ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες και εντατικές δοκιμές

«Μια πιθανή συνάντηση» στο «Θέατρο Κεφαλληνίας»
«Μια πιθανή συνάντηση» στο «Θέατρο Κεφαλληνίας»
Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Σφενδόνη» με το έργο του Αντώνη Μόλλα «Λίγα απ' όλα», πρωτοπαιγμένο από τον ίδιο το 1918 στο θέατρο σκιών. Το ρόλο του Καραγκιόζη ερμηνεύει η Αννα Κοκκίνου. Η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώδη, η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια του Πέρη Ιερεμιάδη και η χορογραφία της Κικής Μπάκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν: Παναγιώτης Ραπτάκης, Κωνσταντίνος Θεμελής, Μαρίνος Μουζάκης, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Μπινιάρης, Παναγιώτης Θανασούλης και Κώστας Λαός. Ο Καραγκιόζης, μέσα στην απελπισία του από την πείνα, αποφασίζει να πεθάνει από έναν «γλυκύ θάνατο». Στο μεταξύ, ο Μπέης ζητά κάποιον υπηρέτη που να κάνει πολλές δουλιές μαζί. Ο Χατζηαβάτης του συστήνει σαν πιο κατάλληλο τον Καραγκιόζη, τον οποίο και προσλαμβάνει. Εχοντας ο Μπέης έναν ικανό υπηρέτη, προσκαλεί τριακόσιους γαμπρούς για να διαλέξει τον άντρα της μοναχοκόρης του, η οποία, όμως, ερωτεύεται τον Καραγκιόζη...

  • «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ κάνει σήμερα πρεμιέρα στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στον Κάτω Χώρο του θεάτρου. Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιόρα, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια της Εύας Νάθενα και η επιμέλεια κίνησης της Αγγελικής Στελλάτου και της Σταυρούλας Σιάμου. Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Ολγα Δαμάνη, Πάνος Πανάγου.
  • Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι πρόβες της κωμωδίας «Μια πιθανή συνάντηση» του Πάουλ Μπαρτς, που θα ανέβει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη στο «Θέατρο της οδούΚεφαλληνίας» σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Αγγελου Αγγελή και η μουσική του Παναγιώτη Αδάμ. Ο Γιάννης Βόγλης και ο Σοφοκλής Πέππας θα ενσαρκώσουν δύο μεγάλες μορφές της κλασικής μουσικής, τον Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (Γ. Βόγλης) και τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Σ. Πέππας). Μαζί τους και ο Ηλίας Ασπρούδης.
  • Πρεμιέρα, αύριο, και στο «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη, με το έργο «Ολοι αυτοίοι ανήθικοι» του Πέτερ Χάντκε. Η μετάφραση είναι της Μαρίας-Λουίζας Κωνσταντινίδη, η σκηνοθεσία της Μαρίας Ξενουδάκη και η μουσική επιμέλεια του ΑρηΤασούλη. Ερμηνεύει η Μαρία Ξενουδάκη.
  • Ξεκίνησαν, χτες, στο θέατρο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 3255.444), οι παραστάσεις του έργου «Κοσμικό γεγονός» του Νιλ Λαμπιούτ, σε μετάφραση ΧριστίναςΜπάμπου-Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Αντρέα Βούσουρα. Παίζουν: Στάθης Γράψας, Μαρία Μαλταμπέ, Μαρία Σάββα και Πέτρος Σταθακόπουλος.
«Παίζοντας με δυο ορχήστρες»

Τα «Φτερά», ένα έργο για ορχήστρα και χορωδία του Διονύση Τσακνή, παραγγελία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στο συνθέτη - ερμηνευτή, ήταν η αφορμή της συναυλίας που έδωσε τον περασμένο Οκτώβρη στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών και ηθοποιών. Η συναυλία - μουσικό πορτρέτο του καλλιτέχνη ηχογραφήθηκε και ένα μεγάλο μέρος της αποτυπώθηκε στο διπλό CD με τίτλο «Παίζοντας με δυο ορχήστρες» («Νίτρο»)..

Ορχηστρικά θέματα, ανέκδοτα τραγούδια (κυρίως θεατρικά που δισκογραφούνται για πρώτη φορά), καθώς και γνωστά κομμάτια του δημιουργού (μοναδική εξαίρεση το «Ανεμολόγιο» των Θ. Μικρούτσικου - Κ. Τριπολίτη), ερμηνεύονται από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την ηλεκτρική μπάντα του Δ. Τσακνή, αποκαλύπτοντας διαφορετικές πλευρές της μουσικής του γραφής, το λυρικό μα και το ηλεκτρικό/ροκ «πρόσωπό» του. Τη δική τους «πινελιά» προσθέτουν ερμηνείες, όπως αυτή των Λάκη Λαζόπουλου και Κώστα Τσιάνου στην «Επιθεώρηση» (το τραγούδι γράφτηκε για την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Μας πήρε το ποτάμι», το 1990, και βγαίνει στη δισκογραφία για πρώτη φορά). Παρόντες ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Νταλάρας (ερμηνεύει το «Μπαλαμός» και το «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον»), ο Κώστας Μακεδόνας, η Μαριάνθη Σοντάκη, καθώς και η Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου.

Διονυσιακές... σαμπούνες Μυκόνου

Φανταστείτε μια άλλη Μύκονο, όπου το γλεντοκόπι δεν είναι θέμα γυαλιστερού κοινωνικού φωτορεπορτάζ και η παρέα δεν αποτελεί σύναξη των θιασωτών του «λάιφ στάιλ».... Φανταστείτε μια Μύκονο, όπου το διονυσιακό στοιχείο δε ζει στα μεταμεσονύχτια γλέντια στα «πρέπει» κλαμπ, αλλά στις σάλες των σπιτιών που ανοίγουν και στις καρναβαλίστικες πομπές που διασχίζουν τα σοκάκια. Εκεί που οικογένειες καλούν η μία την άλλη στα «χοιροσφάγια» τους, τρώνε, πίνουν, τραγουδάνε και χορεύουν στον ήχο της σαμπούνας, αυτού του μυστηριακού οργάνου, που είναι απόγονος του αρχαίου άσκαυλου.

Σε αυτή την άλλη Μύκονο προσκαλεί τον ακροατή η δισκογραφική έκδοση «Σαμπούνες Μυκονιάτικες» - παραγωγή του Ελληνονορβηγού Ούλοφ Δημήτρη Ρόε - που κυκλοφόρησε από τη «Λύρα», στη σειρά «Ελληνική Μουσουργία». Γιατρός στη Μύκονο, αλλά και μουσικός σε μυκονιάτικες «ζυ' ές» (ζευγάρια οργανοπαικτών συνήθως σαμπούνας και ντουμπάκι - μικρό νταούλι), αλλά και βιολιστής σε σχήματα σύγχρονης μουσικής, ο γεννημένος στη Νορβηγία Ρόε πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια στο νησί μαθαίνοντας το όργανο με τον μοναδικό τρόπο: βλέποντας τους σαμπουνιέρηδες να παίζουν. Αυτούς θέλησε και κατάφερε να καταγράψει στο CD, μαζί με ό,τι από την ψυχή της άλλη Μυκόνου μπορούσε να συμπεριληφθεί σε μια ηχογράφηση. Στο δίσκο ακούγονται κάποιοι από τους τελευταίους οργανοπαίκτες του ζωντανού ασκού από το νησί, οι: Μιχάλης Κουνάνης ή Μπαμπέλης, Παναγιώτης Κουκάς του Αλεκάρα, Λευτέρης Σικινιώτης ή Καντενάσος, Γεράσιμος Σικινιώτης ή Γερασιμάρας, καθώς και ο ίδιος ο παραγωγός. Την έκδοση συνοδεύει περιγραφικό και λεπτομερές βιβλιαράκι, με πλούσιες πληροφορίες για την καταγωγή της σαμπούνας και τις ιδιαιτερότητές της από τις άλλες κυκλαδίτικες, για τον τρόπο της κατασκευής (δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες) και του παιξίματος, για τη θέση των σαμπουνιέρηδων μέσα στο γλέντι, αλλά και για τη θέση του γλεντιού μέσα στη ζωή. Επίσης για τα είδη των τραγουδιών και των χορών, τη γλώσσα της Μυκόνου, αλλά και τη θέση της μουσικής και της σαμπούνας σε αυτή την «άλλη» Μύκονο, που δεν έχει γίνει ακόμη βορά στην τουριστική βιομηχανία. Οι χοροί και τα τραγούδια ποικίλλουν: τοπικά μυκονιάτικα (συρτοί, μπαλαριστοί, σούστες, αλλά και κάλαντα) όσο και σκοπούς από την υπόλοιπη Ελλάδα (από στερεοελλαδίτικα και καλαματιανά μέχρι ηπειρώτικα).

Μουσικές συναντήσεις
  • Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Προσεγγίζοντας τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ», οι πιανίστες Ούβε Μάτσκε και Μαρία Μοσχίδου πραγματοποιούν αύριο (8.30 μ.μ.) ρεσιτάλ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).
  • Ο Τεόφιλο Σάντρε, ο πιο γνωστός σύγχρονος τραγουδοποιός και τραγουδιστής από τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου - έχει υπογράψει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Σεζάρια Εβόρα - παρουσιάζει με το γκρουπ του τα πιο γλυκά μπλουζ της πατρίδας του, στο «Χαφ Νοτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς).
  • Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με τίτλο «Ονειρο στο κύμα», παρουσιάζει ο Νίκος Γράψας στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18), την Παρασκευή και το Σάββατο (10.30 μ.μ.). Το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ντύνεται» με ήχους ανώνυμων λαϊκών τραγουδιών από το Β. Αιγαίο και την Κωνσταντινούπολη, αλλά και μελωδίες έντεχνης μουσικής ανατολικού ύφους. Αφήγηση: Σπύρος Παυλάκης.
Λογοτεχνία και μετανάστευση

«Λογοτεχνία και μετανάστευση», σ' αυτό το ιδιαίτερα, και αμφίδρομα, ενδιαφέρον για τη χώρα μας θέμα είναι αφιερωμένο το 415ο (Φλεβάρης) τεύχος του περιοδικού «Διαβάζω». Η Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια βίωσε την τραγωδία της μαζικής μετανάστευσης, αλλά και την πικρή περηφάνια πολλοί Ελληνες μετανάστες να «μεταγράψουν» τα αίτια, τον πόνο και το νόστο τους λογοτεχνικά και κάποιοι να καταξιωθούν ως συγγραφείς. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει ένα αντίστροφο κύμα ξεριζωμένων μεταναστών, είτε από τη Νότια Αλβανία και άλλες χώρες. Ιδού γιατί είναι ενδιαφέρον το θέμα του «Διαβάζω», για το οποίο γράφουν οι Αλέξης Ζήρας, Τηλέμαχος Κώστιας, Γιώργος Ξ. Ματζουράνης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Καναράκης, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ.

Το τεύχος περιέχει ακόμα θέματα για τη δημιουργία του «Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, για την ελληνική λογοτεχνία στη Βουλγαρία, κριτική και παρουσιάσεις βιβλίων, κείμενα συγγραφέων για τα βιβλία τους κ.ά. Το τεύχος συνοδεύεται με τρία ολιγοσέλιδα βιβλία των εκδόσεων «Μεταίχμιο»: Μάρτεν Βένκλερ «Η ασθένεια του Σαξ», Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Οι θάλασσες του Νότου», Σίλια Ρις «Η μικρή μάγισσα».

Την ταινία του Εμίλ Ντελέζ «Καινούριο δέρμα» θα προβάλει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σήμερα (9 μμ), στην αίθουσά του (Σίνα 31), στο πλαίσιο του κύκλου «Οι πρεμιέρες της Τετάρτης». Η ταινία πήρε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου το 1999 και το Βραβείο Διεθνούς Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών την ίδια χρονιά.

Αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με θέμα «Ο επαναστατημένος χριστιανός Παπαδιαμάντης» την 1/3, 6 μμ, στην αίθουσά της (Γενναδίου 8). Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σταφυλάς (μέλος της ΕΕΛ και διευθυντής του περιοδικού «Πνευματική Ζωή»). Θα διαβάσουν κείμενα οι ηθοποιοί Αννα Πολυτίμου και Δημήτρης Πετράτος.

Την καινούρια του δουλειά παρουσιάζει ο Χαράλαμπος Κωστόπουλος στην γκαλερί «Σίγμα» (Βασ. Σοφίας 65). Εως τις 12/3 εκτίθενται ακουαρέλες, λαδοπαστέλ, μελάνια και ορισμένα έργα επεξεργασμένα σε κομπιούτερ.

Με την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα» αρχίζουν σήμερα (7μμ) στην «Τεχνόπολη - Μάνος Χατζιδάκις» στο Γκάζι οι «Πρεμιέρες Ντοκιμαντέρ». Πρόκειται για την πρώτη ετήσια συνάντηση δημιουργών ντοκιμαντέρ με το κοινό, την οποία οργανώνει ο Δήμος Αθήνας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η οποία θα λήξει στις 4/3. Οπως ανακοινώνει ο δήμος από τον επόμενο χρόνο η διοργάνωση θα είναι εβδομαδιαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ