ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων

Ο Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι
Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο διοικητής της οποίας, Μ. Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προανήγγειλε, επί της ουσίας, την επέκταση του προγράμματος «νομισματικής χαλάρωσης», με στόχο την τόνωση νέων κερδοφόρων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι έχουν ανακύψει νέοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι είναι πρώιμη η ακριβής εκτίμηση των συνεπειών και ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «ετοιμότητα» εφαρμογής νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, τόσο ως προς το ύψος των παρεμβάσεών της (αγορές κρατικών και άλλων ομολόγων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης) όσο και για τη διάρκεια του προγράμματος, που με τα σημερινά δεδομένα λήγει το Σεπτέμβρη του 2016. Παράλληλα, σε άμεση εφαρμογή τίθεται η αύξηση της αγοράς τίτλων μέχρι και 33% ανά έκδοση από 25% που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η διοχέτευση των φτηνών κεφαλαίων από την ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν αυτά τα κεφάλαια στους «επενδυτές» στο βαθμό, βέβαια, που θα υπάρξει η ανάλογη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το σημερινό ύψος του προγράμματος φτάνει στα 60 δισ. ευρώ το μήνα, ωστόσο οι επενδύσεις συνεχίζουν να παραμένουν εξαιρετικά υποτονικές σε σχέση με τα επίπεδα που υπήρχαν την περασμένη δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο, το «ανοιχτό παράθυρο» που αφήνει η ΕΚΤ στο ενδεχόμενο νέων μέτρων «χαλάρωσης», αποτελεί, κατά κύριο λόγο, μια ακόμη απόπειρα για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στους «επενδυτές» και τις «αγορές», λόγω και των αβεβαιοτήτων που εξαπλώνονται σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ απαίτησε και πέτυχε την εξαίρεση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από τα προγράμματα διάσωσης, δηλαδή ότι αυτές δεν κινδυνεύουν από «κούρεμα» στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, δεν θα «κουρευτούν» ούτε τα ομόλογα «πρώτης διαβάθμισης». Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ως δεδομένο το κούρεμα των σημερινών μεγαλομετόχων, κατά κύριο λόγο του ελληνικού κρατικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε μια εξέλιξη που έρχεται να φορτώσει τα σπασμένα στις πλάτες του λαού.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

-- Να εκτελείται το «πρόγραμμα προσαρμογής» (μνημόνιο) και να εφαρμόζονται τα «προαπαιτούμενα μέτρα». Ειδικότερα, «η Ελλάδα, θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

-- «Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος», δηλαδή όπως ακριβώς επισημαίνει και ο ΣΕΒ σχετικά την «οικειοποίηση» του μνημονίου από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ότι δηλαδή εφαρμόζεται ως δικό τους πρόγραμμα, άρα να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

-- Να υπάρχει η ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC ότι «αισθάνομαι αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδος, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητά του».

Ρίσκα και αβεβαιότητες

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά όλες τις πληροφορίες. Οπως ανέφερε, οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι νέες εκτιμήσεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, διαμορφώνονται ως εξής:

2015: 1,4% (από 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση, τον Ιούνη φέτος).

2016: 1,7% (από 1,9%).

2017 : 1,8% (από 2%).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, και βέβαια πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, για αύξηση στο όριο του 2%. Για το 2015 αναμένεται μόλις στο 0,1% (από 0,3% προηγουμένως), για το 2016 στο 1,1% (από 1,5%) και για το 2017 στο 1,7% (από 1,8%).

Γενικεύεται η επιβράδυνση

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, «η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και στις χρηματαγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, επισημαίνει πως η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες και την ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

ΠΑΣΟΚ
Επιδιώκει συμμετοχή σε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Εκδήλωση στο Ζάππειο πραγματοποίησε χτες βράδυ το ΠΑΣΟΚ για την 41η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος. Κεντρικό επιχείρημα της προέδρου τους Φ. Γεννηματά, στην ομιλία της, για να πετύχει επανασυσπείρωση «παραδοσιακών» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, η δυνατότητα να κατακτήσει την τρίτη θέση στις εκλογές, κερδίζοντας κάποιους πόντους στο πεδίο αναδιάταξης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικώντας από καλύτερες θέσεις μερίδιο εξουσίας στο επόμενο σχήμα διακυβέρνησης της χώρας.

Σχήμα που, λίγο - πολύ, το περιέγραψε πώς το φαντάζονται ή πώς το θέλουν μια σειρά από αστικά κέντρα και παράκεντρα, ώστε να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ο τ. πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χθες το πρωί στο Mega: «Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει αυτό που επικράτησε τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Γιατί έπρεπε να αλλάξει αυτό τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, και ΠΑΣΟΚ.

Παραπέρα, τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας όλων των «δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», την οποία αποκάλεσε «εθνική ομάδα ανασυγκρότησης». Τόνισε, δε, ότι δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Θα αναγκάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αλ. Τσίπρα να έχει ασυλία, να μην εφαρμόσει αυτό που ψήφισε, να γίνει πάλι «αντιμνημονιακός».

Ζήτησε, ακόμα, μαζί με αυτήν την κυβέρνηση συνεργασίας να κινητοποιηθεί και η «κοινωνία» σε αυτήν την προσπάθεια, να στοιχηθεί δηλαδή ο λαός πίσω από τους στόχους ανάκαμψης των μονοπωλιακών κερδών συναινώντας στον παραπέρα σφαγιασμό δικαιωμάτων του.

Και ...ενέσεις από Σημίτη

Να καταγραφούν και τα εξής από το χαιρετισμό του πρ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρ. πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς την εκδήλωση στο Ζάππειο, τα οποία εντάσσονται ακριβώς στο αστικό αφήγημα των ημερών περί επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων: «Οι τελευταίες εξελίξεις διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά. Η κατανομή της πολιτικής εξουσίας μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις (...) Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν. Οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση».

Στο μεταξύ, μέλη της ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας ουσιαστικά τον τ. πρόεδρο του κόμματος Φ. Κουβέλη, με ανακοίνωσή τους τάσσονται ενάντια στην απόφαση της ηγεσίας να συμπορευτεί με το ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, καλούν «όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο μικροσκόπιο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και Προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν, ήταν η παραπέρα προώθηση της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για ζητήματα όπως οι λεγόμενες «υβριδικές απειλές», η παραπέρα «ανάπτυξη ικανοτήτων» των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων (σε εκπαίδευση και εξοπλισμό), «αμυντικών δυνατοτήτων» των κρατών - μελών μέσα από τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας, τη ...συνεισφορά των ευρωενωσιακών πολεμικών βιομηχανιών.

Παραπέρα, οι συμμετέχοντες υπουργοί ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς διοικητές για τις επτά εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, η πλειοψηφία των οποίων αναπτύσσονται στην Αφρική, αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον ευρωενωσιακών κεφαλαίων να διεισδύσουν και ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και πόρους της περιοχής:

Ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med στη Μεσόγειο για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων. Ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα», με το πρόσχημα της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και ουσιαστικά τον έλεγχο του σημαντικού αυτού εμπορικού διαύλου σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. EUFOR Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και EUTM στο Μάλι, EUTM στη Σομαλία, EUMAM στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και EUSEC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σημειωτέον, σήμερα ξεκινά, πάλι στο Λουξεμβούργο, η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, σήμερα θα εστιάσουν στην προσπάθεια «να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή». Ακολούθως, θα ασχοληθούν με τη λεγόμενη ανατολική εταιρική σχέση της ΕΕ και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, σε βάρος της οποίας συνεχίζονται οι κυρώσεις που τις έχουν επιβάλλει με πρόσχημα το ουκρανικό.

Αύριο, Σάββατο, στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, για να συζητήσουν τη μετανάστευση και τις «προκλήσεις που η ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτόν τον τομέα», στον απόηχο των αυξημένων προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε συνέπεια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις εν λόγω ζώνες και με εφαρμογή των απάνθρωπων αντιμεταναστευτικών μέτρων των κρατών - μελών, που οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις θα στραφούν στο Ιράν, προκειμένου να εξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ, μετά και την πρόσφατη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ