ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα, «παραδοτέα» με το κλείσιμο της κάλπης

«Αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Σάββατο, στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου», παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, που σημαίνει την επίτευξη όλων των προβλεπόμενων αντιλαϊκών στόχων ή ακόμη και την εφαρμογή νέων συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση εμφάνισης «αστοχιών», όπως, για παράδειγμα, στα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπουργοί της Ευρωζώνης έκαναν σαφή την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης το «συντομότερο δυνατό», καθώς η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, όταν θα «πρέπει» να έχουν ψηφιστεί και τα επόμενα προαπαιτούμενα μέτρα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση «τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της». Το ίδιο στίγμα έδωσε και ο επίτροπος της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας για το γεγονός ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εργάζεται «εποικοδομητικά» για την προετοιμασία των προαπαιτούμενων δράσεων. Σε αυτές, όπως είπε, συγκαταλέγονται η σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σχολιάζει ότι το «πρόγραμμα» βρίσκεται σε «καλή τροχιά», τονίζοντας ότι η επόμενη δόση (3 δισ. ευρώ) μπορεί να εκταμιευτεί το Νοέμβρη, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Η «οικειοποίηση» των μνημονίων

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης». Αυτό τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Ελληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια του πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο»...

Σχετικά με τις διεργασίες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγχρονισμός στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή». «Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ, αρμόδιου για την ψηφιακή οικονομία: «Σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ελπίζω να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, από μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας». Παράλληλα, εκτίμησε πως η «Ελλάδα μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που έχει υποσχεθεί»...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Δυναμική πολιτική παρέμβαση» με απαιτήσεις για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων

Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το Μάη 2015
Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το Μάη 2015
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τις ειδικές «επιτελικές δομές με δυνατότητα συντονισμού, εστίασης και επιτάχυνσης πολιτικών και αποτελεσμάτων», αποτελούν, σύμφωνα με τους Ελληνες βιομηχάνους, τις προϋποθέσεις για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων και για την ανάκαμψη της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο δευτερογενής τομέας (...) παρά την ανάγκη ταχείας ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής δυναμικής του παραμένει χωρίς πολιτικό επισπεύδοντα και αυτοτελή διοικητική δομή», επισημαίνουν χαρακτηριστικά σε κοινό άρθρο τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρόεδροι των 5 βιομηχανικών συνδέσμων (ΣΕΒ, ΣΒΕΕ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΑΠ, ΣΕΒΙΤΕ), ενόψει του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης. «Δεν διαθέτουμε στοιχειώδεις αρχές βιομηχανικής πολιτικής, ούτε θεσμικό συνομιλητή των επιχειρήσεων με το κράτος», τονίζουν οι βιομήχανοι.

Οι δύο βασικοί άξονες με τις προτεραιότητες της πολιτικής που θέτουν οι βιομήχανοι είναι οι εξής:

-- «Ανάγκη άμεσης εφαρμογής όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών προσαρμογών της συμφωνίας με τους εταίρους». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εφαρμοστεί η συμφωνία (δηλαδή το μνημόνιο), τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευημερία».

-- «Εκπόνηση και υλοποίηση των πολιτικών που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό αντίβαρο». Αυτή η πολιτική αφορά σε μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων, έτσι ώστε να περιοριστούν οι «επιπτώσεις του νέου κύκλου ύφεσης που ανοίγεται μπροστά μας και αποτρέποντας τη δομική ανεργία». Μάλιστα, ως αντίβαρα στην οικονομική κρίση και την παραπέρα κατρακύλα του ΑΕΠ θεωρούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως οι αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η καινοτομία, η τεχνολογία και η εξωστρέφεια, οι λειτουργικές υποδομές, η λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, το «δυσβάσταχτο κόστος Ενέργειας» των βιομηχάνων. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν τη «στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ως βασικά συστατικά μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής». Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν ότι η αντιμετώπιση των «μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών προκλήσεων απαιτεί δυναμική πολιτική παρέμβαση και ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της βιομηχανίας».

Μόνο έτσι, όπως επισημαίνουν, θα υπάρξει μεταστροφή από την «αποεπένδυση» προς την προσέλκυση επενδύσεων, που θα «συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και απασχόλησης».

Παράλληλα, επαναφέρουν το ζήτημα δημιουργίας διακριτού υπουργικού χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας. Σε αυτό, όπως έχει υποδείξει ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ανακοίνωση, θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες για όλα τα θέματα που αφορούν τη βιομηχανία και τη μεταποίηση (Ενέργεια, χωροταξία, περιβάλλον, επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια) και σε οργανική διασύνδεσή του με όλες τις αναγκαίες διοικητικές δομές.

Αντιλαϊκά «Σχέδια Β» πασπαλισμένα με αντικομμουνισμό

Γιάννης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ζαν - Λυκ Μελανσόν, Οσκαρ Λαφοντέν και Στέφανο Φασίνα συνυπογράφουν «Διακήρυξη» - όπως την αποκάλεσαν πολλά ΜΜΕ - για τη διοργάνωση «διεθνούς συνάντησης για ένα Σχέδιο Β για την Ευρώπη», που ξεκίνησε να διακινείται στο φεστιβάλ της «Ουμανιτέ» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δύο πρώτοι είναι γνωστά πρώην στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαφώνησαν όχι με τον πυρήνα της αντιλαϊκής στρατηγικής, αλλά με τις αντιλαϊκές προτεραιότητες, τη δοσολογία της αντιλαϊκής πολιτικής και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που πρέπει να προταθούν. Ο Μελανσόν είναι συνιδρυτής του γαλλικού Αριστερού Κόμματος (Parti de Gauche) και ο Λαφοντέν της γερμανικής «Αριστεράς» (Die Linke), πολιτικών σχηματισμών που διαφωνούν μόνο με τον τρόπο προώθησης αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, θέλουν μείγμα αστικής πολιτικής με μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση, αντιδρώντας στην αυστηρή τήρηση των δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας, στο οποίο επιμένει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρωζώνη, ώστε να εξασφαλίζεται κρατικό χρήμα για επενδύσεις και προβάλλονται ως καλύτεροι διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αντίστοιχα και ο Φασίνα, που παραμένει βουλευτής του κυβερνώντος ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος και διατέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επί κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα.

Αλλη δοσολογία αστικής διαχείρισης

Οι «εναλλακτικές» λύσεις που το κείμενο θέτει στο τραπέζι, είναι π.χ. η «επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών», η «ανυπακοή σε παράλογους κανόνες», η θέσπιση «συστημάτων παράλληλων πληρωμών» κ.τ.λ., με τα πάντα βέβαια να επισκιάζονται από την ανάγκη να πάρει απάντηση το «αυταρχικό Γιούρογκρουπ» και «η ευρωπαϊκή ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση». Οι προτάσεις τους δεν αποτυπώνουν παρά την προσπάθεια των «ριγμένων» τμημάτων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να βρουν τρόπους διασφάλισης των συμφερόντων τους. Δεν αποτελούν παρά «εναλλακτικές» λύσεις για την αποτελεσματικότερη και πιο «συναινετική» διαμόρφωση αντιλαϊκών προγραμμάτων. Γι' αυτό και δε διστάζουν να καταφύγουν και σε αντικομμουνισμό (χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων υπονομεύουν τα αληθινά λαϊκά συμφέροντα). Ετσι, παραλληλίζουν τη λεγόμενη «Ανοιξη της Πράγας» (την αντεπαναστατική προσπάθεια που εκδηλώθηκε στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία) με μια «Ανοιξη της Αθήνας», για να διαμαρτυρηθούν για την «περιορισμένη κυριαρχία», λες και αυτή εκφράζεται μόνο στην Ελλάδα και όχι σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών της ανισομετρίας, τα περιορισμένα περιθώρια δηλαδή που έχουν οι αστικές τάξεις των χωρών τους να χαράξουν τα βήματά τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους, παρά το ότι οι ίδιες έχουν εκχωρήσει τέτοια δικαιώματα στα διακρατικά όργανα της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Τα αστικά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς, για να θολώνουν τον αληθινό αντίπαλο των λαών. Κάθε φορά που μια εφεδρεία του συστήματος «παλιώνει», αναδύονται «νέες».

Συλλυπητήρια στον σ. Γιώργο Νταγκουνάκη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕ, για το θάνατο της μητέρας του.

Συμπαραστεκόμαστε, αυτές τις δύσκολες ώρες, στον σ. Γιώργο και την οικογένειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ