ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ

Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες δίνουν, για μια ακόμη χρονιά, το «παρών» στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Συναντιούνται στις σκηνές του Φεστιβάλ μαζί με νέους δημιουργούς σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις καλλιτεχνών, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, γι' αυτό το μοναδικό θεσμό...

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Φωτογραφίζοντας το παρόν

1. Οποιος είναι κύριος των επιλογών του και έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, γνωρίζει πως οι εκλογές είναι μια στιγμή που είναι υποχρεωμένος γρήγορα να διασχίσει. Οσο για το αποτέλεσμα, αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την κλίση του, που δεν είναι άλλη από τον αγώνα στο πεζοδρόμιο.

2. Η αμοιβαία πόλωση θα είναι η μοίρα αυτού του τόπου από 'δω και στο εξής ανάμεσα στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ο Τσίπρας νομίζει ότι μπορούμε να συνηθίσουμε το ζυγό, να κάνουμε υπομονή. Τώρα που θα γνωρίσει τις αληθινές αναλογίες της πραγματικότητας, ας φροντίσει να ξανασκεφτεί για τις αποφάσεις του.

3. Ολοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν ασκηθεί στην εξαπάτηση. Επί της ουσίας δεν αναγνωρίζουν ότι περνάμε κρίση και θυσιάζουν τον πολίτη, αρχίζοντας από τη νοημοσύνη του. Θυσιάζουν με έπαρση μέσα σε μισοσκόταδα, που είναι απαραίτητα για τη σιωπή τους.

4. Ο παρασιτισμός της δημοσιογραφικής αριστοκρατίας γερνάει επικίνδυνα. Εκλεισαν τον κύκλο τους οι «ενάρετοι» - μια ζωή ολόκληρη υπό κηδεμονία, που ανταποκρίθηκε πλουσιοπάροχα απέναντί τους - και τώρα παραμερίζουν για τα νέα ξεφτέρια.

5. Πού είναι οι ακαδημαϊκοί μπροστά στην ψυχική κατάρρευση του πολίτη; Οι αθάνατοι δεν επιτρέπουν πολλά πολλά, ακολουθούν την πεπατημένη και με το ανεκδιήγητο θράσος τους απλά μας παρατηρούν, που καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να βγάζουν άχνα. Αθάνατοι δίχως ευθύτητα, κολακεύουν το κράτος σε βάρος της δικαιοσύνης και της αλήθειας.

6. Η απέχθειά μου για το καθεστώς μεγαλώνει, βλέποντας τη νεότητα να καταστρέφεται και, αντί της απόλαυσης, στη ζωή της κάνει την εμφάνισή του ένα μαρτύριο. Εξαφανίζεται ο τρόπος της ζωής των νέων που άνοιγε τα μάτια, μας δρόσιζε, μας έβαζε να σκεφτούμε, να δοκιμάσουμε κι εμείς κάτι άλλο. Ολο αυτό το συνονθύλευμα από υπουργούς που αποφασίζει για την Παιδεία, μετατρέποντας τον νέο από ελεύθερο δημιουργό σε σκλάβο, πρέπει να φροντίσουμε να διαλυθεί.

7. Ο φόνος Φύσσα έγινε προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας. Είμαι σίγουρος ότι στο χοιροστάσιο της Χρυσής Αυγής θα επαίρονται γι' αυτό. Είναι ολέθριο οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι να παίζουν τις κουμπάρες με το δειλό Μιχαλολιάκο, στο όνομα της ελευθερίας της πληροφόρησης. Οταν θα τους ανοίγουν τα κεφάλια οι χρυσαυγίτες, θα είναι πολύ αργά γι' αυτούς και τη δημοκρατία που υποτίθεται ότι στηρίζουν. Η έλλειψη φαντασίας της δημοσιογραφικής κάστας μπορεί να αναπληρωθεί με τη μελέτη της ιστορίας σε ζητήματα όπως αυτό των νεοναζί.

8. Ο ίσκιος του Ελληνα μικροαστού πέφτει πάνω στο ξεχαρβαλωμένο σκηνικό μας. Μια ολόκληρη ζωή ψευδομάρτυρας, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ψηφίζει Χρυσή Αυγή για εκδίκηση γενικώς και αορίστως, δεν υπάρχει φασίζουσα συμπεριφορά που να μην τη χειροκροτεί (πάντα στο δωμάτιό του, όταν είναι μόνος, για να μην εκτεθεί), βασανίζει τη γυναίκα του, τα παιδιά του, που είναι στο έλεος αυτού του βαμπίρ χωρίς μυαλό, έχει άποψη για όλα αφού δεν του κοστίζει τίποτα, περιμένοντας πάντοτε από το διπλανό του να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται κι αυτός στο εδώλιο κατηγορούμενος και να υποστεί όσα εύχεται να υποστούν οι άλλοι, να τον «κρεμάσουν ανάποδα να δει ο λαιμός του πόσο ο κώλος του ζυγιάζει», όπως έγραψε κι ο Φρανσουά Βιγιόν.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Θάνος ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Μουσικοσυνθέτης

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, πέραν της αυτονόητης πολιτικής σημασίας, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, τραγουδοποιών και τραγουδιστών έχει δώσει το "παρών", με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να έρχονται σε επαφή με το έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι που εδώ και 60 χρόνια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της νεοελληνικής κουλτούρας.

Τα παιδιά της ΚΝΕ μού ζήτησαν να παρουσιάσω στο Φεστιβάλ την ολοκληρωμένη μου δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Τους ευχαριστώ θερμά, γιατί είναι μια δουλειά που έχει σημαδέψει και εμένα και τρεις γενιές νέων που αγάπησαν με πάθος αυτά τα τραγούδια. Και δεν είναι μόνο η γοητεία του ταξιδιού, η θάλασσα, η ζωή των ναυτικών και η φυγή, η αιτία αυτής της "καββαδιομανίας" των νέων ανθρώπων. Είναι κυρίως το βαθύτατο πολιτικό μήνυμα που απορρέει από αυτή τη δουλειά. "Να μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο"»,

Βαγγέλης ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ

Μουσικός

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται εδώ και 41 χρόνια τώρα... Δείχνει επίπεδο, συνέπεια. Το στήνουν νέοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πάρουν τη ζωή, το μέλλον στα χέρια τους. Οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ δίνουν υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή.

Λάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τραγουδοποιός

«Οταν είχα το γιο μου μικρό 4 - 6 χρόνων, επειδή ήμουν πολύ φοβητσιάρης, ένα παράξενο πράγμα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν το μοναδικό μέρος που ένιωθα ότι θα έχει ασφάλεια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το αίσθημα. Χαίρομαι που βλέπω καθαρά πρόσωπα, καθαρά βλέμματα, που έχουν κολλήσει τα ένσημα της ζωής».

Χριστόφορος ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ

Κωμικός

Eurokinissi

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχω και φέτος στο Φεστιβάλ, αν και βασανίστηκα μέχρι να αποφασίσω γιατί σαν επαγγελματίας κωμικός έπρεπε να είμαι υποψήφιος για πρόεδρος στη ΝΔ. Κομμάτια να γίνει όμως, σύντροφοι, ακολούθησα την καρδιά μου και θα τα πούμε από κοντά».

«Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή»

CD με τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ, προχώρησε στην παραγωγή ενός CD με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών, που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Το CD θα διατίθεται και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων στο χώρο του πάρκου «Τρίτση».

Ανάμεσα στα τραγούδια του υπάρχουν «Το τραγούδι των μελλοθανάτων», «Οι γιαγιές μαθαίνουν γράμματα», «Μακριά απ' τον ελεύθερο αέρα», «Φοίνικας», «Ισμήνη» και πολλά άλλα... Καθένα από τα παραπάνω έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Περιγράφει τη ζωή τους στη φυλακή, τις δύσκολες στιγμές που έζησαν, τους αποχαιρετισμούς τους πριν φύγει κάποια συντρόφισσά τους για εκτέλεση, τον αποχαιρετιστήριο χορό στο φοίνικα, την επιμονή τους να μην υποκύψουν στα βασανιστήρια, τη λαχτάρα τους και τη μεγάλη τους αγάπη για τη ζωή, για να έρθουν καλύτερες μέρες, τη νίκη τους απέναντι στις προσπάθειες του αστικού κράτους να τις καθυποτάξει.

Αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτές που αποτελούν έως σήμερα πηγή έμπνευσης, αφού για την ανάσταση του λαού όλα τα έδωσαν, κάθε στιγμή. Τα τραγούδια τους αποτελούν ντοκουμέντο μνήμης, συντροφικότητας και περηφάνιας, ύμνο στη ζωή και στον αγώνα, δίδαγμα αξιοπρέπειας απέναντι στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στο στούντιο του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη, 8 Οκτώβρη, στις 20.00, στο Στέκι του Πολιτισμού (στο θεατράκι του πάρκου) θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου. Η παρουσίαση του δίσκου θα περιλαμβάνει ακόμα και χοροθεατρικά δρώμενα από 12 νέες χορεύτριες και ηθοποιούς. Τα δρώμενα βασίζονται σε ποιήματα, γράμματα των φυλακισμένων γυναικών, αλλά κι άλλο πλούσιο υλικό με στοιχεία για τη ζωή τους μέσα στις φυλακές.

Λεύκωμα με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει στο φετινό Φεστιβάλ ένα καλαίσθητο λεύκωμα με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες. Με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή», το λεύκωμα ανατρέχει σε έντυπα δουλεμένα με το χέρι των αγωνιστών και κομμουνιστών φυλακισμένων και εξόριστων, που πάλευαν με τα βασανιστήρια, με την απομόνωση και τις στερήσεις, στέκονταν όμως αλύγιστοι, με φάρο την πίστη τους στις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης και μετέτρεψαν τα κελιά τους σε χώρους μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Μέρος αυτής της δημιουργικής προσπάθειας ήταν και οι εφημερίδες που έβγαζαν οι κρατούμενοι και εξόριστοι μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, αλλά έχοντας οργανώσει υποδειγματικά τη ζωή τους στους τόπους μαρτυρίου τους.

Η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ ξεκινάει από τόπους εξορίας και φυλακές που λειτούργησαν από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και φτάνει μέχρι τα μπουντρούμια την περίοδο της χούντας 1967 - '74. Σε κάθε ενότητα γίνεται σύντομη αναφορά στην ιστορία κάθε τόπου εξορίας και φυλάκισης και στη συνέχεια παρουσιάζονται έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι εκεί, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους και άλλα στοιχεία από την ύλη τους. Παράλληλα, η έκδοση κοσμείται από φωτογραφίες, αλλά και από εικαστικά έργα κρατουμένων.

Η έκδοση βασίστηκε σε υλικά από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και από το λεύκωμα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες, που είχε κυκλοφορήσει το 2003 από τη «Σύγχρονη Εποχή». Αποτελεί, δε, μέρος της συμβολής της ΚΝΕ στην εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μπροστά στη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Μανόλης ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Μουσικός

Για άλλη μια φορά, σε άλλη μια κρίσιμη περίοδο - έχουμε ζήσει, άραγε και «μη κρίσιμες»; - οι νεολαίοι της ΚΝΕ, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ. Χιλιάδες κόσμου θα βρεθούν στο πάρκο Τρίτση για να απολαύσουν χωρίς κόστος μουσικές, θεατρικές, αθλητικές δράσεις, πολιτικές ομιλίες και λογής λογής στέκια. Οπως στην καθημερινότητά του, όπως στους «κόκκινους» δήμους, όπως στη δράση του στον πολιτικό και στο συνδικαλιστικό στίβο, έτσι και σε τούτο το Φεστιβάλ, δείχνει ο κομμουνιστής πώς ονειρεύεται το μέλλον. Ο ταξικός αντίπαλος προσπαθεί με λύσσα να υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, την παιδεία του, την ψυχαγωγία του, όλη του τη ζωή. Ας πάρουμε δύναμη από τη νιότη, για «να γυρίσει ο ήλιος» και να γίνει το σκοτάδι, ΦΩΣ.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ