ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτικό συλλαλητήριο μεθαύριο

Ξεσηκώνονται και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Σε σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και στην οποία συμμετείχαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και η οργάνωση νέων αγροτών, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου μεθαύριο Παρασκευή 2 του Μάρτη στις 10 πμ στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου.

Τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και τα οποία θα αποτελούν και αιτήματα του μεθαυριανού συλλαλητηρίου, είναι: Η λήψη μέτρων στήριξης των τιμών στα καπνά και γενικότερα όλων των προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος, η συνέχιση του δανεισμού από την ΑΤΕ σε συνεταιρισμούς και αγρότες, η ασφάλιση όλων των αγροτών στο ΟΓΑ, η κατάργηση των ποσοστώσεων, να μην προχωρήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ, καθώς επίσης να σταματήσουν και οι δικαστικές διώξεις των αγροτών.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
Σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στις 10 το πρωί αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρων, ενώ στις 10.30 έχουν ορίσει το αγωνιστικό ραντεβού στο Διοικητήριο της πόλης και οι αγρότες της Καβάλας

Αγωνιστική απάντηση δίνουν σήμερα οι αγρότες της Αρτας μαζί με συναδέλφους τους από πολλά χωριά της Πρέβεζας, στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος που χαράσσουν από κοινού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 10 το πρωί γίνεται αγροτικό συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρων (διασταύρωση της Εθνικής Οδού Αρτας - Ιωαννίνων - Πρέβεζας), το οποίο συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγ. Σπυρίδωνα Αρτας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών από τα χωριά του Θεσπρωτικού Πρέβεζας.

Οι αγρότες της Αρτας, αλλά και της Πρέβεζας αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Τα πορτοκάλια που είναι βασική καλλιέργεια της περιοχής, καθώς και οι υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες δε δίνουν πλέον εισόδημα επιβίωσης. Οι εξευτελιστικές τιμές, που συνδιαμορφώνουν ΚΑΠ, «Ατζέντα 2000», ΠΟΕ και εμποροβιομήχανοι - πολυεθνικές, έχουν φέρει τους αγρότες στο έσχατο σημείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χωριό Αγ. Σπυρίδωνας Αρτας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών κατάντησαν να είναι υπερχρεωμένοι στην ΑΤΕ και μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές - «χαράτσια» στον ΟΓΑ, κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη! Ομως οι αγρότες του Αγ. Σπυρίδωνα δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά ενάντια στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Κι από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο θα είναι καθολική.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών της Αρτας εκφράζει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οσο υπάρχει αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις που αποδέχονται και εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών και την αντιαγροτική πολιτική της, δεν πρόκειται να δείτε καλύτερες μέρες. Αντιδράστε, μαζικά και δυναμικά, στα σχέδιά τους για καταστροφή και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δημιουργήστε με τους εργάτες και τους επαγγελματίες ισχυρό μέτωπο αντίστασης για να αλλάξει αυτή η πολιτική και τα καταστροφικά τους σχέδια, για εφαρμοστεί η λαϊκή οικονομία και εξουσία». Τη συμπαράστασή τους, επίσης, εκφράζουν και οι δήμαρχοι Κομποτίου, Αράχθου, Αμβρακικού και Φιλοθέης.

Στην Καβάλα

Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στις 10.30 στο Διοικητήριο της Καβάλας τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καβάλας, προκειμένου να συζητήσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί του νομού. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ομοσπονδίας καλούνται να υιοθετήσουν ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται η συνέχιση της ύπαρξης των Πρωτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων και της δανειοδότησης των αγροτών. Επίσης να μη διαλυθεί ο σημερινός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, αλλά να υπάρξει αλλαγή λειτουργίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ακόμη οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν την αντίθεση τους στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των γεωργοεφοδίων και στην αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως και να ψηφίσουν για την άμεση διαγραφή των πανωτοκίων, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών και την αποποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.


Στο δρόμο και οι αγρότες στο Δρούγο

Οι αγρότες Δομοκού και των Δήμων Ταμασίου και Σοφάδων Καρδίτσας ξανακατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους

Μαχητική κινητοποίηση, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιούν, σήμερα στις 11 το πρωί στο Δρούγο, οι αγρότες του Δομοκού και των Δήμων Ταμασίου και Σοφάδων της Καρδίτσας. Με τη σημερινή κινητοποίησή τους - λίγες μέρες πριν το παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Κυριακή 4 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στα πλαίσια του αγωνιστικού γιορτασμού της επετείου του Κιλελέρ - οι αγρότες της περιοχής θα στείλουν, για μια ακόμα φορά, το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ευθύνεται γι' αυτά.

Σε προκήρυξη των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών της επαρχίας Δομοκού και των Δήμων Ταμασίου και Σοφάδων, τονίζεται ότι η αγροτιά καταδικάζει την κυβέρνηση που εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλους όσοι συντάσσονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική με διάφορους τρόπους. Στην ίδια προκήρυξη, παρατίθενται τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, μεταξύ των οποίων τα βασικότερα είναι:

  • Να τελειώσουν τα έργα του Φράγματος Σμοκόβου.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην ισχύσει η πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη βιομηχανική τομάτα.
  • Να μην καταργηθούν οι τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα.
  • Να μην μπουν περιοριστικά μέτρα στη βαμβακοκαλλιέργεια και να αυξηθεί το πλαφόν και η χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο στους 1.300.000 τόνους.
  • Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής στα σιτηρά.
  • Να πάρει μέτρα ελέγχου η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι αυξήσεις στα μέσα και εφόδια.
  • Να εξασφαλιστεί η δανειοδότηση στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Να επανέλθει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αγρότες.
  • Να σταματήσουν οι δίκες και καταδίκες των αγροτών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μίλησαν τα «μπλόκα» αλλά οι υπουργοί «σιώπησαν»

Ενώ οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναζητούσαν φόρμουλα υπεράσπισης των συμφερόντων των πολυεθνικών, αγρότες από διάφορες χώρες της ΕΕ διεκδικούσαν με τρακτέρ στις Βρυξέλλες επίλυση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» και στήριξη των κτηνοτρόφων

Στα μπλόκα που έστησαν χιλιάδες αγρότες από διάφορες χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «σκόνταψε» η πολιτική κοροϊδίας των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το θέμα των «τρελών αγελάδων». Προχτές, τρακτέρ και αγρότες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, μπήκαν στις Βρυξέλλες, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις χωρών της ΕΕ. Το κεντρικό αίτημα είναι η επίλυση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» και η στήριξη των κτηνοτρόφων. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Γεωργίας, αντί να αφουγκραστούν τη φωνή των αγροτοκτηνοτρόφων, επιχειρούσαν να βρουν φόρμουλες για την προάσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών και το Συμβούλιο που ξεκίνησε προχτές και τελείωσε χτες τα ξημερώματα δεν κατέληξε σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των «τρελών αγελάδων». Το θέμα θα ξανασυζητηθεί... στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα γίνει μέσα στο Μάρτη.

Η πολιτική κοροϊδίας που ακολουθούν εδώ και χρόνια τα επιτελεία της ΕΕ στο θέμα των «τρελών αγελάδων», ήταν και το κύριο θέμα που ανέδειξαν στην προχτεσινή μαζική κινητοποίησή τους οι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, που με τα τρακτέρ τους μπήκαν στις Βρυξέλλες και έστησαν μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αποκλείοντας την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας των «15». Η αγανάκτηση των διαδηλωτών εκφράστηκε εκτός των άλλων και με τη ρίψη ζαρζαβατικών, μπουκαλιών και πετρών στον περίβολο του κτιρίου όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Ομως κι αυτή η δικαιολογημένη αγωνιστική αντίδραση, κρίθηκε ενοχλητική και «αντιδημοκρατική» από τα αφεντικά της ΕΕ. Οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι «γεύτηκαν» τα ευρω-μέτρα καταστολής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της βέλγικης πρωτεύουσας, τους υποδέχτηκαν με γκλομπ, αντλίες νερού και συλλήψεις, αλλά οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν το έβαλαν κάτω.

Και βρετανικός αφθώδης

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ απασχόλησε και το θέμα των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε χοιρινά και μηρυκαστικά σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας. Λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στη χώρα αυτή, έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση των εξαγωγών ζωοκομικών προϊόντων προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία παρατάθηκε κατά μία βδομάδα. Από 1 Μάρτη πήγε στις 9 Μάρτη. Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Βρετανία ξεκίνησε στις σφαγές των άρρωστων ζώων, ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, προχωρούν προληπτικώς... στη σφαγή ζώων που εισήχθησαν από τη Βρετανία. Το ζήτημα πάντως είναι ότι όταν στη χώρα μας εκδηλώνονταν κρούσματα αφθώδους πυρετού στο παρελθόν, ολόκληρη η χώρα ή περιοχές της χώρας έμπαιναν σε πολύμηνη καραντίνα, ενώ τώρα για τη Βρετανία γίνεται λόγος για ολιγοήμερους εξαγωγικούς περιορισμούς.

Υπάρχουν και χειρότερα...

Η ολέθρια πολιτική των επιτελείων των Βρυξελλών και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των βορείων χωρών της ΕΕ, αναμένεται να έχουν επιπρόσθετες οδυνηρές επιπτώσεις για τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Οι Ελληνες βοοτρόφοι χωρίς να ευθύνονται σε τίποτα πληρώνουν ακριβά τις επιπτώσεις των «τρελών αγελάδων», αλλά φαίνεται ότι το κακό θα συνεχιστεί και με τους αιγοπροβατοτρόφους. Διάφορα ευρωσυμφέροντα, με βασικό εκφραστή τη Γερμανία, επιχειρούν να συνδέσουν το θέμα των «τρελών αγελάδων» με την «τρομώδη νόσο» των προβάτων (σκράπι) ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων που σίγουρα θα είναι σε βάρος των παραγωγών. Το θέμα περιλαμβανόταν στην «ατζέντα» του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, αλλά δεν έγινε γνωστό αν συζητήθηκε και τι συζητήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση. Η ουσία πάντως είναι ότι οι Ελληνες κτηνοτρόφοι πρόκειται να δεχτούν άλλο ένα ευρωπλήγμα - όπως για παράδειγμα ισχύει με την πρόταση της Κομισιόν να αφαιρούνται τα λεγόμενα υλικά υψηλού κινδύνου από τα βοοειδή άνω των 12 μηνών στην Ελλάδα - που θα αποβαίνει σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και του εισοδήματός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ