ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στον αυταρχισμό και από τη νεολαία

Συνάντηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» με νεολαιίστικους φορείς

Ολο και περισσότεροι νέοι συναντούν σήμερα την τρομοκρατία κι τον αυταρχισμό στη δουλιά, στη σχολή, στο σχολείο. Γι' αυτό και ήταν σημαντική η ανταπόκριση στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» προς νεολαιίστικους φορείς, για μια πρώτη συνάντηση και συζήτηση ανίχνευσης των σχετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους, αλλά και των δυνατοτήτων κοινής αγωνιστικής δράσης και απάντησης.

Εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, νυχτερινοί μαθητές και νέοι εργαζόμενοι, βρέθηκαν χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών - προσωρινή έδρα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» - και σε πολύ θερμό κλίμα συζήτησαν με τους εκπροσώπους της για τα προβλήματα αυταρχισμού, καταστολής και καταπάτησης των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, που καθημερινά εντείνονται. Ταυτόχρονα, από αυτή την πρώτη επαφή αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη κοινής δράσης και στο χώρο της νεολαίας ώστε να μπει φραγμός στην πολύμορφη αντιδραστική επίθεση που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

«Για να περάσει αυτή η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται την καταστολή», είπε ο Γιάννης Νάκης, ανοίγοντας την κουβέντα εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και εξήγησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει ένα πλέγμα αντιδραστικών νόμων που θα αφορούν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και θα έχουν στο στόχαστρο κυρίως όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να συνενώσει την αντίσταση του λαού και της νεολαίας ώστε να αποκρουστεί αυτή η πολιτική.

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, συμπλήρωσε ότι ιστορικά στο χώρο της νεολαίας υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία για ζητήματα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και υπογράμμισε ότι υπάρχει έδαφος για να συνενωθούν ευρύτερες δυνάμεις, να εκφραστεί πλατιά η νεολαιίστικη αντίσταση.

Ενώ, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, είπε: «"Βάζουν χέρι" στο είναι του καθενός. Αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει τα όρια. Είναι η εποχή να δώσουμε έναν αγώνα - και να συναντηθούμε μεταξύ μας - ώστε το είναι μας να καθορίζει το περιβάλλον μας».

Οι καταγγελίες και η καταγραφή των προβλημάτων που ακολούθησαν από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των νεολαιίστικων φορέων δεν ήταν λίγες. Περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε συγκεκριμένες σχολές (π.χ. Θεολογική), ζητήματα καταπάτησης του φοιτητικού ασύλου, «γραφειοκρατική» δήθεν παρεμπόδιση των εκδηλώσεων των φοιτητικών παρατάξεων μέσα στις σχολές (π.χ. Νομική), ηλεκτρονική παρακολούθηση των σπουδαστών στις ιδιωτικές σχολές, αυταρχισμός από τους σχολάρχες που απαγορεύουν το συνδικαλισμό και φτάνουν ακόμα και σε συλλήψεις σπουδαστών. Δεν έλειψαν από τη συζήτηση όμως και τα ζητήματα του τρομονόμου, των μεταναστών, της παρακολούθησης και καταστολής των διαδηλώσεων.

Απέντι σε όλα αυτά, εκφράστηκε η κοινή θέληση όλων να εντείνουν τις προσπάθειες για να διευρυνθούν οι δυνάμεις της αντίστασης. Εκδηλώσεις στις σχολές, διακίνηση της διακήρυξης και υλικών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και μαζική συμμετοχή νεολαίων στην εκδήλωση που διοργανώνει η κίνηση στις 5 του Μάρτη για τον τρομονόμο, είναι μερικές από τις μορφές που θα ακολουθήσουν, ενώ συμφωνήθηκε η επικοινωνία τους να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
«Πράματα και θάματα» στο τραπέζι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

Γερμανικό... φερμπότεν στις ατομικές ελευθερίες φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Στο τραπέζι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν πέσει προτάσεις, που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στο στραπατσάρισμα ακόμα και αυτών των νομικών αρχών που αποτελούσαν βασικές αρχές των φιλελεύθερων αστικών καθεστώτων.

Σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» («ΚΕ») αναφέρονται μέτρα, όπως: Επέμβαση των διωκτικών αρχών και αποκλεισμός περιοχών, μέσα στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να κινούνται ύποπτα άτομα, επέκταση των ερευνών που μπορούν να πραγματοποιούν οι δυνάμεις καταστολής, με εντατικούς ελέγχους και με ειδικά μπλόκα στους δρόμους κάθε πόλης, την παγίδευση των σπιτιών και άλλων ιδιωτικών χώρων, όπου ζουν και εργάζονται ύποπτοι με «κοριούς» και κρυφές κάμερες, τη διευκόλυνση των τηλεφωνικών υποκλοπών, την άρση του απόρρητου της αλληλογραφίας, συμβατικής και ηλεκτρονικής, τη διασταύρωση πληροφοριών και την επεξεργασία στοιχείων που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Για τα παραπάνω οι διωκτικές αρχές θα προτείνουν και τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια θα εγγυώνται...

Τα παραπάνω διαψεύστηκαν μεν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, αλλά, μαζί με τις πιέσεις που ασκούνται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκάλεσαν την παραίτηση και τέταρτου μέλους της, του Αργύρη Καρρά. Η παραίτηση έγινε επειδή θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας και δε χρειάζεται νέος ποινικός νόμος ούτε δικονομικές παρεμβάσεις, αλλά βελτιώσεις στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι «στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προωθούνται ρυθμίσεις» όπως αυτές που αναφέρονται στο δημοσίευμα της «ΚΕ». «Μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος είναι ανακριβές», αναφέρει. «Οταν οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο, που έχει στόχο την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία, και, φυσικά, αφού εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα υπάρχει η ευχέρεια της κριτικής».

Φαίνεται, από την ανακοίνωση, ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζονται, πλέον, όχι στη σύνταξη αυτοτελούς «τρομονόμου», αλλά σε αλλαγές στην ποινική νομοθεσία. Υπάρχουν προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 187 ΠΚ, που αφορά στη σύσταση και συμμορία. Ομως, αυτές κάνουν λόγο για καθιέρωση της συλλογικής ευθύνης. Της τιμωρίας, δηλαδή, ενός ατόμου που συμμετέχει σε μια εγκληματική οργάνωση ακόμα και για πράξεις στις οποίες το ίδιο δεν πήρε μέρος. Επίσης, να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η απλή συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, ενώ με ποινή από 20 χρόνια έως ισόβια να τιμωρείται ακόμα και εκείνος που αποδέχεται τους σκοπούς της ομάδας. Θα τιμωρείται αυστηρά κι αυτός που θα διευκολύνει τους σκοπούς της και θα ποινικοποιηθεί και η τέλεση των προπαρασκευαστικών πράξεων που σήμερα είναι ατιμώρητες.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την κριτική πολλών εκπροσώπων του νομικού κόσμου της χώρας, η οποία εκφράστηκε και στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει, προτάσσοντας την αναγκαιότητα των μέτρων για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά και ως προς αυτό πολλοί ποινικολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις και προτείνουν ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο και πιο ασφαλές για τις ατομικές ελευθερίες το χτύπημα της διαφθοράς και η βελτίωση της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα.

Εφιαλτικό σκηνικό κρατικής αυθαιρεσίας

Ο νέος «τρομονόμος» που προωθεί η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εφιαλτικό σκηνικό κρατικής αυθαιρεσίας και αστυνομοκρατίας, που έχει στόχο τη γενικότερη ανατροπή βασικών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Αυτό τονίστηκε χτες από τους εκπροσώπους της «Επιτροπής κατά του νέου τρομονόμου - Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΚΕ
Για το Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία

Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ. Μέτωπο - Λαϊκή εξουσία - Λαϊκή Οικονομία», πραγματοποιεί η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, 1η Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας. Την πρόταση του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο χορός της Ειρήνης

Σήμερα, Τετάρτη 28 του Φλεβάρη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ) κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λογιστών, οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος και ώρα 6 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ με εκλεκτά δώρα.

Εξάλλου, η ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης, την Παρασκευή 2 του Μάρτη και ώρα 9.30 μ.μ., στο κέντρο «ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ», Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να διασκεδάσουν με τους καλλιτέχνες Παντελή Θαλασσινό, Ειρήνη Χαρίδου, Πάνο Ρεντίφη, Κατερίνα Παπαδοπούλου και την πολυμελή ορχήστρα τους.

Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 και Θεμιστοκλέους 56, αντίστοιχα, καθώς επίσης και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 3844.853 και 3827.303.

ΕΕΔΥΕ
Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

Το Σάββατο 3 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα, θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα φιλοξενηθούν στο δημαρχείο Καισαριανής, που βρίσκεται επί της οδού Φιλαδελφείας και Βρυούλων (Στάση «Σχολεία»).

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν οι επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών ραδιενεργών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και γενικότερα προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια ειρήνη: Αντιπυραυλικό Σύστημα των ΗΠΑ, διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, Κυπριακό, Παλαιστινιακό κ.ά. Επίσης, θα τεθούν οι άξονες δράσης του φιλειρηνικού κινήματος για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ