ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεκίνησαν οι εργασίες στο χώρο του πάρκου «Τρίτση»

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ΚΝΕ για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, την ερχόμενη βδομάδα, στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη. Χτες ήταν η πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών στο πάρκο, για να είναι όλα έτοιμα, ώστε να μπορέσει να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες.

Γνωστό είναι, άλλωστε, ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ στήνεται αποκλειστικά με την εθελοντική δουλειά και προσφορά εκατοντάδων μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Με αυταπάρνηση και μεράκι, με οδηγό τη δημιουργικότητα στήνεται από την αρχή μια μεγάλη κόκκινη πολιτεία, προϊόν συλλογικής δουλειάς και σκέψης.

Φόρτωμα, ξεφόρτωμα, σκαλωσιές, μετρήσεις στους χώρους, για να στηθούν οι σκηνές, τα περίπτερα του Φεστιβάλ, η κεντρική έκθεση, φροντίδα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων...

Ενα στοιχείο που ξεχωρίζει κάθε χρονιά, όχι μόνο τώρα στο πάρκο «Τρίτση», αλλά και γενικότερα σε αυτή την υπερσαραντάχρονη πορεία του Φεστιβάλ είναι ότι όλοι οι χώροι που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ, κάτω από τη δουλειά της ΚΝΕ μετατρέπονταν σε όμορφους και καθαρούς χώρους, για να τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Ετσι και φέτος το Πάρκο, για μια ακόμη χρονιά θα ζωντανέψει, θα καθαριστεί από τη δουλειά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ανδρέα Πατσιμά, από την Τομεακή Οργάνωση της Φυσικομαθητικής και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

«Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες στο πάρκο 'Τρίτση" για την προετοιμασία του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έχουν ριχτεί στη μάχη για να είναι όλα έτοιμα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Οκτώβρη, που ξεκινά το Φεστιβάλ μας. Φοιτητές και σπουδαστές, έχουμε καταμεριστεί σε ομάδες εργασίας μαζί με πιο έμπειρους συντρόφους ανάλογων ειδικοτήτων. Με κέφι, μεράκι, με πνεύμα πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας προετοιμάζουμε το χώρο, για να υποδεχτούμε δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που θα περάσουν από τις εκδηλώσεις μας. Θέλουμε και αυτή τη χρονιά να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του Φεστιβάλ, για να αντιστοιχηθεί κιόλας με το περιεχόμενο που θέλουμε να του δώσουμε. Αυτό το Φεστιβάλ για εμάς θέλουμε να είναι σταθμός στον αγώνα που δίνει η Οργάνωσή μας στο πλευρό του Κόμματος. Θέλουμε να είναι σταθμός γιατί ακριβώς τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τιμάμε την Ιστορία του ΚΚΕ και θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία η νεολαία να συναντηθεί και να γνωρίσει την Ιστορία του λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος, να γνωρίσει ότι υπήρξαν άνθρωποι που δε λύγισαν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα...».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των διοικητικών υπαλλήλων

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Σύλλογο Συμβασιούχων

Πάνω από 50 συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καλούνται, μετά από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), να υπογράψουν και να αποδεχθούν ότι: «Δε δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ», η εργασία τους «δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες», παραιτούνται «από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας», συμφωνούν ότι «το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει» τις συμβάσεις τους αζημίως με προειδοποίηση 15 ημερών.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), η παράταξη στο Σύλλογο Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το παραπέρα ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και απαιτεί την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων και όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ή ερευνητές να επιστρέψουν στο ΙΚΑ.

«Αυτές τις μέρες ερχόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ενημερώσεις από τον ΕΛΚΕ για τις "τροποποιήσεις" των συμβάσεών μας και την αλλαγή του ασφαλιστικού μας φορέα, από ΙΚΑ σε ΟΑΕΕ (για όσους δηλαδή είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα...). Ξαφνικά, από υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, εργαζόμενοι σε Γραμματείες σχολών, μεταπτυχιακών, κλινικών, βιβλιοθηκών κ.λπ. μετατρεπόμαστε "εικονικά" σε ελεύθερους επαγγελματίες. Κάποιοι από μας είναι ήδη...».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι «εδώ και χρόνια, ζούμε στην ανασφάλεια. Τώρα θέλουν να δουλεύουμε με ακόμα χειρότερους όρους. Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων και της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων. Ποιον όμως συμφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τέτοιες εργασιακές σχέσεις στα Πανεπιστήμια; Μήπως τους φοιτητές, μήπως την ίδια την Εκπαίδευση, μήπως την Ερευνα; 'Η μήπως τις διάφορες εταιρείες (από ερευνητικής φύσεως μέχρι εταιρείες φύλαξης, καθαριότητας) που αλωνίζουν και κάνουν τις επενδύσεις και τις αγοραπωλησίες τους στις δικές μας πλάτες; Είναι κακός ο ΕΛΚΕ ή μήπως οι κατευθύνσεις αυτές έρχονται από τη διοίκηση, το υπουργείο Παιδείας, είναι γενικότερες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, και μάλιστα πολύ πριν από τα μνημόνια; Το πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωρά το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ζωή έχει αποδείξει ότι τα προβλήματα δε λύνονται με δημόσιες σχέσεις, με συναντήσεις με υπουργούς και γραμματείς, αλλά με τη δική μας πάλη. Πρέπει ενωμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, το δικαίωμά μας σε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, μέσα από τους συλλόγους των εργαζομένων και μαζί με την ανανέωση των συμβάσεων ν' απαιτήσουν την ανάκτηση των απωλειών τους από την κρίση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα με προσλήψεις και μαζική στελέχωση όλων των υπηρεσιών, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ανακοίνωση καταγγελίας για τις νέες συμβάσεις που επιχειρείται να επιβληθούν στο ΕΚΠΑ έβγαλε και η ΑΔΕΔΥ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Να σταματήσει η δίωξη των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών

Σε δίκη οδηγούνται μεθαύριο, Πέμπτη 1 Οκτώβρη, τρία μέλη της ΕΛΜΕ Σάμου και ένας αιρετός εκπρόσωπος του ΠΥΣΔΕ Σάμου για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση το 2013. Οι Τάκης Διαμαντίδης, Νίκος Παπαβασιλείου, Μαρία Ξύδη και Γιάννης Τζημπούκας κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Σάμου στις 16 και 17 Σεπτέμβρη 2013 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εμποδίσουν να αποσταλεί στην Περιφέρεια η λίστα με τα ονόματα εκπαιδευτικών που θα μετακινούνταν εκτός Σάμου και άλλων που θα ήταν για απόλυση.

«Η δίωξη αυτή δεν είναι απλά μια δίωξη που στρέφεται ενάντια σε κάποιους συναδέλφους. Είναι δίωξη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και έχει στόχο να τρομοκρατήσει κάθε εργαζόμενο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, που καλεί όλους τους εργαζόμενους «να αντιδράσουν και μαζικά να συμμετάσχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο στο νησί της Σάμου από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και να παραβρεθούν στο δικαστήριο την 1η Οκτωβρίου, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στους αγώνες και στη συνδικαλιστική δράση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιδραστικό κανονισμό

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, αντιδρώντας στην επιβολή ενός νέου, πλήρως αντιδραστικού κανονισμού λειτουργίας για τη σπουδαστική εστία. Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός περιλαμβάνει χαράτσι των 200 ευρώ για τους οικότροφους, ρατσιστική ποσόστωση σε Ελληνες και αλλοδαπούς σπουδαστές, δημιουργία προϋποθέσεων για ενοίκιο, βαρύτατες ποινές για τους σπουδαστές άνευ προηγουμένου κ.ά. Αμεσα αιτήματα του Συλλόγου είναι:

  • Να πάρουν όλοι δωμάτιο χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι των 200 ευρώ.
  • Αλλαγή των καταλόγων των αποτελεσμάτων, χωρίς να περιλαμβάνουν την ποσόστωση για τους αλλοδαπούς σπουδαστές. Να έχουν όλοι τα ίδια κριτήρια για να πάρουν δωμάτιο, άσχετα με τη χωρητικότητα της εστίας.
  • Ολοι οι πρωτοετείς που κάνουν αίτηση για εστία να πάρουν κανονικά δωμάτιο, χωρίς να εφαρμοστεί ποσόστωση.
  • Εάν δε χωράει όλους αυτούς τους σπουδαστές η υπάρχουσα εστία, το ΤΕΙ με δικά του έξοδα να νοικιάσει δωμάτια ή διαμερίσματα στα Ψαχνά για να παραχωρηθούν στους δικαιούχους.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κατάσταση στα Ιδρύματα της περιοχής, αναφέρεται στο «κούρεμα» των αποθεματικών, ενώ υπενθυμίζει ότι δεν έχουν δοθεί ούτε τα ελάχιστα στα Ιδρύματα από τον κρατικό προϋπολογισμό (έχουν δοθεί 2 εκατομμύρια από τα 115 που προβλέπονταν για το 2015). Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες μόνο για το 1/5 των έκτακτων καθηγητών. Ετσι, έρχονται σήμερα οι διοικήσεις των σχολών να ζητήσουν τα «σπασμένα» από τους σπουδαστές, σημειώνει η Οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ