ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση στις 14 Σεπτέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχείς είναι οι διεργασίες στο Κυπριακό, όχι μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και μέσα στις ευρύτερες εξελίξεις που μαίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ αύριο φτάνει στο νησί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τα υπόλοιπα κόμματα για τις εξελίξεις, ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε προχτές ο (υπηρεσιακός) ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που προσδιόρισε ως ζητούμενο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα διασφαλίσει «την πολιτική ισότητα και τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, ο Σινιρλίογλου πρόσθεσε πως η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή της, ώστε να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ότι σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για το νέο κοινό μέλλον.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια σε όλη τη γύρω περιοχή αλλά και την Κύπρο, θα συνεχίσει να εφαρμόζει «τις ιστορικές της υποχρεώσεις έναντι της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Σε ερώτημα για το αν οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και μετά από μια πιθανή συμφωνία, ο Σινιρλίογλου απάντησε ότι «η ανάγκη των Τούρκων της Κύπρου για ασφάλεια είναι σαφής και ότι αυτή η ανάγκη είναι πιο σημαντική απ' όλα». Οπως επισήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του, «η βιωσιμότητα της λύσης που θα προκύψει και της νέας τάξης πραγμάτων που θα δημιουργηθεί εδώ (σ.σ. στην Κύπρο), μπορεί να επιτευχθεί με την εμπλοκή και των εγγυητριών δυνάμεων».

  • Νέο κόμμα με την ονομασία «Πνοή Λαού» ιδρύθηκε στην Κύπρο, που σχετικά με το Κυπριακό υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση η οποία δε διασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία του κράτους» και ότι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δεν μπορεί να αποτελέσει βάση της λύσης. Στο καταστατικό του αναφέρει ότι θα έχει διάρκεια ζωής επτά χρόνια, ότι απαγορεύεται να είναι μέλη του άτομα που «κατείχαν στο παρελθόν οποιοδήποτε πολιτειακό (π.χ. πρώην πρόεδροι, υπουργοί, βουλευτές) ή ανώτερο κομματικό αξίωμα», αλλά και ότι «η "Πνοή Λαού" δημιουργείται με σκοπό την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, την πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, την αναγέννηση του δημοκρατικού πολιτεύματος».
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλείνει και άλλα συνοριακά περάσματα με την Κολομβία

Από διαδήλωση στήριξης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας («Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, όχι στο λαθρεμπόριο» το σύνθημα στο πανό)
Από διαδήλωση στήριξης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας («Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, όχι στο λαθρεμπόριο» το σύνθημα στο πανό)
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε από τη Δευτέρα στο κλείσιμο των συνόρων με τη γειτονική Κολομβία, στην επαρχία της Ζούλια. Πρόκειται για τη δεύτερη παραμεθόριο που συμβαίνει αυτό, είχαν προηγηθεί 5 περιοχές στην επαρχία της Τάτσιρα και ο λόγος είναι κοινός. Για να σταματήσει η είσοδος παραστρατιωτικών δυνάμεων που μπαίνουν από την Κολομβία και στηρίζει ειδικά ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την εσωτερική αντίδραση στη Βενεζουέλα. Επίσης, για να σταματήσει το λαθρεμπόριο διαφόρων διατροφικών προϊόντων και καυσίμων, που αγοράζονται από κύκλωμα μαφιόζων φτηνά στη Βενεζουέλα και βγαίνουν παράνομα στην Κολομβία, όπου μεταπωλούνται με μεγάλο κέρδος. Επίσης, να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες, όπως η εμπορία ανθρώπων, που οδηγεί γυναίκες σε κυκλώματα πορνείας.

Οπως και στην περίπτωση της Τάτσιρα, το μέτρο συνδυάζεται και με ειδικό καθεστώς σε τρεις πόλεις της Ζούλια και όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινούσαν εκτεταμένοι έλεγχοι. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη επιχείρηση στην Τάτσιρα 1.300 Κολομβιανοί υπήκοοι έχουν απελαθεί γιατί είχαν μπει χωρίς να δηλωθούν στη χώρα (άλλοι 12.000 έφυγαν μόνοι τους), εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες μαστροπών, συνελήφθησαν 3 παραστρατιωτικοί, κατασχέθηκαν πολλά όπλα και εκρηκτικά, οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εγκληματικές δραστηριότητες καθώς και 11 τόνοι διατροφικών προϊόντων που ήταν αποθηκευμένα προκειμένου να βγουν παράνομα στη γειτονική χώρα και να μεταπωληθούν.

Το όλο ζήτημα της προσπάθειας της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να ελέγξει τα σύνορα και να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έχει προκαλέσει εντάσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, που ενώ έχει καταδικάσει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τώρα εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητη για την τύχη των απελαθέντων και όσων επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συμφωνία για νέα συνάντηση οικογενειών

Μετά από συνομιλίες, οι αντιπροσωπείες της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας κατέληξαν τη Δευτέρα να διοργανωθεί τον Οκτώβρη μια νέα συνάντηση μεταξύ των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο (1950-53). Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν με την παρουσία εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού, είχαν ως αποτέλεσμα να συμφωνηθεί η συνάντηση να γίνει από τις 20 ως τις 26 Οκτώβρη στην περιοχή Κουμγκάνγκ στη ΛΔ Κορέας και να περιλαμβάνει 100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Η κίνηση αυτή ακολούθησε μια περίοδο σοβαρής έντασης, που απειλήθηκε ακόμα και ένοπλη σύρραξη, όταν η ΛΔ Κορέας κατέστρεψε ένα σταθμό στη Ν. Κορέα με μεγάφωνα που μετέδιδαν προκλητικά μηνύματα στα σύνορα, αρνούμενη ότι ήταν υπεύθυνη για τον τραυματισμό στρατιωτών της Νότιας Κορέας από νάρκη στα σύνορα, όπως ισχυριζόταν η άλλη πλευρά. Τελικά, επήλθε συμβιβασμός και θα επαναληφθούν οι συναντήσεις των ανθρώπων και οικογενειών που είχαν χωρίσει, κίνηση που ξεκίνησε το 2000, αλλά διακόπτεται σε περιόδους που ανεβαίνουν οι τόνοι στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο κατά 14,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Σινχουά» επικαλούμενο τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,1%.

ΣΕΟΥΛ.-- Εκπρόσωποι της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να γίνει τον Οκτώβρη νέα συνάντηση μεταξύ των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης. Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη αντίστοιχη την τελευταία πενταετία και θα διεξαχθεί από 20 έως 26 Οκτώβρη στην περιοχή Κουμγκάνγκ της ΛΔ Κορέας.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Σίνζο Αμπε θα είναι και πάλι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος LPD (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, στις οποίες η Σέικο Νόντα τελικά δεν κατέθεσε υποψηφιότητα, καθώς δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για κάτι τέτοιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Συναγερμό» για πιθανή έλλειψη ικανών αποθεμάτων από τους αντιοφικούς ορούς της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας «Sanofi-Pasteur», που λήγουν το 2016, σήμανε χτες εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», σημειώνοντας ότι εάν δεν παραχθούν νέες δόσεις του ορού, θα εκτεθούν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ανθρώπων, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Η «Sanofi» σταμάτησε την παραγωγή του ορού Fav-Afrique πριν από πέντε χρόνια εξαιτίας ανταγωνισμού από γενόσημα, που είναι φθηνότερα.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ισχυρή αμμοθύελλα σάρωσε χτες περιοχές της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στο Λίβανο και τον τραυματισμό 750 άλλων. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Λιβάνου ανακοίνωσε πως η αμμοθύελλα θα συνεχιστεί και σήμερα με την υγρασία να φθάνει έως και 85%.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εκπρόσωπος του στρατού της Λιβύης επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον οκτώ στρατιωτών στη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος UPD στο Μπουρούντι, Πατρίς Γκαχούνγκου, δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από άγνωστους μασκοφόρους που είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- H αμερικανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική προειδοποίησε χτες σχετικά με την ύπαρξη «τρομοκρατικής απειλής» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων σε αυτήν την χώρα από «εξτρεμιστές που ενδέχεται να στοχοποιήσουν αμερικανικά συμφέροντα στη Νότια Αφρική, περιλαμβανομένων αμερικανικών κυβερνητικών κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων που ενδεχομένως συνδέονται με τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

ΚΑΪΡΟ.-- Την έναρξη μεγάλης επιχείρησης κατά τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Βόρειου Σινά ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, σημειώνοντας ότι μέσα στις πρώτες ώρες, σκοτώθηκαν «29 τρομοκράτες» και σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι πετρελαϊκές εταιρείες «Shell», BP, «ChevronTexaco» και «ConocoPhilips», που έχουν πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στα βρετανικά εγχώρια ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, προχώρησαν μέσα στο τελευταίο 15μηνο σε απολύσεις περίπου 5.500 εργαζομένων που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο τομέα εξαιτίας της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου Μπρεντ κατά 55% από τον Ιούνη του 2014.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το βράδυ της Δευτέρας νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) με τις ψήφους 312 βουλευτών (όχι μόνο κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος) που «ανησύχησαν» ότι οι κυβερνητικές λειτουργίες δε θα σταματούσαν πριν το δημοψήφισμα και ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τάχθηκαν 285 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρήθηκε για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον «δυσάρεστη ήττα», καθώς πλέον θα αναγκαστεί να δεχτεί αυστηρότερους κανονισμούς, που θα περιορίσουν τη δράση και τη συμμετοχή των στελεχών της κυβέρνησης στην προεκλογική εκστρατεία για το λεγόμενο Brexit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ