ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προσχεδιασμένο, επαγγελματικό χτύπημα με άνωθεν εντολή η δολοφονία Φύσσα

Κατέθεσε χτες ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού

Από τη χτεσινή κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, κατέδειξε στη χτεσινή κατάθεσή του στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του παιδιού του.

Ο πατέρας του δολοφονημένου από τους φασίστες μουσικού, Παναγιώτης Φύσσας, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλα ήταν σχεδιασμένα, μέμφθηκε την Αστυνομία που το βράδυ εκείνο εμφανίστηκε κοντά στους χρυσαυγίτες και εξέφρασε την πεποίθησή του πως τα γεγονότα της επίμαχης νύχτας θα είχαν άλλη τροπή αν είχε κινητοποιηθεί η Αστυνομία, ενώ επανέλαβε ότι το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο, αλλά επαγγελματικό, έτσι ώστε να υπάρξει εσωτερική αιμορραγία και άμεσος θάνατος. Απαντώντας στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, σε ερώτηση περί κινήτρου, ο Παναγιώτης Φύσσας απέδωσε τη δολοφονία στις σχέσεις του Γ. Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή και στη φασιστική της ιδεολογία, ενώ εκτίμησε ότι δέχτηκε εντολή από ανώτερο για να διαπράξει το φόνο. Σε ερώτηση συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής αν ο αρχηγός της ΧΑ ενημερώθηκε για τη δολοφονία του γιου του, κατονόμασε τον Ν. Μιχαλολιάκο, λέγοντας πως τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα του γιου του.

«Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν κατά του φασισμού και τους ενοχλούσαν» ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες στράφηκαν εναντίον του γιου του, τονίζοντας πως με το δολοφόνο ο νεαρός δε γνωριζόταν καν, αλλά ότι τον είχαν στοχοποιήσει. «Δε νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μού είπε ότι ο Παύλος, μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε: Με μαχαίρωσες και φεύγεις;».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι δράστες συνεννοούνταν με τηλέφωνα μεταξύ τους και αναρωτήθηκε μήπως υπήρχε τηλέφωνο ανωτέρου. «Δεν το κάνει μόνος του, εντολή του δίνουν» είπε. «Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή. Για να σηκωθούν από την καρέκλα, εντολή παίρνουν», σημείωσε σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση αν η ιεραρχία της ΧΑ είναι άσχετη με το φόνο.

Στην αίθουσα, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν το λόγο πήρε συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, για να επαναλάβει το αίτημα για φωνοληψία των πρακτικών, τονίζοντας ότι η μη ικανοποίησή του εκθέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το περιεχόμενο της δίκης. «Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, αφορά εγκλήματα μίας εγκληματικής οργάνωσης...» σημείωσε, για να διακοπεί από τις παρεμβάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση

Αναφορικά με την περιγραφή της δολοφονίας, είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι μεταξύ του μάρτυρα και της έδρας:

Πρόεδρος: Του επιτέθηκαν;

Πατέρας: Του επιτέθηκαν, είχαν τους λόγους τους. Οι επιθέσεις ήταν τακτικές και από άτομα δύο ή τρία κάθε φορά. Συνολικά οι παρόντες ήταν 18. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει ο γιος σας;

Πατέρας: Τον είχαν εγκλωβίσει. Μόλις εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.

Πρόεδρος: Αυτά σας τα λέει η Χρύσα;

Πατέρας: Ακουσα να λένε ότι τον μαχαίρωσε και το έστριψε το μαχαίρι.

Πρόεδρος: Ποιος το λέει;

Πατέρας: Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα και το αίμα διαχύθηκε εσωτερικά. Γι' αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Το παιδί μου, πάντως, άντεξε για τέσσερα λεπτά και έδειξε το δολοφόνο του. Είπε στον αστυνομικό «αυτός με μαχαίρωσε».

Ο πατέρας του θύματος σημείωσε, επίσης, ότι πληροφορήθηκε πως ο Ρουπακιάς είπε στον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει: «Ρε, εμένα πας να πιάσεις; Είμαι δικός σας εγώ...».

Ο Γ. Ρουπακιάς, ερωτηθείς από το δικαστήριο, δέχτηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Το λόγο πήρε, μάλιστα, ο συνήγορός του, για να διευκρινίσει ότι η αποδοχή της κατηγορίας περί ανθρωποκτονίας δε γίνεται όπως εισάγεται στο κατηγορητήριο, δηλαδή εκ προθέσεως, αλλά εξ αμελείας. Στο σημείο αυτό, αντέδρασαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα. Επίσης, συνήγορος του Χ. Στεργιόπουλου δήλωσε ότι ο εντολέας του, ήδη καταδικασθείς στην υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, προτίθεται να παράσχει πληροφορίες στο δικαστήριο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Εναλλακτικές προτάσεις» στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο...

Περισσότερο χώρο κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας υποσχέθηκε επί της ουσίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84». Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η περιβόητη «εναλλακτική πρόταση» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έναντι της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα και με τις σχετικές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε με τους «εταίρους» της.

Συγκεκριμένα, η «εναλλακτική πρόταση» αφορά όχι στο αν θα προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε μεν να απορρίπτει τη δημιουργία και την ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», λέγοντας πως «η δημιουργία μικρής ΔΕΗ ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν την αγορά Ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το περαιτέρω «άνοιγμα» της ενεργειακής αγοράς θα μπορούσε να προχωρήσει και μέσω κάποιας μορφής Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, να δούμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το δε ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής είπε πως «εμείς ζητάμε από την εταιρεία να παρουσιάσει αυτό για το οποίο δεσμεύεται - και είναι όρος για να υπάρξει αυτή η επένδυση -, τον σύγχρονο αυτό τρόπο εφαρμογής της μεταλλουργίας επί τόπου. Αυτό λέει η σύμβαση. Θέλετε να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες θα αθετούν τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους;»...

Το ζήτημα των Σκουριών τέθηκε επίσης και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του Π. Σκουρλέτη με τον Καναδό πρέσβη Ρ. Πεκ, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτιμήθηκε θετικά η διάθεση διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη». Συζητήθηκε ακόμη και το ζήτημα των μεταφορών με υδροπλάνα, για το οποίο οι Καναδοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς καναδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, επιθυμούν διακαώς την είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, γίνονται ήδη τα απαραίτητα βήματα για την αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων και κύρια επιδίωξη είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Χαλαρώνουν» αλλά παραμένουν

Περαιτέρω μέτρα στην κατεύθυνση μιας ορισμένης «χαλάρωσης» των «κεφαλαιακών ελέγχων» («capital controls») προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 25/9, με τους συνολικότερους περιορισμούς βέβαια να παραμένουν σε ισχύ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγνωστικοί έλεγχοι της ΕΚΤ και οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-- Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, μέσω τραπεζών μέχρι το ποσό των 500 ευρώ το μήνα, που μπορεί να φθάνει και τα 2.000 ευρώ εάν αποδεικνύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα ότι πρόκειται για σοβαρούς λόγους υγείας ή άλλους εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους.

-- Διευρύνονται οι περιπτώσεις ανοίγματος νέου τραπεζικού λογαριασμού και πλέον καλύπτουν όχι μόνο για την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού αλλά και την έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμου, την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, νομικών προσώπων αλλά και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας μετά την 1η Μάη 2015. Επίσης επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, για φοιτητές και σπουδαστές, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και για στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ακόμη νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τη διενέργεια εράνων, στο όνομα συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, αλλά και για την εξυπηρέτηση δανείου, δίχως όμως σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών.

-- Για τις προθεσμιακές καταθέσεις επιτρέπεται το «σπάσιμο» σε περίπτωση πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, για κάλυψη εξόδων διαβίωσης μέχρι το ποσό των 1.800 ευρώ το μήνα ή και για την αγορά ακινήτου μέχρι το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

-- Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μεταφέρονται από το εξωτερικό σε υφιστάμενους λογαριασμούς πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, ενώ τέλος, εξαιρούνται των απαγορεύσεων επιχειρηματικές συναλλαγές για πληρωμές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ