ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οργανωμένος λαός με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση μέχρι τη νίκη

Σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Κάρυστο και Αλιβέρι μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το ΚΚΕ έχει ρεαλιστική πολιτική πρόταση και ο ρεαλισμός της καθορίζεται από την πίστη στο εργατικό - λαϊκό συμφέρον, στη βαθιά αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου. Πιστεύει ακράδαντα ότι ένας καλά οργανωμένος λαός που θα υπερασπιστεί το δίκιο του και θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, μπορεί να αντεπιτεθεί και να φτάσει μέχρι τη νίκη.

Θεμελιακή θέση που εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, γερό, καλά οργανωμένο εργατικό κίνημα, αποφασισμένη εργατική τάξη, που θα πρωτοστατεί μέσα στη λαϊκή, κοινωνική συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοπασχολούμενους της πόλης, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

Συμμαχία που θα παλεύει καθημερινά για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και μέσα σ' αυτόν τον αγώνα θα συγκεντρώνονται, θα προετοιμάζονται δυνάμεις για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Οργανωμένη πάλη για την κατάργηση των μνημονίων, για το μισθό, τη σύνταξη, την Υγεία, την Παιδεία, την προστασία των ανέργων, για τα προβλήματα της νεολαίας, της αγροτιάς, των επαγγελματιών, των γυναικών, για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα και ο αγώνας αυτός να φωτίζεται από την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία. Αυτή είναι η λύση.

Η εργατική λαϊκή - εξουσία μπορεί να κοινωνικοποιήσει τα οικονομικά εργαλεία, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον ορυκτό πλούτο, τη γη και τις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με κεντρικό σχεδιασμό, που θα εκφραστεί σε κάθε περιοχή, σε κάθε κλάδο.

Αυτή μπορεί να οργανώσει αγροτικούς - παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα έχουν μεγάλη συμβολή στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας και στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου.

Στη βάση αυτή, μπορεί να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να ξεφύγει από τις δαγκάνες τους και να προωθήσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη και λαούς, σ' αυτό το έδαφος μπορεί να διαγραφεί μονομερώς το χρέος.

Αυτή είναι η πορεία που οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας και στην εξασφάλιση του δικαιώματος δουλειάς για όλους, για να μπορούν οι νέοι να μορφώνονται, να σπουδάζουν και να έχουν εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη δουλειά, να μην τρέχουν από εδώ κι από εκεί, να μη μεταναστεύουν.

Αυτή είναι η πορεία που εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πρόληψη, πλήρη στελέχωση και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να ικανοποιήσει τις συνολικές, σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για να ζήσουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες σύμφωνα με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Αυτή η φιλολαϊκή λύση συνδέεται με την εκλογική μάχη, είναι υπόθεση αυτής της στιγμής, αυτής της ώρας, γιατί όσο καθυστερεί, θα μεγαλώνουν τα λαϊκά βάσανα και θα χάνεται πολύτιμος χρόνος, στο όνομα της αναζήτησης μιας εύκολης αλλά ανύπαρκτης για το λαό λύσης που προτείνουν οι κάθε λογής πολιτικοί υποστηρικτές του καπιταλισμού».

Απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δύναμης

Απευθυνόμενος ειδικότερα σ' όσους διατηρούν διάφορες αυταπάτες, σημείωσε:

«Μην πάει το μυαλό ιδιαίτερα των παλαιότερων σε περασμένες περιόδους, περασμένα χρόνια που ο καπιταλισμός είχε περιθώρια για να υποχωρήσει από την πίεση των ταξικών αγώνων και την επίδραση που ασκούσε η Σοβιετική Ενωση, ο σοσιαλισμός. Τώρα είναι σε πλήρη παρακμή, δέρνεται από την κρίση, ο ανταγωνισμός των συμφερόντων για την επικράτηση είναι αδυσώπητος.

Το σύστημα έχει γίνει θηρίο κατά των λαών, για να γίνουν οι εργαζόμενοι πολύ φτηνοί, για να αυξήσουν οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι τα κέρδη τους. Κάποιοι μπορεί να μην είχαν φανταστεί ότι η πλειοψηφία της νεολαίας θα είναι άνεργη, θα ψευτοαπασχολείται ανασφάλιστη ή με 4ωρα της συμφοράς και ότι αυτό θα επεκτείνεται συνέχεια σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Κάποιοι μπορεί να μην είχαν φανταστεί ότι το σύστημα προχωράει με σχέδιο και διαλύει τις Συλλογικές Συμβάσεις, υπονομεύει τις βάσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης και επιβάλλει μισθούς και συντάξεις που θα είναι κάτω και από το πιο ακραίο όριο φτώχειας. Αλλά αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Κάθε υπεράσπιση δικαιώματος, κάθε κατάκτηση απαιτεί πολύ μεγάλο κόπο, σκληρούς συντονισμένους αγώνες, απαιτεί αλλαγή συσχετισμού δύναμης, ισχυρό ΚΚΕ και εργατικό - λαϊκό κίνημα, με προσανατολισμό την ανατροπή των εκμεταλλευτών.

Αυτοί που σας λένε ότι μπορείτε να ζήσετε καλά μέσα στο σύστημα, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη, να γίνει δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, δεν καλλιεργούν απλά ψεύτικες προσδοκίες, σας λένε ότι μπορεί ο ήλιος να βγει από τη Δύση.

Σας κοροϊδεύουν, για να σας κρατάνε στο χέρι.

Κάθε εργαζόμενος που αισθάνεται ριζοσπάστης, αριστερός, κάθε εργαζόμενος που συναντήθηκε με το ΚΚΕ και ακολούθησε άλλο δρόμο στη συνέχεια ή το στηρίζει περιστασιακά, να εξετάσει καλά την κατάστασή του και να πάρει τη θέση του δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να πάρει τη θέση του στον προεκλογικό του αγώνα και στους αγώνες που έρχονται, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ για τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο

Συγκέντρωση του Κόμματος στο Πόρτο Ράφτη

Μπροστά από το Αγαλμα του Ναύτη, στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Εξήγησε τους τρεις λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις εκλογές - εξπρές: «Θέλουν να πιάσουν το λαό στον ύπνο, να μην προλάβει να δει και να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις των βάρβαρων μέτρων του τρίτου μνημονίου», είπε και συμπλήρωσε. «Ο δεύτερος λόγος είναι η απαίτηση του κεφαλαίου στην Ελλάδα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση, αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τους νόμους, που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο». Μια απόφαση για εκλογές που όπως είπε, την χαιρέτισαν η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Ντάισελμπλουμ. Ο τρίτος λόγος είναι ο πλέον επικίνδυνος, καθώς θέλουν το λαό συνένοχο στην πολιτική τους, να βάλει δηλαδή την υπογραφή του στο μνημόνιο, αφού «έτσι θα ερμηνεύσουν την ψήφο σε αυτά τα κόμματα».

Μάλιστα, σημείωσε πως «τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αγώνες, κινητοποιήσεις του λαού. Ισως όχι με τη μαζικότητα, την οργάνωση και το ριζοσπαστισμό που θα έπρεπε, όμως υπήρξαν». Γιατί δεν ανακόπηκε η επιδείνωση της ζωής του; «Φταίει ότι αυτοί που εμπιστεύτηκε ο λαός ήταν απλά κάποιοι ψεύτες που τον πρόδωσαν; Τα προηγούμενα χρόνια - είπε ο Γ. Γκιόκας - ο λαός εγκατέλειψε κόμματα, αλλά δεν εγκατέλειψε τη στρατηγική τους. Απλά ανέθεσε να εφαρμόσουν την ίδια στρατηγική, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, άλλα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, που εμφανίζονταν κάθε φορά ως κάτι νέο και αδοκίμαστο, που είχαν την ίδια βάρβαρη στρατηγική και που απλά τη στόλιζαν με κάποιες προεκλογικές ελκυστικές κορόνες και υποσχέσεις. Το ίδιο έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ του δεν έκρυψε ότι η πολιτική του υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την πορεία του μέχρι την τελευταία στιγμή, και σήμερα εμφανίζονται να πέφτουν δήθεν από τον ουρανό και εκπλήσσονται τάχα από την κατάληξη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αλήθεια, όσοι σήμερα εμφανίζονται ως "απατημένες σύζυγοι" δεν τα έβλεπαν αυτά; Και δεν αναφερόμαστε στο λαό, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον παραπλάνησε με τη διγλωσσία, με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που αποδείχθηκε τραγέλαφος, με την ΕΕ, που δήθεν θα άλλαζε, με τις γελοιότητες για την κυβέρνηση που δήθεν θα έπαιζε τα νταούλια και τις αγορές που θα χόρευαν».

Αναφερόμενος σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ τόνισε ότι «κοροϊδεύουν προκλητικά το λαό. Ενώ πριν από λίγες μέρες ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του, τώρα λένε ότι δεν το θέλαμε, απλά ...αμαρτήσαμε για το παιδί μας, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως λένε». Δεν παρέλειψε να επισημάνει το ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ακόμα και σε κόμματα «μιας χρήσης που φτιάχνει το σύστημα σε μία νύχτα για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Φτάνοντας σε σημείο, μέχρι και γραφικότητες τύπου Λεβέντη να τους μετατρέπει και να τους αναγορεύει σε πολιτικούς παράγοντες, για να τους χρησιμοποιεί ως μπαλαντέρ αντιλαϊκών κυβερνήσεων».

Η πρόταση του ΚΚΕ, είπε καταλήγοντας, για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρόταση που μπορεί να βάλει τέλος στα μνημόνια και τις θυσίες που υποβάλλεται ο λαός στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το ΚΚΕ σάς καλεί να σκεφτείτε την επόμενη μέρα

Σε συγκέντρωση στο Λαύριο, το απόγευμα της Παρασκευής μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε ότι πρέπει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από τις διάφορες κυβερνήσεις τις οποίες εμπιστεύτηκε τα τελευταία χρόνια, είτε αυτοδύναμες, είτε συνεργασίας, είτε κεντροαριστερές, είτε κεντροδεξιές, είτε αριστερές. Οπως είπε «οι εργαζόμενοι είδαν να περνάει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, αφού όποια δύναμη στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν μπορεί παρά να υλοποιεί την πολιτική που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που αποφασίζει η ΕΕ ως συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων τους».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι η χειρότερη προσφορά του, η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ήταν ότι αξιοποίησε τις διάφορες τάσεις και πλατφόρμες, τη δήθεν «δημοκρατική» πολυγλωσσία του για να καλλιεργήσει αυταπάτες προς όλες τις κατευθύνσεις και τελικά έφερε και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που προστίθεται στα επώδυνα μέτρα των προηγούμενων. Πρόσθεσε επίσης ότι για τα κόμματα του μνημονίου, της ΕΕ και του κεφαλαίου το διακύβευμα των εκλογών είναι ποια κυβέρνηση, με ποια σύνθεση και συμμαχίες θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο και τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους.

Αναφερόμενος στο νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα, τη «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάνη, σημείωσε ότι ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που έπαιξαν εδώ και πολλά χρόνια βασικό ρόλο στην εξαπάτηση αριστερού και ριζοσπαστικού κόσμου. «Είναι ένα αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «που θα καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα. Προτείνουν την εξίσου αδιέξοδη για το λαό πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αμφισβητήσουν την εξουσία της αστικής τάξης. Εδώ και 25 χρόνια δίνουν αριστερό άλλοθι στην πορεία ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ, στην ΟΝΕ, στην επίθεση στο σοσιαλισμό. Ο λαός να μην ξαναζήσει το ίδιο έργο σε επανάληψη, την ίδια τραγική εμπειρία. Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη απέναντι σε αυτό το βαρύ λογαριασμό που καλείται να πληρώσει, είναι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ».

Στο Λαύριο, μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης
Στο Λαύριο, μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης
Ειδικά για την αναγκαιότητα να ενισχυθεί από τον εργατικό - λαϊκό κόσμο το ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Το ΚΚΕ σάς καλεί να σκεφτείτε την επόμενη μέρα και ας μη συμφωνείτε σε όλα μαζί μας. Την επόμενη μέρα χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Δυνατό ΚΚΕ, γιατί αυτό είναι πάντα στο πλευρό του λαού, στήριγμα και αποκούμπι. Εχει ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρόταση διεξόδου, για συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση του πλούτου που έχει η χώρα μας. Ενας λαός οργανωμένος και αποφασισμένος μπορεί να επιβάλλει αυτόν το δρόμο. Ψήφο στο ΚΚΕ για την πραγματική ανατροπή της βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή που δικαιούνται οι πολλοί, οι παραγωγοί του πλούτου. Να τελειώνει ο λαός με τις δοκιμές, έκανε πολλές. Με το ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής».

Οι κυριότερες προθεσμίες μέχρι τις εκλογές

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη 2015 ξεκίνησε και επισήμως στις 28 Αυγούστου, με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή.

Από σήμερα μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη, οι κυριότερες εκλογικές προθεσμίες έχουν ως εξής:

6 Σεπτέμβρη

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών, μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τη δήλωση του ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση των προτάσεων των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου κατά τόπο πολυμελούς Πρωτοδικείου.

-- Λήγει η προθεσμία των (9) εννιά ημερών για την επίδοση στον πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου και κατάθεση στην υπηρεσία τους, της παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ., από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας για να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτή.

7 Σεπτέμβρη

-- Ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών από τα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία.

-- Λήγει η προθεσμία των (10) δέκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των εκλογικών τμημάτων.

9 Σεπτέμβρη

-- Λήγει η προθεσμία των (12) δώδεκα ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών των κομμάτων (των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας) και των βουλευτών Επικρατείας.

11 Σεπτέμβρη

-- Ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

-- Σύμφωνα με τη νομοθεσία, λήγει η προθεσμία των (8) οκτώ πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών. Η προθεσμία αυτή μάλλον θα παραταθεί.

13 Σεπτέμβρη

-- Σύμφωνα με τη νομοθεσία, λήγει η προθεσμία των (6) έξι πλήρων ημερών, ΠΡΙΝ από την ημέρα των εκλογών για την παράδοση από τα κόμματα, στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών. Η προθεσμία αυτή μάλλον θα παραταθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ