύ «καραμανλικών» στελεχών για το αν θεσμοθετηθεί η θέση του γραμματέα του κόμματος, την οποία εποφθαλμιά ο Β. Μεϊμαράκης αλλά την αρνούνται οι Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας κ.ά., αν θα συγκροτηθεί εθνικό συμβούλιο ή διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή, αν θα αλλάξει το σήμα του κόμματος κοκ. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει διαμάχη στην ΟΝΝΕΔ για την εκλογή των 400 συνέδρων, όπου καταγγέλλονται κρούσματα νοθείας και λαθροχειρίας.

Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Καραμανλή δε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κανενός είδους «αναμέτρηση» και «ρήξη», λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο τους συσχετισμούς όσο και τη συγκυρία. Ταυτόχρονα προσδοκούν να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια τη «δικαίωσή» τους, καθώς όπως εκτιμούν ούτε οι προτάσεις τους θα υιοθετηθούν ούτε θα αλλάξει τίποτα. Οπότε, θεωρούν, ότι «νομιμοποιούνται» να ασκήσουν στη συνέχεια κριτική στην ηγεσία, γιατί στο συνέδριο «χάθηκε η τελευταία ευκαιρία» για την «επανίδρυση» του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ