Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μίλησαν τα «μπλόκα» αλλά οι υπουργοί «σιώπησαν»

Ενώ οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναζητούσαν φόρμουλα υπεράσπισης των συμφερόντων των πολυεθνικών, αγρότες από διάφορες χώρες της ΕΕ διεκδικούσαν με τρακτέρ στις Βρυξέλλες επίλυση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» και στήριξη των κτηνοτρόφων

Στα μπλόκα που έστησαν χιλιάδες αγρότες από διάφορες χώρες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «σκόνταψε» η πολιτική κοροϊδίας των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το θέμα των «τρελών αγελάδων». Προχτές, τρακτέρ και αγρότες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, μπήκαν στις Βρυξέλλες, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις χωρών της ΕΕ. Το κεντρικό αίτημα είναι η επίλυση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» και η στήριξη των κτηνοτρόφων. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Γεωργίας, αντί να αφουγκραστούν τη φωνή των αγροτοκτηνοτρόφων, επιχειρούσαν να βρουν φόρμουλες για την προάσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών και το Συμβούλιο που ξεκίνησε προχτές και τελείωσε χτες τα ξημερώματα δεν κατέληξε σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των «τρελών αγελάδων». Το θέμα θα ξανασυζητηθεί... στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα γίνει μέσα στο Μάρτη.

Η πολιτική κοροϊδίας που ακολουθούν εδώ και χρόνια τα επιτελεία της ΕΕ στο θέμα των «τρελών αγελάδων», ήταν και το κύριο θέμα που ανέδειξαν στην προχτεσινή μαζική κινητοποίησή τους οι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, που με τα τρακτέρ τους μπήκαν στις Βρυξέλλες και έστησαν μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αποκλείοντας την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας των «15». Η αγανάκτηση των διαδηλωτών εκφράστηκε εκτός των άλλων και με τη ρίψη ζαρζαβατικών, μπουκαλιών και πετρών στον περίβολο του κτιρίου όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Ομως κι αυτή η δικαιολογημένη αγωνιστική αντίδραση, κρίθηκε ενοχλητική και «αντιδημοκρατική» από τα αφεντικά της ΕΕ. Οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι «γεύτηκαν» τα ευρω-μέτρα καταστολής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της βέλγικης πρωτεύουσας, τους υποδέχτηκαν με γκλομπ, αντλίες νερού και συλλήψεις, αλλά οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν το έβαλαν κάτω.

Και βρετανικός αφθώδης

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ απασχόλησε και το θέμα των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε χοιρινά και μηρυκαστικά σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας. Λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στη χώρα αυτή, έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση των εξαγωγών ζωοκομικών προϊόντων προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία παρατάθηκε κατά μία βδομάδα. Από 1 Μάρτη πήγε στις 9 Μάρτη. Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Βρετανία ξεκίνησε στις σφαγές των άρρωστων ζώων, ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, προχωρούν προληπτικώς... στη σφαγή ζώων που εισήχθησαν από τη Βρετανία. Το ζήτημα πάντως είναι ότι όταν στη χώρα μας εκδηλώνονταν κρούσματα αφθώδους πυρετού στο παρελθόν, ολόκληρη η χώρα ή περιοχές της χώρας έμπαιναν σε πολύμηνη καραντίνα, ενώ τώρα για τη Βρετανία γίνεται λόγος για ολιγοήμερους εξαγωγικούς περιορισμούς.

Υπάρχουν και χειρότερα...

Η ολέθρια πολιτική των επιτελείων των Βρυξελλών και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των βορείων χωρών της ΕΕ, αναμένεται να έχουν επιπρόσθετες οδυνηρές επιπτώσεις για τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Οι Ελληνες βοοτρόφοι χωρίς να ευθύνονται σε τίποτα πληρώνουν ακριβά τις επιπτώσεις των «τρελών αγελάδων», αλλά φαίνεται ότι το κακό θα συνεχιστεί και με τους αιγοπροβατοτρόφους. Διάφορα ευρωσυμφέροντα, με βασικό εκφραστή τη Γερμανία, επιχειρούν να συνδέσουν το θέμα των «τρελών αγελάδων» με την «τρομώδη νόσο» των προβάτων (σκράπι) ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων που σίγουρα θα είναι σε βάρος των παραγωγών. Το θέμα περιλαμβανόταν στην «ατζέντα» του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, αλλά δεν έγινε γνωστό αν συζητήθηκε και τι συζητήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση. Η ουσία πάντως είναι ότι οι Ελληνες κτηνοτρόφοι πρόκειται να δεχτούν άλλο ένα ευρωπλήγμα - όπως για παράδειγμα ισχύει με την πρόταση της Κομισιόν να αφαιρούνται τα λεγόμενα υλικά υψηλού κινδύνου από τα βοοειδή άνω των 12 μηνών στην Ελλάδα - που θα αποβαίνει σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και του εισοδήματός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ