Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επαφές και συζητήσεις για να πάρει ό,τι μπορεί για το κεφάλαιο

Σταθερά στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ισραήλ (φωτ. από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο)

Andrea Bonetti

Σταθερά στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ισραήλ (φωτ. από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο)
Σειρά επαφών για τη δυνατότητα διεύρυνσης των πεδίων κερδοφόρας δράσης για την ελληνική αστική τάξη πραγματοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε διακαώς μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι τέτοιο τελικά δε στάθηκε δυνατό και ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια τρίλεπτη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τους ξένους ηγέτες που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν πάντως ότι η συνομιλία έγινε σε «εγκάρδιο κλίμα», ενώ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρουν τον Μπ. Ομπάμα να επιδαψιλεύει επαίνους στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντάς του «έκανες καλή δουλειά στην Ελλάδα»... Επιπλέον, φέρεται να του επανέλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη στήριξη, που αντανακλά το γενικότερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, δεν προοιωνίζεται, βέβαια, θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, αφού σε κάθε περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα. Η όποια διευθέτηση του χρέους επιτευχθεί ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως και ο ίδιος ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πηγαίνουν χέρι - χέρι με την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, επιφέροντας παραπέρα τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται ο Αλ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Εκκρεμότητες» και αντιθέσεις στα Βαλκάνια

Ο Αλ. Τσίπρας είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, στον οποίο - όπως λέγεται - συνέστησε «να κάνει βήματα πίσω» για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε πίσω από την «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε στη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσαν χτες οι ΗΠΑ «εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού και του "Ισλαμικού Κράτους"». Παρότι το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου είχε ανακοινώσει με ιδιαίτερη πρεμούρα τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην εν λόγω Σύνοδο, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη Μ. Ανατολή με το πρόσχημα των τζιχαντιστών, τελικά αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας σε αυτήν, μετά την απόρριψη από τις ΗΠΑ του αιτήματος της Αθήνας να συμμετάσχει η γειτονική χώρα με την προσωρινή της ονομασία ως FYROM (όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ) και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είχε προσκληθεί και όπως αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, υπογραμμίστηκε «η σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Το 2009, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας «τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τους Προέδρους της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Α. Φ. αλ Σίσι, στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που ιεραρχεί η ελληνική αστική τάξη.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ν. Αναστασιάδη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού». Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ενδεχόμενο συνέχισης των τριμερών επαφών με το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο.

Οι επαφές αυτές (τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) απασχόλησαν και τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Φ. αλ Σίσι, όπου αναδείχτηκε κι από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, απ' την οποία οι αστικές τάξεις των δύο κρατών προσδοκούν οφέλη. Μάλιστα, οι δύο αρχηγοί επιβεβαίωσαν την επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να τροχιοδρομήσει σε συγκεκριμένες ράγες τις μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών, σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ κ.ά. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα.

Επαφές και με την Κίνα

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών. «Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Κίνα μέσα στο 2015.

Χτες, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματιζόταν να συναντηθεί ακόμη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, εκπροσώπους της «Wall Street Journal» και των «New York Times», τον πρόεδρο του Σιν Φέιν, Τζ. Ανταμς, καθώς και με φορείς της ομογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ