Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Χαλαρώνουν» αλλά παραμένουν

Περαιτέρω μέτρα στην κατεύθυνση μιας ορισμένης «χαλάρωσης» των «κεφαλαιακών ελέγχων» («capital controls») προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 25/9, με τους συνολικότερους περιορισμούς βέβαια να παραμένουν σε ισχύ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγνωστικοί έλεγχοι της ΕΚΤ και οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-- Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, μέσω τραπεζών μέχρι το ποσό των 500 ευρώ το μήνα, που μπορεί να φθάνει και τα 2.000 ευρώ εάν αποδεικνύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα ότι πρόκειται για σοβαρούς λόγους υγείας ή άλλους εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους.

-- Διευρύνονται οι περιπτώσεις ανοίγματος νέου τραπεζικού λογαριασμού και πλέον καλύπτουν όχι μόνο για την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού αλλά και την έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμου, την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, νομικών προσώπων αλλά και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας μετά την 1η Μάη 2015. Επίσης επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, για φοιτητές και σπουδαστές, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και για στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ακόμη νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τη διενέργεια εράνων, στο όνομα συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, αλλά και για την εξυπηρέτηση δανείου, δίχως όμως σε αυτήν την περίπτωση να υπάρχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών.

-- Για τις προθεσμιακές καταθέσεις επιτρέπεται το «σπάσιμο» σε περίπτωση πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, για κάλυψη εξόδων διαβίωσης μέχρι το ποσό των 1.800 ευρώ το μήνα ή και για την αγορά ακινήτου μέχρι το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

-- Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μεταφέρονται από το εξωτερικό σε υφιστάμενους λογαριασμούς πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, ενώ τέλος, εξαιρούνται των απαγορεύσεων επιχειρηματικές συναλλαγές για πληρωμές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ