ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Με τον πήχη ψηλά... πετάει για Ζάγκρεμπ

Σε ρυθμούς Ευρωμπάσκετ μπαίνει πλέον για τα καλά από σήμερα η Εθνική ανδρών αφού για το πρωί είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για το Ζάγκρεμπ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Γ' ομίλου, με αντιπάλους, εκτός της οικοδέσποινας Κροατίας, την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία, τη Γεωργία και την Ολλανδία. Λίγο πριν από το ταξίδι της Εθνικής, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, μιλώντας χτες σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Μπάσκετ, έκανε τον απολογισμό της προετοιμασίας της ομάδας και περιέγραψε το κλίμα που υπάρχει λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, το ερχόμενο Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, με πρώτο αντίπαλο την ΠΓΔΜ. Οπως εξήγησε, έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος απ' τη δουλειά που έχει γίνει καθώς και τη διάθεση που έδειξαν οι διεθνείς σε προπονήσεις και φιλικά, τους οποίους χαρακτήρισε απόλυτα συγκεντρωμένους στους στόχους του τεχνικού επιτελείου. Μιλώντας για την εικόνα στα φιλικά παιχνίδια ο Ελληνας προπονητής σημείωσε πως αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία οι παίκτες να προετοιμαστούν σωματικά και πνευματικά, τονίζοντας πως έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες όσον αφορά τη νοοτροπία τους.

  • Αισιόδοξος πως η Εθνική μπορεί να κατακτήσει ακόμα και την πρώτη θέση στο φετινό Ευρωμπάσκετ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Focus FM», ενώ χαρακτήρισε τη φετινή ομάδα πληρέστερη από κάθε άλλη φορά. «Οι αγώνες στην Κροατία δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα για την Εθνική ομάδα μπάσκετ, καθώς τέσσερις ομάδες θα περάσουν στην επόμενη φάση του Eurobasket, η οποία θα διεξαχθεί στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Η Εθνική μας ομάδα, αν δεν συναντήσει στα δύο νοκ άουτ παιχνίδια, κάποια από τις ισχυρές ομάδες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Σερβία, η Λιθουανία, μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και το τρόπαιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

Eurokinissi

ΠΑΟΚ
Εκκωφαντικό... μπαμ με Μπερμπάτοφ

Για το τέλος ...φύλαγε το «μπαμ» στη μεταγραφική σεζόν ο ΠΑΟΚ, που ήρθε σε συμφωνία με τον Βούλγαρο διεθνή επιθετικό Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ για συνεργασία ενός χρόνου, πραγματοποιώντας έτσι μία εκ των σπουδαιότερων μεταγραφών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με βάση την αγωνιστική αξία του συγκεκριμένου.

Οι διοικούντες τον Δικέφαλο μόλις μία μέρα μετά το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου και εκμεταλλευόμενοι την παράταση που υπάρχει για τους ελεύθερους παίκτες (η περίοδος κλείνει στις 11 Σεπτέμβρη) κατάφεραν, παρά τις Σειρήνες από Αγγλία, να πείσουν τον Μπερμπάτοφ να υπογράψει στην ελληνική ομάδα για συμβόλαιο ενός χρόνου έναντι πακτωλού εκατομμυρίων (οι πληροφορίες φέρουν το ποσό να αγγίζει τα 4 εκατ.). Μάλιστα, αν και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε την ώρα που εξέπνεε η προθεσμία της ΟΥΕΦΑ για τη δήλωση της λίστας των παικτών που θα χρησιμοποιηθούν στο Europa League, οι του Δικεφάλου ξεπερνώντας κάποια διαδικαστικά θέματα κατάφεραν να εντάξουν τον παίκτη σε αυτή. Ετσι, θα τους ενισχύσει στην προσπάθεια που θα κάνουν στον όμιλο της διοργάνωσης κόντρα σε Ντόρτμουντ, Κράσνονταρ και Καμπάλα.

Πλούσιο βιογραφικό, γεμάτο διακρίσεις

Ο Μπερμπάτοφ θεωρείται απ' τα σπουδαιότερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έρχονται στην Ελλάδα. Είναι 34 ετών και στην πλούσια καριέρα του έχει αγωνιστεί διαδοχικά σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ και, τελευταίο σταθμό, Μονακό, όπου έμεινε 1,5 χρόνο πριν μετακομίσει πλέον στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, είναι διεθνής με την Εθνική Βουλγαρίας. Μέχρι τώρα στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 635 ματς με τις ομάδες του, έχει πετύχει 274 γκολ. Οσον αφορά τις διακρίσεις έχει κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα, 2 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ Αγγλίας, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Κύπελλο Βουλγαρίας. Επίσης, έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ (2010 - '11 με 20 γκολ) και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2001 - '02, 7 γκολ με ΤΣΣΚΑ Σόφιας).

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΙΓΚ
Ωρα ημιτελικού για Εθνική γυναικών

Η ώρα προκειμένου η Εθνική γυναικών βόλεϊ να διεκδικήσει μια σπουδαία επιτυχία, όπως η πρόκριση σε τελικό διεθνούς διοργάνωσης, φθάνει σήμερα στη Μεγαλόπολη, όπου τα κορίτσια της ελληνικής ομάδας θα κοντραριστούν με την Ουγγαρία στον πρώτο ημιτελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Λιγκ (19.00, ΕΡΤ2). Αυτή θα είναι η πρώτη μάχη των δύο αντιπάλων αφού θα ακολουθήσει η ρεβάνς στην Ουγγαρία. Στόχος της ελληνικής ομάδας για σήμερα είναι, εκμεταλλευόμενη την έδρα, να βάλει τις βάσεις ώστε η πρόκριση στον τελικό να έρθει ένα βήμα πιο κοντά. Σημειώνεται πως βάσει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα δύο παιχνίδια τα κριτήρια που ισχύουν είναι πρώτα οι νίκες, μετέπειτα οι βαθμοί και μετά το χρυσό σετ. Το τελευταίο θα ισχύσει στην περίπτωση που κάθε αντίπαλος έχει πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα στα δύο παιχνίδια (π.χ. νίκη με 3-0 ή 3-1). Στην περίπτωση που η Εθνική νικήσει σήμερα με 3-0 ή 3-1 και ηττηθεί με 3-2 στο δεύτερο παιχνίδι, τότε και πάλι τσεκάρει το εισιτήριο με κριτήριο τους περισσότερους βαθμούς (3 β. απ' την πρώτη νίκη 1 β. στο δεύτερο παιχνίδι).

Το κλίμα στην Εθνική γυναικών είναι πολύ καλό και στις τάξεις της ομάδας επικρατεί η αισιοδοξία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάννης Καλμαζίδης, μιλώντας για την αναμέτρηση εστίασε στην ετοιμότητα της ομάδας, ενώ ανέφερε πως τα στοιχεία που θα αποτελέσουν... κλειδί για την έκβαση του αγώνα είναι η επιμονή και η υπομονή που θα πρέπει να έχουν οι παίκτριές του σήμερα. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τα παιχνίδια με την Ουγγαρία πολύ διαφορετικά σε ψυχολογία και ιδιαιτερότητες απ' τα προηγούμενα δύο που έδωσαν οι δύο αντίπαλοι στη Βουδαπέστη για τον προκριματικό όμιλο.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκτός ο Ντιό, επανήλθε ο Ερτέλ

Εφυγε για να ξανάρθει. Ο λόγος για τον Τομάς Ερτέλ (26χρονο παίκτη της τουρκικής Εφές) της Εθνικής Γαλλίας, αφού αν και αρχικά είχε κοπεί απ' την αποστολή, γεγονός που είχε προκαλέσει αίσθηση, ο τεχνικός των «τρικολόρ», Βενσάν Κολέ, υποχρεώθηκε να τον επαναφέρει προκειμένου να αντικαταστήσει τον Αντουάν Ντιό, ο οποίος τραυματίστηκε στο μηρό και θα χάσει το Ευρωμπάσκετ.

Σημειώνεται πως για τον Κολέ ο τραυματισμός του Ντιό δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος της τελευταίας στιγμής αφού πριν από λίγες μέρες υπήρξε και η αποχώρηση του Αζινσά, με την ομάδα του, τους Πέλεκανς απ' το ΝΒΑ, να του απαγορεύει τη συμμετοχή λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε στον τένοντα. Από πλευράς Εθνικής Γαλλίας, πάντως, υποστήριξαν πως η μαγνητική του παίκτη βγήκε καθαρή.

Αναλυτικά η αποστολή της Γαλλίας: Ζετέ, Μπατούμ, Ντε Κολό, Μπ. Ντιό, Ερτέλ, Φουρνιέ, Ζελαμπάλ, Γκομπέρ, Καϊντί, Λοβέρν, Πάρκερ, Πετρίς.

ΠΓΔΜ
«Λαβωμένη» αποστολή

Η αποστολή της πρώτης αντιπάλου της Εθνικής ανδρών στο Γ' όμιλο, ΠΓΔΜ, γνωστοποιήθηκε χτες διά στόματος ομοσπονδιακού τεχνικού της, Μάριαν Σρμπινόφσκι, που ανακοίνωσε την τελική 12άδα. Σε αυτήν υπάρχουν δυο σημαντικές απουσίες αφού Πέρο Αντιτς και Μπο Μακάλεμπ τέθηκαν νοκ άουτ απ' την αρχή της προετοιμασίας. Η ομάδα αναλυτικά: Βλάντο Ιλιέβσκι (Τσεντεβίτα), Ντάρκο Σοκόλοφ (Κάρπος Σόκολι), Αλεξάνταρ Κοστόσκι (Κουμάνοβο), Βοϊντάν Στογιανόβσκι (Ανδόρα), Ντάμιαν Στογιανόβσκι (ΜΖΤ Σκόπια), Βλαντιμίρ Μπρτσκοβ (Κοζούβ), Ρίτσαρντ Χέντριξ (Ουνικάχα Μάλαγα), Λιούμπομιρ Μλαντενόβσκι (ΜΖΤ Σκόπια), Στόγιαν Γκιουρόσκι (Λέφσκι Σόφιας), Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι (ΜΖΤ Σκόπια), Μάρκο Σιμονόβσκι (ΜΖΤ Σκόπια), Μπόγιαν Τραϊκόβσκι (Prishtina).

  • Για τον αγώνα με την Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που τον συνοδεύουν μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ΠΓΔΜ, Μάριαν Σρμπινόφσκι, ο οποίος τόνισε πως γι' αυτόν και τους παίκτες ο αγώνας είναι αθλητισμός και όχι πολιτική. Παράλληλα, για το αγωνιστικό μέρος χαρακτήρισε την ελληνική ομάδα φαβορί της αναμέτρησης, ενώ για την ΠΓΔΜ είπε πως θα παλέψει χωρίς άγχος για να κάνει την έκπληξη.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Τρίτωσε το καλό

Ακόμα μία σπουδαία διάκριση, την τρίτη συνολικά απ' την αρχή των αγώνων, πανηγύρισε η ελληνική αποστολή κωπηλασίας που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Γαλλία, στο οποίο μάλιστα θα κριθούν και θέσεις για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Χτες ήταν η σειρά του πληρώματος στο διπλό σκιφ των ανδρών με τους Παναγιώτη Μαγδανή - Λευτέρη Κόνσολα, που πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά και θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε τρίτο στην προκριματική του σειρά με χρόνο 6.27.55 και σφράγισε το εισιτήριο για τα 12 καλύτερα πληρώματα από τα οποία τα 11 θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στους ημιτελικούς χρειάζονται απλά να περάσουν ένα πλήρωμα για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σημειώνεται πως στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους, έχοντας και αυτοί εκτός της πρόκρισης στον τελικό και τον ίδιο στόχο για τους Ολυμπιακούς (να είναι μέσα στους 11), έχουν ήδη προκριθεί τα πληρώματα στο διπλό σκιφ των γυναικών (Νικολαΐδου - Ασουμανάκη) και στην τετράκωπο ανδρών (Χρήστου - Τσίλης - Τζιάλλας - Αγγελόπουλος). Μάλιστα, τα δύο πληρώματα θα δώσουν τη μάχη τους σήμερα το πρωί (11.00 ΕΡΤ2) αφού διεξάγονται οι ημιτελικοί των αγωνισμάτων τους.

Από τα υπόλοιπα πληρώματα της αποστολής, η τετράδα των Γιάννη Πέτρου, Στέφανου Ντούσκου, Κώστα Βαρδακά και Σπύρου Αντώνη (τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών), οι Αμαλία Τσιάβου, Γεωργία Δημάκου (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και ο Σπύρος Γιάνναρος (σκιφ) δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά και θα μετάσχουν στους αγώνες κατάταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ