ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προπαγανδιστική βιντεοσκόπηση βανδαλισμών

Εκρηκτικά σε κολώνες του ναού που τοποθέτησαν οι τζιχαντιστές
Εκρηκτικά σε κολώνες του ναού που τοποθέτησαν οι τζιχαντιστές
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Προπαγανδιστικό βίντεο με κεντρικό θέμα την ολοσχερή καταστροφή του αρχαίου ναού Βαάλ Σαμίν στην Παλμύρα της Συρίας με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών δημοσιοποίησαν χτες οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», προκαλώντας νέες διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που εξέφρασε αποτροπιασμό για τις «βάρβαρες» επιθέσεις στην Παλμύρα της Συρίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου «να ενωθούν και να δράσουν γρήγορα για να θέσουν τέρμα στις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες». Εξέφρασε, επίσης, οργή για το βασανισμό και την εκτέλεση του επικεφαλής των Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, του 82χρονου Σύρου επιφανούς αρχαιολόγου Χάλεντ αλ-Ασαντ.

Βεβαίως, οι αντιδράσεις αυτές δεν υπήρχαν όταν οι ιμπεριαλιστές θέριευαν τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους», ως εργαλείο στα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, οι εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης και συγκρότησης ενός περιφερειακού ή και διεθνούς μετώπου κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» αναμενόταν να κυριαρχήσουν σε συνάντηση που είχαν προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου του Αμπου Ντάμπι και υποδιοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχγιάν.

Τέλος, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεδριάζοντας για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων, άκουσε τις μαρτυρίες από τη Συρία και το Ιράκ για τους βασανισμούς και τις μαζικές εκτελέσεις τους από τους τζιχαντιστές.

ΙΡΑΚ
«Κλειδί» οι μάχες για τον έλεγχο των διυλιστηρίων στο Μπαϊτζί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η νίκη στη συνεχιζόμενη μάχη για την ανάκτηση ελέγχου στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στο Μπαϊτζί είναι «κλειδί» για τις προσπάθειες ήττας του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, δήλωσε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, στη διάρκεια συνάντησής του με στρατιωτικούς αξιωματούχους και διοικητές του στρατού.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι αντίθετα με τις επιδιώξεις των τζιχαντιστών, ο ιρακινός στρατός όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά εξακολουθεί να μάχεται για την ανάκτηση περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μισθοφόρων. «Το Μπαϊτζί έχει γίνει μέτωπο-κλειδί για την άμυνα της Σαμάρας, της επαρχίας Σαλαχουντίν, ακόμη και της Βαγδάτης» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός ηγέτης, αναφερόμενος στην περιοχή που υποτίθεται πως τέθηκε σε σημαντικό βαθμό υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά έκτοτε επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα οι απόπειρες των τζιχαντιστών να ανακαταλάβουν την περιοχή, που είναι κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό της χώρας σε καύσιμα...

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκήρυξαν την εκτέλεση ενός άνδρα και των δύο συζύγων του στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ διά απαγχονισμού στις 12 Αυγούστου, επειδή με τον τρόπο αυτό οι Κούρδοι του Ιράκ επανέφεραν τις θανατικές εκτελέσεις, μετά το άτυπο μορατόριουμ, το 2008.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, μέσα στο τρέχον πενθήμερο, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα μέχρι τις νέες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη, έδωσε χτες στον Τούρκο απερχόμενο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να συμμετάσχουν στην προσωρινή κυβέρνηση.

Το νέο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συγκροτηθεί από βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανάλογα με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή, αλλά και από τεχνοκράτες ή «ανεξάρτητες» προσωπικότητες. Εκτός κυβερνητικού σχήματος έχουν δηλώσει πως θα μείνουν τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Παράλληλα με τις πολιτικές προεκλογικές εξελίξεις, διεξάγονται οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού και Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού ισχυρίστηκαν πως μέσα στο τελευταίο 48ωρο σκοτώθηκαν 34 Κούρδοι μαχητές του PKK σε αεροπορικές επιδομές σε στρατόπεδα της οργάνωσης στην ορεινή περιοχή Καντίλ του βόρειου Ιράκ.

Φονικές πλημμύρες στην επαρχία Αρτβίν

Τουλάχιστον οκτώ άτομα πνίγηκαν και άλλα δύο αγνοούνται (εκ των οποίων ένα παιδί πέντε ετών) από καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν προχτές την πόλη Χίοπας της επαρχίας Αρτβίν. Στην περιοχή κατέφτασε ο υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Ερογλου, που σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες των αρχών για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων επέρριψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τις ευθύνες στους πολίτες, λέγοντας πως η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως ο Μαροκινός Αγιούμπ ελ Χαζάνι, που πιάστηκε το Σάββατο από τρεις Αμερικανούς και έναν Βρετανό σε τρένο της «Thalys» προς το Παρίσι, είχε «παρακολουθήσει βίντεο τζιχαντιστών» λίγο πριν από την απόπειρα επίθεσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Βοήθεια από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, με δύναμη 70 πυροσβεστών, δέχθηκαν χτες οι ΗΠΑ, για την κατάσβεση δεκάδων μεγάλων πύρινων μετώπων που μαίνονται ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ηδη έχουν βρει το θάνατο τρεις πυροσβέστες και έχουν τραυματιστεί 8 άλλοι, ενώ εκατοντάδες είναι τα άστεγα νοικοκυριά. Οι δυσκολίες κατάσβεσης των δεκάδων πύρινων μετώπων είναι τέτοιες που προ ημερών δόθηκε εντολή σε μερικές εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεπερνούν τις 80.000 οι υπογραφές Βρετανών πολιτών που ζητούν τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΡΙΑΝΤ.-- Τρεις Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες από όλμους που εκτοξεύτηκαν από τη γειτονική Υεμένη και άλλος ένας επίσης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στα σύνορα Σ. Αραβίας - Υεμένης. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλαν τις σαουδαραβικές αρχές για τη «βιομηχανία» θανατικών εκτελέσεων, που από την αρχή του χρόνου μετρά τουλάχιστον 175 θύματα, μεταξύ των οποίων ανήλικοι και άτομα με ψυχικές διαταραχές.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν χτες τις μαζικές απελευθερώσεις εκατοντάδων Αφρικανών οικονομικών μεταναστών, που είχαν εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης, σε ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου που ορίζει την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται πάνω από ένα χρόνο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, αναχώρησε χτες από τις ΗΠΑ για την Κίνα, στο πλαίσιο προετοιμασίας του ταξιδιού του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στην Ουάσιγκτον το Σεπτέμβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Νταματούρου της βορειοανατολικής Νιγηρίας από 14χρονα κορίτσια που εξαναγκάστηκαν σε αυτή την ενέργεια από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων σε στάση λεωφορείου και τον τραυματισμό άλλων 41. Παράλληλα, χτες, ο πρόεδρος της νιγηριανής Επιτροπής Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, Ιμπραχίμ Λαμόρντ, κλήθηκε να λογοδοτήσει σε επιτροπή της Γερουσίας που διερευνά τις σε βάρος του κατηγορίες για υστερόβουλες «επενδύσεις» και διασπάθιση κρατικών χρημάτων σε τράπεζες και την αγορά ακινήτων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν χτες κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πραγματοποιήθηκε από κοινού στην Ισπανία και στο Μαρόκο με στόχο την εξάρθρωση δικτύου στρατολόγησης μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ