ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο-απάτη

Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ενιαία ανώτατη παιδεία
Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ενιαία ανώτατη παιδεία
Το νομοσχέδιο-απάτη, που «ανωτατοποιεί» τα ΤΕΙ μόνο στα χαρτιά, κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Κώστας Λιάσκας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τη βράβευση των αριστούχων αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει με τον πλέον έντονο τρόπο «για να αποτραπεί η ισοπέδωση της ελληνικής παιδείας». «Εμείς θα αντιδράσουμε και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε και στα έργα», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κινητοποιήσεις για τις επόμενες μέρες.

Στο θέμα αναφέρθηκε, επίσης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι η πρώτη εφαρμογή της διακήρυξης της Μπολόνια, με την οποία επιδιώκεται η συνολική υποβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης. Είπε, επίσης, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε» και προανήγγειλε κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Προσπαθώντας να «ρίξει τους τόνους» ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Γείτονας, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος μέσω του οποίου μπορεί «να δοθεί λύση». Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί ότι προχτές ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, παραβλέποντας τις έντονες διαφωνίες και της ακαδημαϊκής κοινότητας και αποδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου που κάνει η κυβέρνηση.

Επίσης, χτες, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, και τον ενημέρωσαν για τις θέσεις τους πάνω στο επίμαχο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων που έχουν αποφασίσει στις αντίστοιχες συνόδους τους με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τέλος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΕΠ) καταγγέλλει ότι ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών για το νομοσχέδιο χωρίς να έχει καλέσει την ΟΣΕΕΠ. Μάλιστα, σε σχετικό ψήφισμα ημερίδας που διοργάνωσε το Σωματείο Εκτακτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Μακεδονίας στην Καστοριά, αναφέρεται ότι «η αναβάθμιση των ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει με το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού να είναι έκτακτοι», το ΥΠΕΠΘ αγνοεί τα προβλήματα του έκτακτου προσωπικού, «που προσφέρει με "τριτοκοσμικές" αμοιβές και με απαράδεκτη σχέση εργασίας το έργο του στα ιδρύματα». Θέση της Ομοσπονδίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους έκτακτους καθηγητές που έχουν τα προσόντα (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα) να κριθούν όπως και οι μόνιμοι.

Η εκπαίδευση στην υπηρεσία της αγοράς

Διήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος φιλοξενείται από το ΠΑΣΟΚ

Με τον τίτλο «Οικονομία της γνώσης, Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ευρώπη», ξεκίνησε χτες στο Ζάππειο διήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Με αυτήν επιχειρείται να περιγραφεί ο στρατηγικός στόχος της πλήρους υποταγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τις κατευθύνσεις του κόμματος για την εφαρμογή του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου στην ΕΕ. Σε αυτή τη συνάντηση, χτες πρώτη μέρα μίλησαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που προσπάθησαν να εξειδικεύσουν την πολιτική τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση, κάνοντας κυριολεκτικά το άσπρο - μαύρο. Χαρακτηριστικές ήταν μερικές παρεμβάσεις:

Ο υπουργός εργασίας Τ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να προσαρμοστεί με ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς, και πρόβαλλε το μοντέλο της «διά βίου εκπαίδευσης» (δηλαδή της περιπλάνησης των «απασχολήσιμων» από κατάρτιση και επανακατάρτιση), ως τη λύση για την απασχόληση.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, έκανε λόγο για την ανάγκη τα εκπαιδευτικά συστήματα να παράγουν «τον ολοκληρωμένο ευρωπαίο πολίτη», εκθέτοντας την ανθρωπιστική διάσταση που πρέπει να έχει η εκπαίδευση. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εκπαιδευτική πολιτική σε όλες πλέον τις βαθμίδες της εντείνει τους ταξικούς φραγμούς για τα λαϊκά στρώματα (βλέπε εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από την εκπαίδευση). Η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση δεν πρόλαβε τις αλλαγές στην οικονομία και σημείωσε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι συμβατότητας των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων, κάτι που σαφώς παραπέμπει στη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια» για ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Σήμερα στη συνάντηση θα μιλήσει ο Κ.Σημίτης και άλλοι ομογάλακτοί του κεντροαριστεροί... σοσιαλιστές.

  • Πώς η εκπαίδευση θα μπει στην υπηρεσία της.. ανασυγκρότησης και της επιχειρηματικότητας, ήταν ο πυρήνας των δηλώσεων που έκανε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, χτες στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που ασχολείται με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στις βαλκανικές χώρες. «Αυτή η περιοχή στο παρελθόν έχει γεννήσει πάρα πολλά ιστορικά, δραματικά γεγονότα. Είναι καιρός πια να γεννήσει, με τη συνεργασία μας, ανάπτυξη, ευημερία για όλους. Εχω πει και θα επαναλάβω πως η ανασυγκρότηση είναι σίγουρα επιχειρηματικότητα, αλλά πιο πριν είναι αλληλεγγύη, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός», δήλωσε ο Γ. Πασχαλίδης βγαίνοντας από την Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου. Ταυτόχρονα, ανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί μαζί με επιχειρηματίες την ερχόμενη βδομάδα το Βελιγράδι, για να τονιστεί η εκπαιδευτική διάσταση της... ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
ΛΑΡΙΣΑ
Καταδικάστηκε η συνδικαλιστική δράση

Σε δυόμισι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας τους δύο συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς Σεραφείμ Τσιώνα, πρώην πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και του Δημήτρη Μπίτσιο, πρώην γενικό γραμματέα και νυν πρόεδρο της ίδιας ΕΛΜΕ, που δικάστηκαν ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο πρώην διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας Κ. Μακροστέργιος, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». Χτες το δικαστήριο μετέτρεψε το κατηγορητήριο από «συκοφαντική δυσφήμιση» σε «απλή εξύβριση».

Συγκεκριμένα, οι δύο συνδικαλιστές, που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή υπέγραψαν, ως εκ του Καταστατικού της ΕΛΜΕ είχαν υποχρέωση, ομόφωνη απόφαση - καταγγελία για πράξεις του Κ. Μακροστέργιου, με τις οποίες παρεμπόδιζε τη συνδικαλιστική δράση, επιδείκνυε αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά, είχε επανειλημμένα παραβιάσει συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, όπως π.χ. με τη συμμετοχή του στον περιβόητο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις τόσο της ΟΛΜΕ, όσο και της ΑΔΕΔΥ.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Σεραφείμ Τσιώνος, καταγγέλλει την επιχείρηση παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και τονίζει: «Από την ακροαματική διαδικασία στη χτεσινή δίκη, όπως και πρωτόδικα, επιβεβαιώθηκε ότι τα όσα κατήγγειλε η ΕΛΜΕ για παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης και αντιδημοκρατική συμπεριφορά από τον πρώην διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας, Κ. Μακροστέργιο, είναι αληθή. Η μετατροπή του κατηγορητηρίου από "συκοφαντική δυσφήμιση" σε "απλή εξύβριση", είναι προφανές ότι δε λύνει το πρόβλημα, καθώς επιχειρείται να μπει "φραγμός" στη δράση των συνδικαλιστών και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα ΔΣ της ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ δήλωσαν ομόφωνα τη συμπαράστασή τους και θα κάνουν προσφυγή στον Αρειο Πάγο για τη δικαίωσή μας».

Απαλλάχτηκαν οι εννέα για την αντίθεσή τους στον ΑΣΕΠ

Αθωώθηκαν χτες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο) οι εννέα πολίτες που κατηγορούνταν για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων επειδή συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 14-6-1998 έξω από το 18ο Εξεταστικό Κέντρο Πατησίων. Πρόκειται για τους ΡένοΚαρίγιαλη, οικοδόμο, ΕλένηΚαλτσά, ιδιωτική υπάλληλο, ΙωάνναΔροσοπούλου, φοιτήτρια, ΙωάννηΝάκο, φοιτητή, ΕυανθίαΠούλιου, καθηγήτρια, ΝικόλαοΚονταξή, φοιτητή, ΑσημίναΔραπανιώτη, αδιόριστη νηπιαγωγό, ΕιρήνηΣηφάκη, φοιτήτρια και ΠολυξένηΤζοανοπούλου, καθηγήτρια. Από την πολυήμερη αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε οποιαδήποτε συμμετοχή τους στα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα εκείνη τη μέρα και στους βανδαλισμούς εναντίον καταστημάτων και αυτοκινήτων, ενώ την απαλλαγή όλων είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας Λεων. Λαζαράκος στην αγόρευσή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την πρόεδρο της έδρας ΠενιώΦίλιππα, παρουσία των κατηγορουμένων και πολυπληθούς ακροατηρίου. Ηταν ομόφωνη εκτός από μία - δύο περιπτώσεις, στις οποίες μειοψήφησε η πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω είχαν παραπεμφθεί στο κακουργιοδικείο με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για «προμήθεια εκρηκτικών υλών, κατασκευή και κατοχή βομβών, εκρήξεις με κίνδυνο ζωής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίσταση κατά της Αρχής, απλές σωματικές βλάβες, εξύβριση, απειλή και διατάραξη κοινής ειρήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ