Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
Σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στις 10 το πρωί αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας πραγματοποιούν συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρων, ενώ στις 10.30 έχουν ορίσει το αγωνιστικό ραντεβού στο Διοικητήριο της πόλης και οι αγρότες της Καβάλας

Αγωνιστική απάντηση δίνουν σήμερα οι αγρότες της Αρτας μαζί με συναδέλφους τους από πολλά χωριά της Πρέβεζας, στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος που χαράσσουν από κοινού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις 10 το πρωί γίνεται αγροτικό συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρων (διασταύρωση της Εθνικής Οδού Αρτας - Ιωαννίνων - Πρέβεζας), το οποίο συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγ. Σπυρίδωνα Αρτας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών από τα χωριά του Θεσπρωτικού Πρέβεζας.

Οι αγρότες της Αρτας, αλλά και της Πρέβεζας αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Τα πορτοκάλια που είναι βασική καλλιέργεια της περιοχής, καθώς και οι υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες δε δίνουν πλέον εισόδημα επιβίωσης. Οι εξευτελιστικές τιμές, που συνδιαμορφώνουν ΚΑΠ, «Ατζέντα 2000», ΠΟΕ και εμποροβιομήχανοι - πολυεθνικές, έχουν φέρει τους αγρότες στο έσχατο σημείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χωριό Αγ. Σπυρίδωνας Αρτας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών κατάντησαν να είναι υπερχρεωμένοι στην ΑΤΕ και μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές - «χαράτσια» στον ΟΓΑ, κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη! Ομως οι αγρότες του Αγ. Σπυρίδωνα δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά ενάντια στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Κι από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο θα είναι καθολική.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών της Αρτας εκφράζει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οσο υπάρχει αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις που αποδέχονται και εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών και την αντιαγροτική πολιτική της, δεν πρόκειται να δείτε καλύτερες μέρες. Αντιδράστε, μαζικά και δυναμικά, στα σχέδιά τους για καταστροφή και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δημιουργήστε με τους εργάτες και τους επαγγελματίες ισχυρό μέτωπο αντίστασης για να αλλάξει αυτή η πολιτική και τα καταστροφικά τους σχέδια, για εφαρμοστεί η λαϊκή οικονομία και εξουσία». Τη συμπαράστασή τους, επίσης, εκφράζουν και οι δήμαρχοι Κομποτίου, Αράχθου, Αμβρακικού και Φιλοθέης.

Στην Καβάλα

Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στις 10.30 στο Διοικητήριο της Καβάλας τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καβάλας, προκειμένου να συζητήσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί του νομού. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ομοσπονδίας καλούνται να υιοθετήσουν ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται η συνέχιση της ύπαρξης των Πρωτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων και της δανειοδότησης των αγροτών. Επίσης να μη διαλυθεί ο σημερινός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, αλλά να υπάρξει αλλαγή λειτουργίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ακόμη οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν την αντίθεση τους στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των γεωργοεφοδίων και στην αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως και να ψηφίσουν για την άμεση διαγραφή των πανωτοκίων, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών και την αποποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ