ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν είναι θετική η αναδιάρθρωση του χρέους;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μνημόνιο, ταυτόχρονα κέρδισε το να ανοίξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό δεν είναι θετικό για το λαό; Δεν θα επιβαρυνθεί λιγότερο από την αναδιάρθρωση του χρέους;

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι στο πρώτο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ...κατάκτηση στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εταίρους του στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Στελέχη του ομολογούν ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά για το λαό αλλά - λένε - τουλάχιστον έχουμε το ...χρέος. Να, λοιπόν, η νέα «κόκκινη γραμμή» τους. Μια «κόκκινη γραμμή» για τη συγκυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ και κάποιους κύκλους της ΕΕ. Κοινή «κόκκινη γραμμή» που ενώνει τις επιδιώξεις των κυβερνώντων με αυτές ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Γιατί είδαμε ότι με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, η συγκυβέρνηση πανηγύριζε και μόστραρε τα ...ευρήματά της λες και ήταν παραγγελία. Το καλύτερο άλλοθι, για να κρυφτούν τα βάρβαρα μέτρα που συντάσσονταν από κοινού με τους «Γάλλους τεχνοκράτες», που έχουν όπως φαίνεται την «τεχνογνωσία» στο να σχεδιάζουν τον τρόπο, για να πιεις το αίμα του λαού και να τη βγάλουν καθαρή οι καπιταλιστές.

Η κουβέντα για το χρέος έχει ως στόχο να εγκλωβίσει το λαό. Τα μέτρα που θα παρθούν είναι, μεταξύ άλλων, και για να μπορεί να είναι βιώσιμο το όποιο χρέος, να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δόσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να ξαναβγεί στις αγορές, να ξαναδανειστεί από τις αγορές, να μοιράσει λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να έχουν κέρδη πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων και τους μισθούς πείνας που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χρέος και τα ελλείμματα θα παραμένουν, θα αυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εχει γίνει και θα ξαναγίνει και τώρα. Και ο λαός με χρέος ή χωρίς χρέος θα προσπαθεί να επιβιώσει με δυσκολία.

Το θέμα είναι ότι το χρέος δεν το έχει δημιουργήσει ο λαός, αλλά αυτός καλείται να το πληρώνει. Να φτύνει αίμα για να πληρώνει τα σπασμένα του καπιταλιστικού συστήματος, των κρατικών επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματίες, των φοροαπαλλαγών στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, των δαπανών για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για το χρέος και λέει ότι είναι ωφέλιμη η εξέλιξη της ελάφρυνσης του χρέους για το λαό. Η έκθεση του ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με πολύ μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και προβλέπει την ανάγκη νέων ενισχύσεων - δανείων, πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Φυσικά, η υιοθέτηση αυτής της πρότασης ισοδυναμεί με νέο, ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα, όπως δείχνουν και η πείρα του προηγούμενου μεγάλου «κουρέματος» του κρατικού χρέους αλλά και οι προτάσεις του ΔΝΤ για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο λαός θα συνεχίσει να αποπληρώνει, ενώ δεν ευθύνεται για τη διόγκωση του χρέους. Ωφελημένοι, με πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ο λαός δεν έχει κανένα όφελος από αυτήν την εξέλιξη εάν τελικά συμβεί. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μοναδικός δρόμος είναι ο ίδιος να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μια και καλή όλο το χρέος.

ΣΥΡΙΖΑ
Αξιώνει στήριξη από το λαό για την υλοποίηση του μνημονίου

Ο Γ. Δραγασάκης εφιστά την προσοχή στο να μην αρχίσει «εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον καιρό»!

Στοχευμένη στον εξωραϊσμό του μνημονίου είναι η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση άφησε έργο, επικαλούμενος το πρόγραμμα για την «ανθρωπιστική κρίση», που ισοδυναμεί με ψίχουλα σε ελάχιστους, αγρίως «πετσοκομμένα» μάλιστα, ακόμα πιο πολύ από τα ψίχουλα που έταζε πριν το Γενάρη του 2015.

Την πρόθεση εξωραϊσμού του μνημονίου αποκαλύπτει και το χτεσινό non paper, με το οποίο η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται πως η προεκλογική καμπάνια θα στοχεύει στο «να αναδείξει τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, την κεντρική αντίληψη που τους συνδέει, δηλαδή τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή, τη στήριξη των πιο αδύναμων και την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».

Η συνέντευξη Τσίπρα έδωσε, επίσης, μια γεύση των τεχνασμάτων που ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κάλπη, όταν διαμαρτυρήθηκε ότι κακώς τους προσάπτουν μείωση των συντάξεων, αφού «κατόρθωσαν» αυτές να μειωθούν μόνο κατά 2%, ενώ οι προηγούμενοι τις είχαν μειώσει κατά 40%. Το γεγονός ότι οι νέες μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις παλιές, το προσπέρασε σαν ασήμαντη λεπτομέρεια... Αλλά και όταν υπερασπίστηκε τη συμφωνία σαν προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία, καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες ότι έχει σημασία αν η συμφωνία θα εφαρμοστεί στη λογική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» προς όφελος τάχα του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού!

Αυτές τις αυταπάτες πλαισίωσε με άλλες, όπως ότι ο λαός έχει να ωφεληθεί απ' την έξοδο του κεφαλαίου απ' την κρίση και τα επενδυτικά πακέτα που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επανέλαβε, εξάλλου, το «αφήγημα» της επίθεσης που δέχτηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου «αριστερής παρένθεσης»: «Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία, για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε», υποστήριξε, «πλέκοντας» και άλλοθι για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου που βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με νόημα ότι η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτίες του παρελθόντος, ωστόσο «είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», επειδή κουβαλάει πολλά βαρίδια στις πλάτες της, τα οποία «θα πρέπει να απομονωθούν». «Κάθε πολιτική συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό» δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας.

Εφαρμογή του μνημονίου χωρίς... «εσωτερική διαπραγμάτευση»

Στο μεταξύ, τη θέση ότι το σενάριο δεύτερων εκλογών θα πρέπει να αποκλειστεί ή να αποτραπεί, διατύπωσε ο Γ. Δραγασάκης. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real», ανέφερε ότι «αυτό που λέμε αυτοδύναμη πλειοψηφία, αντανακλά όχι ένα στενά κομματικό στόχο, αλλά μία αντικειμενική πραγματικότητα», καθώς όπως είχε εξηγήσει προηγούμενα, τα προτάγματα της «επόμενης μέρας» για την υλοποίηση του μνημονίου χρειάζονται κυβερνητική πλειοψηφία με «λυμένα χέρια».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία «να προκύψει μια κατάσταση κατά την οποία θα αρχίσουμε ξανά την εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον καιρό»! Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε αυτοκριτική γιατί «και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη. Το μνημόνιο είναι ένας τύπος συμφωνίας».

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ Νο 2
Θέλει τα κέρδη του κεφαλαίου σε «τροχιά ανάπτυξης»

Με ρητορική αλά ΣΥΡΙΖΑ προ διετίας, ο Π. Λαφαζάνης ξιφούλκησε χτες κατά της τρόικας, που τη χαρακτήρισε χειρότερη από χούντα, κατά του μνημονίου και της λιτότητας, συσκοτίζοντας βέβαια τη ρίζα τους στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. «Αυτή την ώρα οι Ελληνες πολίτες είναι στην ουσία σκλάβοι. Σκλάβοι αδίστακτων κηδεμόνων και εκβιαστών, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξοντώνουν καθημερινά αυτή τη χώρα και τον ελληνικό λαό», υποστήριξε, βγάζοντας απ' το κάδρο την εγχώρια αστική τάξη που για τα συμφέροντά της η εκμετάλλευση του λαού έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha», ξεκαθάρισε ότι αυτό που επιδιώκει με τη Λαϊκή Ενότητα είναι «να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» και εξήγησε ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό, να ανακάμψει δηλαδή η καπιταλιστική κερδοφορία, είναι να σταματήσει η λιτότητα, να περάσουν οι τράπεζες κάτω από δημόσιο έλεγχο για να δουλέψουν με «αναπτυξιακά κριτήρια», αλλά και να αξιοποιηθεί το εργαλείο του νομίσματος. «Αν μπορούσαμε εντός Ευρωζώνης να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», δήλωσε, προς άρση των όποιων πιθανών παρεξηγήσεων...

Ο Π. Λαφαζάνης ευλόγησε μάλιστα τα γένια του ως υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως ανέφερε, «επετεύχθη και το πέτυχα με πρωτοβουλία μου μια διακρατική συμφωνία για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο», κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «ενεργειακά οφέλη» και «γεωστρατηγική αναβάθμιση», στόχους διακηρυγμένους, δηλαδή, από την ελληνική αστική τάξη, για τους οποίους η χώρα εμπλέκεται βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε εκ νέου ότι η Λαϊκή Ενότητα διαθέτει τη μόνη εναλλακτική λύση, όταν έχει αποδειχτεί περίτρανα πλέον, με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι εναλλακτική λύση υπέρ του λαού εντός του καπιταλιστικού δρόμου δεν υφίσταται. Είχε μάλιστα το θράσος να υποδείξει στο ΚΚΕ το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, υπονοώντας να απεμπολήσει τη στρατηγική του, στόχο που υπηρετούν εδώ και δεκαετίες. «Η Αριστερά πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή για να αντισταθεί σε αυτή την κατάσταση και είναι η κατεξοχήν παράταξη που μπορεί και πρέπει να το κάνει. Εμείς αυτή την ενωτική πρόσκληση απευθύνουμε», δήλωσε, παριστάνοντας πως δεν ξέρει ότι μόνο το ΚΚΕ αντιστέκεται σε μια κατάσταση που ο ίδιος και οι όμοιοί του συνέβαλαν να διαμορφωθεί, πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή του καπιταλιστικού δρόμου που ο ίδιος και η ΛΑΕ υπηρετούν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στον «ΣΚΑΪ» η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει εκλογές για εκκαθάριση των γραμμών του κόμματος, αλλά και για «να βολευτούν το σύστημα Μαξίμου και το σύστημα των δανειστών».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τη ΛΑΕ επανέλαβε ότι θα συμπορευτεί ως ανεξάρτητη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ευρώ, δήλωσε ότι «στο δίλημμα ευρώ ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία, όπως και στο ζήτημα δραχμή ή Δημοκρατία, απαντώ Δημοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ