ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 16ΧΡΟΝΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ
Παραπέμπονται δύο αστυνομικοί

Στον τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης παραπέμπονται για να απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ, που κατηγορούνται ότι χτύπησαν με γκλοπ και τραυμάτισαν βαριά τον 16χρονο Γιάννη Χριστάκη. Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά του ανήλικου φιλάθλου του ΑΡΗ πριν από είκοσι μέρες μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΡΗ στο γήπεδο της Τούμπας. Από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι, ο 16χρονος υπέστη επισκληρίδιο αιμάτωμα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο βδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γ. Σαπαντζής που χειρίστηκε την υπόθεση κατάφερε να εντοπίσει τους δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ αναζητείται ένας τρίτος συνάδελφός τους. Πρόκειται για τους αστυφύλακες Ν. Ταουσανίδη και Ν. Ζεφαλή, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος.

Τις τελευταίες μέρες, ο εισαγγελέας πήρε καταθέσεις από 40 και πλέον μάρτυρες, ανάμεσά τους συνάδελφοι των κατηγορούμενων αστυνομικών, από κατοίκους της περιοχής όπου σημειώθηκε το περιστατικό και από φιλάθλους του ΑΡΗ. Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η δικογραφία παραδόθηκε στον εισαγγελέα Ε. Μιχαήλο.

Ωστόσο, χθες ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης υποστήριξαν ότι οι δύο άνδρες των ΜΑΤ άδικα βάλλονται και ότι η Ενωση τούς στηρίζει, «γιατί τίποτα δεν αποδείχτηκε σε βάρος τους».

Απεργίες στην Πρόνοια και τον «Αγιο Σάββα»

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (28.2.2001 - 1.3.2001) οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) και του ΠΙΚΠΑ. Διεκδικούν την καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης ύψους 100.000 δραχμών, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θεσμικά αιτήματα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού του ΕΟΠ έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας την Τετάρτη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και την Πέμπτη από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ., διεκδικώντας επιπλέον το σταμάτημα των αυθαίρετων αποσπάσεων εργαζομένων του οργανισμού, που αποφάσισε ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν την Τετάρτη με πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στην πορεία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα».

Σχετικά με την κινητοποίηση, στελέχη της ΕΣΑΚ έκαναν το παρακάτω σχόλιο: «Οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια κινητοποιούνται για το επίδομα που πήραν οι εργαζόμενοι των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Αυτό δείχνει την απόγνωση, στην οποία έχουν φτάσει όλοι οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι και οικονομικές διεκδικήσεις πρέπει να προβάλουν οι εργαζόμενοι, αλλά και να αντιταχτούν στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις, στην υγεία, στην πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση».

Συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για δεύτερη βδομάδα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Ετσι, από την Τρίτη 27.2.2001 έως και την Παρασκευή 2.3.2001 από τις 8 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. και από τις 3 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αύξηση του αντικαρκινικού επιδόματος σε 10% του εισαγωγικού κλιμακίου της ΔΕ κατηγορίας, την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος, την αύξηση της αποζημίωσης του ωρομισθίου για νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τις αργίες και εξαιρέσιμες μέρες.

Διεκδικούν, τέλος, την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων - που έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των εργαζομένων, αλλά και την ύπαρξη λίστας αναμονής για την εισαγωγή 600 περίπου ασθενών - και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών, αργιών, υπερωριών και εξαιρέσιμων για το 2001.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οδηγός η ΕΠΟΝ για τη νεολαία

Την 58η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν χτες το πρωί στη μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη οι οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και της ΚΝΕ. Χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων απηύθυνε ο Θ. Βασιλειάδης, ενώ κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μ. Κωνσταντινίδης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οπως τόνισε ο ομιλητής, σήμερα οι νέοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας και της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα κόντρα στα μονοπώλια και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Η πολύτιμη πείρα της ΕΠΟΝ μπροστά στους αγώνες που έρχονται είναι χρήσιμη για την οικοδόμηση για την ενότητα δράσης στο κίνημα της νεολαίας. Κόντρα σ' αυτούς που χλευάζουν την οργανωμένη κοινή δράση. Σήμερα μπορούμε να μπολιάσουμε τη ριζοσπαστικότητα, τον ενθουσιασμό των νέων με την πολύτιμη πείρα των παλιών αγωνιστών, την αγωνιστικότητα που αποδείχνουν ακόμη και σ' αυτή την ηλικία», επισήμανε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Ακολούθησαν απαγγελίες αντιστασιακής ποίησης και τραγούδια της Εθνικής μας Αντίστασης. Στεφάνια κατατέθηκαν από τις αντιστασιακές οργανώσεις και το ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δε μοιράζουν μαγαζιά

Απάντηση του γενικού γραμματέα του δήμου σε σχόλιο του «Ρ»

Δε μοιράζουν μαγαζιά στη δημοτική αγορά, διαβεβαιώνει με επιστολή του στο «Ρ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Γ. Βαρδαλάκης, με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύσαμε στις 11 Φλεβάρη υπό τον τίτλο «Τι συμβαίνει στη Δημοτική Αγορά». Ο Γ. Βαρδαλάκης αναφέρει στην επιστολή του πως τα καταστήματα του δήμου εκμισθώνονται πάντα με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Παραθέτει επίσης τους αριθμούς των αποφάσεων του ΔΣ με τις οποίες έγινε παράταση των μισθώσεων. Και ζητά αποκατάσταση της αλήθειας, «άλλως, αναφέρει, θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη».

Απάντηση του συντάκτη Θ. Λεκάτη: Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Βαρδαλάκη τού αναφέραμε τις διαμαρτυρίες ορισμένων μικρο -ιχθυεμπόρων που έχουν πάγκους στο μέσον της αγοράς και οι οποίοι πληροφορήθηκαν πως πρόθεση του δήμου είναι να μειώσει το πλάτος των πάγκων τους ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις στις οποίες προσβλέπουν διάφοροι μεγαλέμποροι. Ο Γ. Βαρδαλάκης επέμενε να του πούμε ονόματα. Του εξηγήσαμε ότι δε δικαιούμαστε να παίξουμε με το ψωμί αυτών των ανθρώπων. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι μετά το σχόλιο του «Ρ» με εντολή δημάρχου πάγωσαν όλες οι σχετικές διεργασίες. Οπως επίσης και ότι οι έμποροι που κινδυνεύουν, προχωρούν στη σύσταση δικού τους σωματείου. Η επιμονή του Γ. Βαρδαλάκη να μάθει τα ονόματα των ιχθυοπωλών είναι εξηγήσιμη. Να τον διαβεβαιώσουμε, πάντως, ότι παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Επιστολή λάβαμε και από την Ενωση Κρεοπωλών της αγοράς, που βεβαιώνει ότι μόνο 9 μαγαζιά είναι κλειστά επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ενοικιαστές. Αναφέρει, επίσης, όμως: «έχουμε λύσει πάρα πολλά προβλήματα λόγω της κατάργησης μερικών θέσεων που ήταν αναγκαίο να γίνει, με τη μεταφορά των ενοίκων σε άλλες θέσεις». Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και τη γνώμη των ενοίκων που μεταφέρθηκαν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο,Κυριακή 25-2-01, πραγματοποιούν γιορταστικές εκδηλώσεις για την 58η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Πιερίας, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΕΛΙΑ». Θα κοπεί και η πίτα.
  • Σερρών,μεσημέρι, στο κέντρο «Ο ΤΣΕΛΙΟΣ».
Αλλες εκδηλώσεις

Επίσης, αύριο Κυριακή 25.2.2001, διοργανώνουν εκδηλώσεις:

  • Το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία της Αγίας Λαύρας, για τους απαγχονισμένους πατριώτες στην πλατεία Αγίας Λαύρας και τους 17 πατριώτες εκτελεσμένους στην Πάτρα από τους Γερμανούς φασίστες την περίοδο της Κατοχής. Ακόμα, θα γιορταστεί και η 58η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

- Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ (τηλ.: 82.34.296 και 88.31.368) και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ (τηλ.: 32.20.183 και 58.17.384), που αναχωρούν στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

  • Το Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, στις 10 π.μ., θα κάνει τη Γενική του Συνέλευση στην «Κρητική Εστία» (Στράβωνος 12). Θα κοπεί και η πίτα.
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί τη Συνέλευσή του, στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος).
  • Το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ, στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «ΣΩΤΗΡΗΣ». Θα κοπεί και η πίτα.
  • Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου καλεί τα μέλη του την Τετάρτη 28-2-01, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του(Θεμιστοκλέους 48), στη Γενική Απολογιστική Συνέλευση.
  • Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» διοργανώνει, την Τετάρτη 28-2-01 στις 5.30 μ.μ., γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για τα 58 χρόνια της ΕΠΟΝ, που θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου, οδός Δ. Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.
  • Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και των Πολιτικών ΠροσφύγωνΝ. Κιλκίς οργανώνουν συνεστίαση - συνάντηση στο Δημοτικό Κήπο για τα 58 χρόνια της τρισένδοξης ΕΠΟΝ, το Σάββατο 3 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ.
Μακρόνησος 1947-2001
  • Ο Δήμος Λαυρίου, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ - και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 4-3-01 στις 10.30 π.μ. στο Λαύριο, στο χώρο του Μνημείου, πολιτιστική εκδήλωση, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές - αγωνίστριες της Μακρονήσου.
Ασφαλές το εμβόλιο μηνιγγίτιδας C

Ασφαλές και αποτελεσματικό έκρινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε πρόσφατα για το θέμα, το εμβόλιο μηνιγγίτιδας C, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ανάγκη μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι η επίπτωση της νόσου στον ελληνικό χώρο είναι υποδεκαπλάσια της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, όπου εφαρμόζεται το εμβόλιο μερικώς και πως σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται μαζικός εμβολιασμός.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας πάντως δείχνουν ότι η επίπτωση της νόσου - παρότι γενικά χαμηλή - είναι υψηλότερη στις ηλικίες 1-5 ετών και λιγότερο στην εφηβική ηλικία. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα το φθινόπωρο βάσει των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στις ηλικίες 1-5 ετών το εν λόγω εμβόλιο.

Καταλήγοντας η Επιτροπή σημειώνει ότι το εμβόλιο καλύπτει μόνο τη μηνιγγίτιδα από τον τύπο C και όχι από άλλους τύπους (κυρίως Β), της οποίας η συχνότητα είναι πολλαπλάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ