ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι ξένες επεμβάσεις οξύνουν την ανθρωπιστική καταστροφή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, δρ. Μπασάρ αλ Τζααφάρι, εξέφρασε χτες την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συνεχίσει τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στα πεδία των συγκρούσεων «οποιασδήποτε περιοχής».

Στη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Τζααφάρι τόνισε ότι η αποδοχή της βοήθειας θα πρέπει να γίνει «σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική αρωγή σε επείγουσες περιπτώσεις», με σεβασμό στη συριακή κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα, στο πλαίσιο συνθηκών που έχει υπογράψει με τις συριακές αρχές. Επισήμανε ωστόσο ότι «είναι «αδύνατο να αντιμετωπίσει κανείς την οδυνηρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραβλέποντας την ξένη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», σημειώνοντας ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι ο λόγος πίσω από την κατάσταση στη Συρία, «την τροφοδότηση και τη διάδοση της τρομοκρατίας όχι μόνο στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, χαιρέτισε το διορισμό του Στέφεν Ο' Μπράιεν στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, εκφράζοντας την προσδοκία της συριακής κυβέρνησης πως η επικείμενη επίσκεψή του στη Δαμασκό «θα είναι μία καλή αρχή για να μπουν στη σωστή θέση πολλά πράγματα και να ενισχυθεί η διαφανής συνεργασία με τον ΟΗΕ στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ερευνες για τη χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές

Λίγη ώρα μετά, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να στείλει μία τριμελή αντιπροσωπεία στη Συρία για να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε βάρος Κούρδων μαχητών και αμάχων, κυρίως στη βόρεια Συρία.

Στη Μόσχα ο Ράτνεϊ

Στο μεταξύ, έφθασε χτες στη Μόσχα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα για τη Συρία, αραβόφωνος Μάικλ Ράτνεϊ. Αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Συρία με τον Ρώσο ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και από εκεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, με στόχο τη βολιδοσκόπηση προθέσεων για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ατέλειωτο μακελειό

Τραγική η καθημερινότητα στην Ανατολική Ουκρανία, με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
Τραγική η καθημερινότητα στην Ανατολική Ουκρανία, με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Το σκηνικό της καταστροφής και του θανάτου επαναλήφθηκε και τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στις ταλαιπωρημένες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που κατά τ' άλλα κόπτεται για την ειρήνευση μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ, βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και το σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα μιας άλλης από θραύσμα στη συνοικία Πετρόβσκι, στα δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, την καταστροφή μιας πολυκατοικίας στην ίδια πόλη και ενός σχολείου που σε λίγες μέρες ετοιμαζόταν να ανοίξει, καθώς και την καταστροφή 10 σπιτιών στην πόλη Τελμάνοβο. Συνολικά έπεσαν πάνω από 400 βλήματα, τόσο στον θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, όσο και στην αντίστοιχη του Λουγκάνσκ.

Χτες, επίσης, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, στο Πάρκο Μνήμης, στις όχθες του ποταμού Κάλμιους, δίπλα στο σοβιετικό μνημείο των «Απελευθερωτών του Ντονμπάς» εγκαινιάστηκε ένα μνημείο για τα θύματα που έπεσαν από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Είναι ένα μνημείο 5 μέτρων το οποίο απεικονίζει 4 τριαντάφυλλα που βγαίνουν μέσα από ένα μαρμάρινο βάθρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία των αρχών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), από την έναρξη της επίθεσης ως τις 21 Αυγούστου 2015 έχουν σκοτωθεί 3.797 άνθρωποι, ανάμεσα τους 571 γυναίκες, και 6.073 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα χερσαία επιδρομή

ΣΑΝΑA.-- Χερσαίες δυνάμεις του στρατού της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν χτες από τη μεθοριακή επαρχία Τζιτζάν χερσαία επέμβαση στο έδαφος της νότιας Υεμένης, προχωρώντας σε συγκρούσεις με ενόπλους της κοινότητας των σιιτών Χούτι, για πρώτη φορά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής εισβολής που πραγματοποιούν στη χώρα από τις 26 Μάρτη. Στις αρχές Αυγούστου είχαν ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στη νότια Υεμένη δυνάμεις του στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν συμπαραταχθεί με τη Σ. Αραβία σ' αυτή την επίθεση.

Νωρίτερα, χτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατήγγειλαν το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι άμαχοι από τις επιδρομές των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους, σημειώνοντας ότι το 73% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη από την 1η Απρίλη ως τις 30 Ιούνη σκοτώθηκαν από τις βόμβες των αεροπορικών επιδρομών.

Παράλληλα 20 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και η «Διεθνής Αμνηστία», ζήτησαν χτες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τα εγλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων. Μάλιστα το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (οργάνωση που έχει στηρίξει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) σε ξεχωριστή του ανακοίνωση την Τετάρτη κατήγγειλε τη χρήση των απαγορευμένων (από διεθνείς συμβάσεις) βομβών διασποράς από τις ξένες δυνάμεις επέμβασης στην Υεμένη, σε τουλάχιστον εφτά περιπτώσεις μεταξύ Απρίλη και Ιούλη στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων.

Πολλές από τις βόμβες διασποράς έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, έχουν πωληθεί στη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιούνται τώρα σε βάρος του λαού της Υεμένης, έπειτα από την προηγούμενη μαζική χρησιμοποίησή τους σε αμάχους της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατά τις επιδρομές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ το 1999.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χιλιάδες οι πρόσφυγες

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες χριστιανών και ισλαμιστών που ανήκαν στο παρελθόν στην οργάνωση ΣΕΛΕΚΑ, προκαλεί την τελευταία βδομάδα κύμα φυγής χιλιάδων κατοίκων της πόλης Μπαμπάρι.

Αφορμή για το νέο κύκλο βίας έδωσε ο πρόσφατος αποτρόπαιος αποκεφαλισμός ενός 19χρονου μουσουλμάνου από χριστιανό, μέλος πολιτοφυλακών γνωστών ως «αντι-Μπαλάκα». Ο φόνος αυτός άναψε τη σπίθα ανάφλεξης σφοδρών συγκρούσεων στην πόλη Μπαμπάρι από τις 20 του μήνα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει, έκτοτε, τη ζωή τους πάνω από 10 άτομα και να έχουν τραυματιστεί αρκετές δεκάδες άλλοι.

Στελέχη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία βρίσκονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εξέφρασαν χτες παράλληλα και έντονες ανησυχίες για την τύχη εκατοντάδων Σουδανών προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμό κοντά στο Μπαμπάρι.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους Ινδούς εργάτες

Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ινδίας μπροστά στη Γενική Απεργία στις 2Σεπτέμβρη. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του σημειώνει:

«Τα τελευταία χρόνια η Ινδία διαφημίζεται ως η ανερχόμενη οικονομική δύναμη. Ομως ο τεράστιος πλούτος που παράγεται δεν πηγαίνει στο λαό. Αντίθετα, γίνεται ακόμη πιο προκλητική η αντίθεση μεταξύ μιας μειοψηφίας που ζει στη χλιδή, και της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού που ζει στην φτώχεια. Και στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις του Κεφαλαίου υποστήριζαν ότι η οικονομική ανάπτυξη, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα οδηγούσαν στη βελτίωση της ζωής του λαού. Ομως η αναπόφευκτη κρίση του καπιταλισμού ήρθε να τους διαψεύσει. Είτε στην ανάπτυξη, είτε στην κρίση του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι θα είναι το θύμα για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Απέναντι στο κεφάλαιο όπλο μας είναι η οργάνωση, η αντίσταση και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στην απεργία που καλούν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Ινδίας, μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, και σας εύχεται κάθε επιτυχία στον αγώνα σας».

KINA
Η Σούζαν Ράις στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνομιλίες με στόχο την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποιεί από χτες στο Πεκίνο η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις.

Η Σούζαν Ράις συναντήθηκε χτες πρώτα με τον ύπατο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, ενώ αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι στο Πεκίνο, θέτοντας στο επίκεντρο των επαφών της τρόπους για την οικοδόμηση «μιας πιο παραγωγικής σχέσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, σε συνάρτηση με τη δυναμική σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μετά τη συνάντηση της Ράις με τον σύμβουλο Γιανγκ, δήλωσε πως οι δύο τους κατάφεραν να συζητήσουν «τις διαφορές μας με ειλικρίνεια», διαπιστώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο σε διάφορους τομείς, όπως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ανταλλαγή τουριστών, η ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, και η καταπολέμηση της περσινής επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στην Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ