ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βασάνισαν και αποκεφάλισαν τον διευθυντή ανασκαφών στην Παλμύρα

Και επιδημία τύφου στον καταυλισμό του Γιάρμουκ...

Ο άτυχος επιστήμονας που αποκεφαλίστηκε από τους εγκληματίες του «ΙΚ», κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών
Ο άτυχος επιστήμονας που αποκεφαλίστηκε από τους εγκληματίες του «ΙΚ», κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά από σκληρό βασανισμό τουλάχιστον ενός μηνός, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αποκεφάλισαν το απόγευμα της Τρίτης τον 81χρονο Σύρο επιφανή αρχαιολόγο και επί δεκαετίες διευθυντή των ανασκαφών στην Παλμύρα, Χάλεντ Ασαντ, που είχε αναδείξει με τη σκληρή και μακρόχρονη έρευνά του τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι μισθοφόροι εκτελεστές αποκεφάλισαν το γέροντα, επειδή δεν τους αποκάλυπτε τα σημεία στα οποία είχαν κρύψει οι συριακές αρχές αρχαιότητες της Παλμύρας. Σκοπός των τζιχαντιστών ήταν να βρουν τις αρχαιότητες και να τις ξεπουλήσουν στα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας και πλούσιων συλλεκτών αρχαιοτήτων. Αφού απέτυχαν στο σκοπό τους, κρέμασαν, για παραδειγματισμό, την ακέφαλη σορό του Χάλεντ Ασαντ σε έναν κίονα κεντρικού δρόμου της Παλμύρας, που καταλήφθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος» τον περασμένο Μάη...

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων της Δαμασκού, Μάμουν Αμντελκαρίμ, σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία «των εγκληματιών στην πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για την Παλμύρα και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της». Πρόσθεσε πως ο Ασαντ ήταν γνωστός για δεκάδες σημαντικές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού» και ότι είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Το νέο ειδεχθές έγκλημα των τζιχαντιστών, που επιβεβαιώθηκε από το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σχολιάστηκε δυσμενώς από όλα τα διεθνή δίκτυα. Ομως, δεν ήταν η μόνη είδηση που προκάλεσε χτες αίσθηση για όσα γίνονται στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία...

Επιδημία τύφου στον καταυλισμό Γιάρμουκ

Αξιωματούχοι της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αποκάλυψαν χτες ότι έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον έξι κρούσματα τύφου στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ, στη Συρία, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα της ασθένειας, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Ο τύφος, ως γνωστόν, προκαλείται από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και ένας στους πέντε πεθαίνει.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες, εκτίμησε ότι τα κρούσματα τύφου στον καταυλισμό Γιάρμουκ «αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, επειδή η διάλυση των υπηρεσιών Υγείας και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής προκαλούν έναν τεράστιο κίνδυνο διάδοσης των ασθενειών». Ο Γκάνες χαρακτήρισε την κατάσταση στον καταυλισμό, που ιδρύθηκε το 1957 κοντά στη Δαμασκό για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «εφιαλτική», αφού οι μάχες γύρω και μέσα στον καταυλισμό έχουν αφήσει χωρίς στέγη, νερό, τρόφιμα και φάρμακα 18.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 3.500 παιδιά. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, στο Γιάρμουκ ζούσαν 160.000 Παλαιστίνιοι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν βλέπει «τάχιστα» εκλογές

Ενώ φουντώνουν οι συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οσο ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου στην Τουρκία, τόσο φουντώνουν οι αιματηρές συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και σε εργατικές συνοικίες και τουριστικούς πόλους έλξης της Κωνσταντινούπολης, καθώς φαίνεται πως η όξυνση του κουρδικού ζητήματος «ανεβάζει» τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι η χώρα του «οδεύει τάχιστα στο δρόμο των εκλογών» και ότι η μόνη λύση πλέον είναι η προσφυγή «στη βούληση του έθνους», σε «περίοδο τρόμου». Απέφυγε ωστόσο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επιλέγοντας να καθορίσει τη στάση του μετά την Κυριακή, 23 του μήνα, οπότε, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, εκπνέει η προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, με τα σενάρια να φωτογραφίζουν ως πιθανότερη ημερομηνία για το στήσιμο νέων καλπών στις 22 Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η εκστρατεία κατά του ΡΚΚ θα συνεχιστεί, κατηγορώντας το ότι «επιχειρεί το διαμελισμό της χώρας μας». Κάλεσε για πολλοστή φορά τους Κούρδους του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους «και να τα θάψουν στο τσιμέντο», καταλήγοντας: «Η κυβέρνησή μας επένδυσε 260 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία μέσα στην τελευταία 12ετία. Είμαστε είτε με την πλευρά του κράτους μας, είτε με την πλευρά μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εσείς θα κάνετε την επιλογή...».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά χτες σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση μαχητών του ΡΚΚ ενάντια σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού από την έναρξη των μεταξύ τους συγκρούσεων τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες το μεσημέρι από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν, εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Σίιρτ, σε αγροτική περιοχή της περιφέρειας Περβαρί.

Προχτές, μαχητές του PKK σκότωσαν τέσσερις Τούρκους στρατιώτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης σε συγκρούσεις ομάδας περίπου 20 νεαρών Κούρδων και αστυνομικών στην εργατική συνοικία Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας 17χρονος έφηβος. Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί και αργότερα πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν στην ίδια περιοχή εκρηκτικό μηχανισμό.

Παράλληλα, χτες το μεσημέρι, ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης και στο παλιό ανάκτορο Ντολμά Μπακτσέ της Κωνσταντινούπολης, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Οι δύο ένοπλοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία δίχως στη συνέχεια να γίνουν γνωστές πληροφορίες σε σχέση με την ταυτότητά τους.

ΙΡΑΚ
Ευθύνες σε κορυφαίους αξιωματούχους ρίχνει έκθεση της Βουλής για τη Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκθεση του ιρακινού Κοινοβουλίου σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν πέρσι το καλοκαίρι στην κατάληψη της Μοσούλης και άλλων περιοχών του βορείου Ιράκ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν εκ των προτέρων για τις επιθετικές κινήσεις των ισλαμιστών μισθοφόρων και συνεπώς η άλωση της πόλης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ιρακινός πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, τις αγνόησαν και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εκείνοι που είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια της βόρειας επαρχίας Νινευή (όπου υπάγεται η Μοσούλη), γνώριζαν ότι η επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» «θα συνέβαινε οπωσδήποτε», αφού είχαν στη διάθεσή τους «όλες τις πληροφορίες με σαφήνεια και ...η μοναδική έκπληξη ήταν η ταχύτητα με την οποία διαλύθηκαν οι μονάδες του τακτικού στρατού». Στην ίδια έκθεση, σημαντικές πληροφορίες της οποίας επικαλέστηκε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτηρίζεται «αξιοθρήνητη» η απόδοση των στρατιωτικών διοικητών, καθώς επικρίνονται ότι διέπραξαν «σοβαρά λάθη που επιτάχυναν την κατάρρευση του στρατού».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Ν. Μάλικι θεωρείται πως δεν είχε εκτιμήσει τον κίνδυνο, επειδή βασιζόταν σε «λανθασμένες πληροφορίες», τις οποίες δεν επαλήθευε και είχε αφήσει «ακατάλληλους και ανίκανους» στρατιωτικούς διοικητές στη λήψη αποφάσεων για τις επιχειρήσεις τους. Επιβεβαιώνεται ακόμη ότι στρατιώτες και αστυνομικοί έδιναν μέρος του μισθού τους στους ανωτέρους τους, για να μπορούν να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους, αφήνοντας έτσι τις μονάδες τους υποστελεχωμένες και ότι δεν είχαν κάνει ούτε τη βασική εκπαίδευση, ούτε διέθεταν τα κατάλληλα όπλα.

Μεταξύ των στρατιωτικών αξιωματούχων που κατονομάζονται ως υπεύθυνοι για την άλωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές είναι ο Ιρακινός στρατηγός Αμπούντ Κάνμπαρ, που ήταν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Αλι Γαϊντάνε και ο τότε υπουργός Αμυνας, Σάαντουν αλ Ντουλάιμι, που «δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις (...) επειδή ήταν επικεντρωμένος σε όσα συνέβαιναν στη δυτική επαρχία Ανμπαρ».

ΙΣΡΑΗΛ
Τερματίζει την κράτηση Παλαιστίνιου απεργού πείνας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές λύγισαν μπροστά στην απεργία πείνας των 65 ημερών του 31χρονου Παλαιστίνιου δικηγόρου Μοχάμεντ Αλάν, που έδινε μάχη για την ελευθερία, απαιτώντας την απελευθέρωσή του και τον τερματισμό της επ' αόριστον «διοικητικής» κράτησής του, που γινόταν δίχως την απαγγελία κατηγοριών, ανακοινώνοντας χτες βράδυ τον τερματισμό της πολύμηνης και άδικης κράτησής του.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως η πρόταση των ισραηλινών αρχών για τον τερματισμό της κράτησης του Μ. Αλάν συμπεριελάμβανε ως όρο για την αποφυλάκισή του ως το Νοέμβρη τον τερματισμό της απεργίας πείνας και είχε χαρακτηριστεί «ρεαλιστική» από δικηγόρους του κρατούμενου.

Παράλληλα, ιατρικές πηγές σε Ιατρικό Κέντρο του Ασκελόν, όπου νοσηλεύεται ο 31χρονος Παλαιστίνιος σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν πως η τελευταία μαγνητική τομογραφία που του έγινε, κατέγραψε εγκεφαλικές βλάβες, δίχως να είναι σαφές εάν αυτές είναι μόνιμες ή προσωρινές.

Ο Αλάν, που κατηγορείται ανεπίσημα από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές ότι ανήκει στην οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», κρατείται από τον περσινό Νοέμβρη. Κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 60 μέρες. Στο παρελθόν έχει απορρίψει διάφορες προτάσεις των ισραηλινών αρχών, συμπεριλαμβανομένης πρότασής τους να αφεθεί ελεύθερος σε δύο χρόνια ή να αυτοεξοριστεί για μία τετραετία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέτμαν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης, λόγω των εγκλημάτων μίσους από «φανατικά θρησκευτικά στοιχεία», προκλήσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και ανησυχητική αύξηση των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ. Προχτές, ο αρχηγός των Ισραηλινών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζογκ, είχε προβλέψει νέα παλαιστινιακή εξέγερση και άμεση επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ