Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
«Ασήμαντα» τα κοιτάσματα στον Πρίνο!

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, που παρουσίασε χτες και τα σημαντικά κέρδη του ομίλου το 2000

Να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίων στον Πρίνο, τη διαπίστωση των οποίων δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της «Kavala Oil», επιδίωξε χτες η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ). Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ελ. Τζέλλας, ερωτηθείς σχετικά για το πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη πετρελαίου αρίστης ποιότητας στον περιοχή του Πρίνου, αλλά και γιατί δε συμμετέχουν στις εκεί έρευνες και τα ΕΛΠΕ, έφτασε στο σημείο να προεξοφλήσει ότι τα κοιτάσματα δεν είναι σημαντικά, ενώ επικαλέστηκε και σαν δικαιολογία ότι ο Ομιλος που διευθύνει έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα έρευνας, σε άλλες χώρες. Δηλαδή, οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι στην Ελλάδα, αφού η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως και το σύνολο του ορυκτού πλούτου, έχει αποφασιστεί να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της ΕΛΠΕ ΑΕ, αυτή, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης, για το οικονομικό έτος 2000 ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού τα καθαρά προ φόρων κέρδη εμφανίζουν σε σχέση με το 1999 αύξηση κατά 41,8%. Συγκεκριμένα, από 58,8 δισεκατομμύρια δραχμές που ήταν το 1999, το 2000 ανήλθαν στα 83,3 δισ. δραχμές. Τα αντίστοιχα κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 47% και συγκεκριμένα από 64,4 δισεκατομμύρια δραχμές ανήλθαν στα 94,7 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με τον Ελ. Τζέλλα, η αύξηση στα κέρδη οφείλεται κύρια στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, τα υψηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης και τη συνεχιζόμενη βελτίωση στη λειτουργική αλυσίδα, εφοδιασμός - διύλιση - διάθεση, που σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους αυξάνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Οι προβλέψεις για το 2001 είναι ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αναφορικά με το θέμα της αύξησης της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία τα ΕΛΠΕ σήμερα κατέχουν το 35%, ο Ελ. Τζέλλας δήλωσε ότι θα περιμένουν τη δημοσίευση του ισολογισμού της ΔΕΠΑ και τότε θα κρίνουν αν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους για την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού της ΔΕΠΑ. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει πλέον η διαφοροποίηση της διοίκησης των ΕΛΠΕ από την πολιτική επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης, που επιδιώκει την αυτόνομη εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο.

Τέλος η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων θα προτείνει το μέρισμα ανά μετοχή να είναι 70 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ