ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ψήφισμα αλληλεγγύης προς την ελληνική νεολαία και την ΚΝΕ

Είκοσι δύο Οργανώσεις Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο συνυπογράφουν ένα ψήφισμα αλληλεγγύης προς την ελληνική νεολαία και την ΚΝΕ, για τον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα της ελληνικής νεολαίας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και των παιδιών του.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Οι Οργανώσεις Νεολαίας που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της νεολαίας στην Ελλάδα, που παλεύει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Στην ΚΝΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως και η νέα συμφωνία - 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα, να τσακίσουν κι άλλο τα δικαιώματα των νέων στη δουλειά, την Ασφάλιση, τη μόρφωση.

Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν έχει να δώσει τίποτα παραπάνω στους νέους, παρά φτώχεια, ανεργία, ταξικούς φραγμούς. Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ χειρότερη γίνεται, καλύτερη δεν μπορεί να γίνει.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την πάλη της νεολαίας στην Ελλάδα. Για να μην περάσει ο φόβος κι η απογοήτευση. Για την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και των νέων, για ν' ανοίξει το πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον για τους νέους, σε σύγκρουση με την ΕΕ και το κεφάλαιο».

Οι Οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο είναι:

Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό - PADS youth

Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας - JCB

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (Βραζιλία) - UJC

Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας - YCL

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία - SDAJ

Νέοι Κομμουνιστές Δανίας - Ung. Den

Κομμουνιστική Νεολαία Εκουαδόρ - JCE

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία) - CJC

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας - UJCE

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία) - FGC

Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος) - ΕΔΟΝ

Κομμουνιστική Νεολαία Λουξεμβούργου - JCL

Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Μεξικού - FJC

Κομμουνιστική Νεολαία Ολλανδίας - CJB

Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν - CYP

Κομμουνιστική Νεολαία Περού - JCP

Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας - JCP

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι) - RCYL (b)

Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία (Σουηδία) - RKU

Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Καλίντ Μπαγκντάς - SCYU KBY

Κομμουνιστική Νεολαία (Τουρκία) - KG

Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Τσεχία) - KSM

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ

Οι πολιτικές εξελίξεις θα επιφέρουν διαφοροποιήσεις στα προγραμματισμένα για το Σεπτέμβρη Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μεγάλες πόλεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν, ωστόσο κανονικά θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ετσι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ως πολιτικές συγκεντρώσεις νεολαίας, όπου ανοίγει η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα μέσα από αυτές στη νεολαία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Γιατί οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών δεν πρέπει να χαρίσουν τη ζωή και το μέλλον τους στους εκμεταλλευτές, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Εχουν κάθε λόγο να παλέψουν ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που επιτίθεται στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, που γεννάει κρίσεις, ανεργία, πολέμους και οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για να ζουν στα πλούτη οι λίγοι.

Χτες, σήμερα και αύριο, δύο κόσμοι βρίσκονταν και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Από τη μία ο κόσμος των εκμεταλλευτών. Των λίγων που ζουν κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί. Δικιά τους ένωση είναι η ΕΕ. Τους εκμεταλλευτές υπηρετούν και οι κυβερνήσεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκμεταλλεύτηκε τον πόθο του λαού και της νεολαίας για απαλλαγή από τα μνημόνια και τώρα μας έχει φορτώσει ένα νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα, για να στηρίξει τα κέρδη των λίγων. Κομμάτι αυτής της κυβέρνησης είναι και αυτοί που τώρα συγκροτούνται ως αρνητές του νέου μνημονίου, αλλά είχαν ψηφίσει την παράταση του προηγούμενου μνημονίου στις 20 του Φλεβάρη και μέχρι πριν λίγες μέρες δήλωναν πως στηρίζουν την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για το νέο μνημόνιο. Στην ίδια στρατηγική συναντιούνται και όλα τα άλλα κόμματα που ορκίζονται πίστη στην ΕΕ και τα μονοπώλια.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι ο κόσμος των εκμεταλλευομένων, των πολλών, ο κόσμος των ανέργων, των εργαζομένων που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, των σπουδαστών και των μαθητών που πληρώνουν πανάκριβα για τη μόρφωσή τους και ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Τίποτα δεν ενώνει τα συμφέροντα όλων αυτών με τον κόσμο των εκμεταλλευτών, γι' αυτό κι έχουν κάθε λόγο να τον ανατρέψουν.

Οι νέοι έχουν κάθε λόγο και με την ψήφο τους να τιμωρήσουν όλους όσους έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στη φοροκαταιγίδα, στη μείωση των παροχών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρεοκοπία των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιών. Να μην τους δώσουν το δικαίωμα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, να πουν ότι ο λαός συναινεί στο σφαγιασμό του, ότι τα μνημόνια διαρκείας είναι μονόδρομος. Να ενισχύσουν τη μόνη δύναμη που με συνέπεια στάθηκε και στέκεται στο πλευρό του λαού, χωρίς να τον εμπαίζει, στο ΚΚΕ.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Αυτά μπαίνουν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ που συνεχίζονται αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Κυριακή, φεστιβαλικό ραντεβού υπάρχει στην Καβάλα, στη συνοικία Ποταμούδια, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου. Θα μιλήσει ο Θεόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Στην Κρήτη, αύριο Δευτέρα, προφεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει στο Καστέλι Κισσάμου, στις 8.30 μ.μ., στην Κάτω Πλατεία (Μουσείο), που θα περιλαμβάνει: Κρητικό γλέντι, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ κ.ά.

Αλλες εκδηλώσεις την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν:

  • Στις 28 Αυγούστου στο Αίγιο.
  • Στις 29 Αυγούστου σε: Νάουσα, Λαγκαδά, Κιλκίς, Σέρρες, Ναύπλιο (πλατεία Καποδίστρια), Κεφαλονιά (πάρκο Ναπιέρ, Αργοστόλι), Ζάκυνθο (Μουσικό Γυμνάσιο) και Θήβα.
  • Στις 30 Αυγούστου σε: Εδεσσα, Κόρινθο (πλατεία Φλοίσβου) και Κω.
Στη Λευκάδα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λευκάδα, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στα χωριά Εξάνθεια, Τσουκαλάδες και Καρυά.

Η εκδήλωση στην πόλη θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο, θα αρχίσει στις 8 μ.μ. και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;». Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν μπαρ, έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

Περιοδεία στην Κρήτη

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά σε όλη την Κρήτη, μεταφέροντας κάλεσμα στο λαό για συμπόρευση και κοινή δράση με το ΚΚΕ, για να οργανωθεί η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, μετά και την ψήφιση του 3ου μνημονίου, εντάσσεται και η τετραήμερη περιοδεία του Χρήστου Κατσώτη, βουλευτή του Κόμματος, στους νομούς της Κρήτης. Η περιοδεία θα επικεντρωθεί σε εργασιακούς χώρους του κλάδου του τουρισμού για να αναδειχτούν τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των υπόλοιπων εργαζομένων του κλάδου καθώς και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Την Τρίτη 25 Αυγούστου, το πρωί, θα περιοδεύσει στο αεροδρόμιο των Χανίων και σε ξενοδοχεία της πόλης και το απόγευμα σε ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη και τον Καβρό Χανίων.
  • Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, το πρωί, θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.
  • Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, το πρωί, θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Δήμου Χερσονήσου και το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις 8 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη.
  • Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, το πρωί, θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ στις 8 μ.μ., στη λίμνη του Αγ. Νικολάου, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τιμώντας τους κομμουνιστές αγωνιστές, η Κομματική Οργάνωση Καραβόσταμου του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει: Στις 29 Αυγούστου ιστορικό περίπατο στις 6 μ.μ. στην περιοχή όπου έγινε η μάχη της Σχίζας (Πελεκητό). Στις 30 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού θα γίνουν ομιλία και προβολή ταινίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ