Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Το 2004 οι φοροαπαλλαγές

Κίνηση ανοιχτής στήριξης των εταιριών «αμοιβαίων κεφαλαίων» αποτελεί η κυβερνητική απόφαση να δοθεί φοροαπαλλαγή στους μεριδιούχους αμοιβαίων κεφαλαίων. Πρόκειται για μια φοροαπαλλαγή που αφορά όσους ενδιαφερόμενους κρατήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους επί τρία συνεχόμενα χρόνια και το σχετικό όφελος θα προκύψει στο τέλος του τρίτου χρόνου δηλαδή, το... 2004. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και με την οποία διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από την 1η Γενάρη του 2001.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσό που έχει δαπανηθεί για αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα σε ποσοστό 25% και μέχρι το ποσό των 1,25 εκατομμυρίων δραχμών. Η έκπτωση 25%, που στόχο έχει να στηρίξει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, παρέχεται μία και μόνη φορά. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να αναγράψουν στη φετινή φορολογική δήλωση το ποσόν της δαπάνης (κωδικοί 995-996 του πίνακα 11) που έχει καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2000 για την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εφόσον δεν έχουν ρευστοποιηθεί.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που τζογάρισαν και έχασαν στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2000 θα τύχουν των ευεργετικών γι' αυτές διατάξεων του Ν. 2874/2000. Ετσι όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο η χασούρα μπορεί να επιμεριστεί στη χρήση του 2000 και των επόμενων 4 χρόνων και εκπέσει ισόποσα από τα ακαθάριστα έσοδά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ