ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Σταντ μπάι» για αγώνα

«Καζάνι που βράζει» θύμιζαν χτες τα ακτοπλοϊκά βαπόρια που έδεναν στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες οργισμένοι και ανήσυχοι για τα όσα προετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό. Αναμένουν, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, το «σινιάλο» για να βγουν στους καταπέλτες. Για να «φουντάρουν» τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που απειλούν να τινάξουν στον αέρα περίπου 20.000 θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία. Την αγωνιστική τους διάθεση οι ναυτεργάτες την «κατέθεσαν» χτες, στους συνδικαλιστές των αγωνιστικών Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων και στα μέλη της παράταξης «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση». Οι συνδικαλιστές χωρισμένοι σε ομάδες από τα ξημερώματα άρχισαν να «οργώνουν» το λιμάνι του Πειραιά. Περιοδεύοντας από καράβι σε καράβι μετέφεραν στους συναδέλφους τους το μήνυμα ότι ήδη υψώθηκε η σημαία του αγώνα από 13 νησιώτικους και συνδικαλιστικούς φορείς, ανάμεσά τους και δήμους. Οι φορείς αυτοί συγκρότησαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες και την ερχόμενη Πέμπτη 8 του μήνα στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κοραή θα δώσουν το πρώτο συντονισμένο αγωνιστικό χτύπημα.

Οι πρόεδροι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης «ανέλαβαν» τα μηχανοστάσια των πλοίων «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» των Μινωικών Γραμμών, «ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ» και «ΛΑΤΩ» της ΑΝΕΚ. Το πλήρωμα της μηχανής του «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» υποδέχτηκε τους συνδικαλιστές με συγκέντρωση στο «κοντρόλ ρουμ». «Μας έδιωξαν από τα ποντοπόρα, από τα τουριστικά, τώρα επιχειρούν το διωγμό και από τα ακτοπλοϊκά πλοία. Το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, προετοιμάζεται στη βάση του Κοινοτικού κανονισμού 3577/92 και προβλέπει ότι επιλεκτικά θα παραμείνουν ορισμένοι αξιωματικοί ως «προσωπικό ασφαλείας», ανέφερε ο Γ. Τούσσας, ενώ από τους συγκεντρωμένους ακούστηκε η φράση: «Να μην τους αφήσουμε να τους περάσει». Ο συνδικαλιστής συνέχισε ενημερώνοντας τους ναυτεργάτες και για το «στραπατσάρισμα» όπως είπε της κοινωνικής ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, «υπόθεση - ανέφερε - που συνδέεται άμεσα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καθώς με το ένα νομοσχέδιο "καθαρίζει" τα εργασιακά μας δικαιώματα και με το άλλο τα κοινωνικοασφαλιστικά μας».

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι: «Το ισχύον σύστημα στην ακτοπλοΐα που εξασφάλιζε έστω και υποτυπωδώς τη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καταργείται. Δεκάδες είναι τα νησιά που βρίσκονται απέναντι στον εφιάλτη, να βλέπουν καράβι με το κιάλι». Πλούσια ήταν η συζήτηση που έγινε με τα πληρώματα της μηχανής και των δύο άλλων πλοίων. Χαρακτηριστικά μηχανικός του «ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΣΑΜΠΙΟΝ» ανέφερε: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τις κατακτήσεις μας και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Χάνουμε τη ζωή μας στα βαπόρια. Στερούμαστε τις οικογένειές μας και θα τους αφήσουμε να μας θάψουν άκλαφτους; Να μας πείτε το πότε και εμείς θα είμαστε στους καταπέλτες». «Σε κάθε αγώνα των ναυτεργατών - ήταν η απάντηση του Γ. Τούσσα - στην πρώτη γραμμή βρίσκονταν οι μηχανικοί. Εκεί θα είμαστε και τώρα. Να είστε "σταντ μπάι"».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Στόχος του οι ταξικές δυνάμεις

«θα θερίσουν θύελλες» σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Ομοσπονδίες επισιτισμού και τρόφιμων - ποτών

Λίγες μέρες πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ανασύρει από το σκουριασμένο οπλοστάσιό του τη συνταγή των αποκλεισμών, επιχειρώντας τον εξοβελισμό των συνεπών ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων από τα προεδρεία δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Πριν λίγες μέρες, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, πραξικοπηματικά, καθαίρεσαν από τη θέση του προέδρου στέλεχος της ΔΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΣ στο τελευταίο συνέδριο τής Ομοσπονδίας είχε καταλάβει την πρώτη θέση και στη βάση αυτή, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ είχε καταλάβει τη θέση του προέδρου. Στη δεύτερη συνεδρίαση ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «άθροισαν» τις έδρες τους και παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας καθαίρεσαν τον πρόεδρο.

Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε προχτές και στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, όπου ο κοινός συνδυασμός ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης», που υπέκλεψε την αυτοδυναμία με νόθους αντιπροσώπους, προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου μόνο από στελέχη του, αποκλείοντας τις δυνάμεις της ΔΑΣ που είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Οι αντισυνδικαλιστικές αυτές πρακτικές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των δυνάμεων της ΔΑΣ. Με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλει τις «νέες μορφές πάλης» μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Τις τελευταίες ημέρες - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - παρακολουθούμε και "νέες μορφές πάλης" από τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ. Την περασμένη βδομάδα σε συνεννόηση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καθαίρεσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, επειδή προφανώς δεν ήταν αρεστός στην "Κόκα-Κόλα". Με αστεία επιχειρήματα έριξαν στο καλάθι των αχρήστων την ετυμηγορία των συνέδρων της Ομοσπονδίας που ανέδειξαν τη ΔΑΣ σε πρώτη δύναμη.

Χτες με φυσικό αυτουργό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ηθικούς αυτουργούς τις ηγεσίες των συνεταίρων που διοικούν τη ΓΣΕΕ, απαίτησαν "δηλώσεις μετανοίας" από στελέχη της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού!

Τα επιχειρήματά τους; Οτι είμαστε αντίθετοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άρα θα τους δυσκολέψουμε στο... φαγοπότι, ότι δε γνωρίζουν τι στάση θα κρατήσουμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ (!) και άρα είμαστε αποδιοπομπαίοι, ότι δεν αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα για συναίνεση... και "κοινωνικό διάλογο" και άρα αποτελούμε κίνδυνο για την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Προειδοποιούμε τους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτών των σεναρίων, ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Ελπίζουμε δε, να μη νομιμοποιήσουν τους νόθους συνέδρους της Ομοσπονδίας αυτής και να μην επιχειρήσουν να τους φέρουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ». Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΔΑΣ καλεί τα σωματεία του κλάδου «ν' αντιδράσουν και να αποκαλύψουν στους εργαζόμενους τα σχέδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της εργοδοσίας».

Αργά το βράδυ η ΠΑΣΚΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, επιχειρώντας ανεπιτυχώς ν' απαντήσει στις καταγγελίες της ΔΑΣ, περί άλλα τυρβάζει... Επί της ουσίας, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ νομιμοποιεί τις ενέργειες των στελεχών της. Επιβεβαιώνει μάλιστα ότι η επιχείρηση εξοβελισμού των στελεχών της ΔΑΣ από συνδικαλιστικά όργανα αποτελεί κεντρική κατεύθυνση, ενώ κατά τ' άλλα, αναμασά τα γνωστά λεκτικά σχήματα περί «αντιπροσωπευτικών προεδρείων».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια

Αρχισε από χτες η νέα «αφαίμαξη» από τις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δωρίσει κι άλλα υπερκέρδη στα τρία ακτοπλοϊκά μεγαθήρια «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και ΑΝΕΚ. Ετσι, όσοι ταξίδεψαν χτες με τα πλοία της ακτοπλοΐας είδαν ότι τα εισιτήρια ήταν αυξημένα κατά 5%. Ενώ την 1η Ιούλη θα επιβληθεί και επιπρόσθετη αύξηση κατά 2%! Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στα εισιτήρια των οχημάτων και στο ναυλολόγιο των εμπορευμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει συνολικά για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Οι νέες αυξήσεις στο ναυλολόγιο των ακτοπλοϊκών πλοίων επιβλήθηκαν με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή και με πρόσχημα την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες από τις αυξήσεις στα καύσιμα! Η απόφαση ειδικότερα προβλέπει: «Αύξηση 5% επί του ισχύοντος σήμερα συντελεστή "τιμή ανά μίλι" του ναυλολογίου επιβατών, που διαμορφώνεται σε 46,2 δραχμές ανά ναυτικό μίλι με ισχύ από 1/3/2001. Πρόσθετη αύξηση 2% επί του συντελεστή "τιμή ανά μίλι" του ναυλολογίου επιβατών» από 1η Ιούλη 2001. Σε ό,τι αφορά το ναυλολόγιο εμπορευμάτων, προβλέπεται αύξηση κατά 5% από 1η Μάρτη «σε όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας (κύριες - δευτερεύουσες - τοπικές και γραμμές Αργοσαρωνικού) για ιδιωτικές και κρατικές μεταφορές σε ακτοπλοϊκά επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά, καθώς και με ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία μέχρι 500 κοχ». Ενώ χορηγείται πρόσθετη αύξηση 2% στο ναυλολόγιο από 1η Ιούλη 2001. Ανάλογα προβλέπονται και για το ναυλολόγιο οχημάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Κάλεσμα της ΔΑΣ για ισχυρό συνδικάτο

Αρχισαν χτες οι εκλογές του Συνδικάτου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 12 Μάρτη

Με μαζική συμμετοχή των οικοδόμων της Πάτρας ξεκίνησαν οι εκλογές του Συνδικάτου, πρώτη μέρα χτες και θα ολοκληρωθούν στις 12 Μάρτη. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους οικοδόμους της πόλης να την ενισχύσουν για ένα ισχυρό σωματείο.

Στη διακήρυξή της, η ΔΑΣ αναφέρει πως τα προβλήματα των οικοδόμων είναι μεγάλα, καθώς «ο κλάδος μας χτυπιέται ανελέητα από την πολιτική που εφαρμόζουν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων οι κυβερνήσεις της χώρας. Η συνεχιζόμενη σε βάθος αντιλαϊκή πολιτική σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, έξαρση της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας, των διώξεων, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς».

Στη συνέχεια η ΔΑΣ σημειώνει πως ο «κοινωνικός διάλογος» είναι μια απάτη, στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και προειδοποιεί τους οικοδόμους ότι «ετοιμάζουν την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, με την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65, τη μείωση στο 50% της σύνταξης, το πετσόκομμα του δώρου και του χειμερινού βοηθήματος».

Απευθυνόμενη στους οικοδόμους, η ΔΑΣ θέτει στην κρίση τους τους συναδέλφους του ψηφοδελτίου της και τους καλεί να την υπερψηφίσουν, γιατί «τους αντάμωσες κάτω από τα πανό των διαδηλώσεων, των συλλαλητηρίων και των απεργιών. Τους γνώρισες στις μάχες για να καταργηθούν τα σκλαβοπάζαρα της Περιμετρικής, όταν με απεργίες και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ανάγκαζαν την ΑΤΕΝΕ, την ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ να επαναπροσλάβει τους απολυμένους, να εφαρμόσουν τη σύμβαση, να αυξήσουν το ημερομίσθιο. Τους είδες στα γιαπιά να παλεύουν για το ωράριο, το ένσημο, την αύξηση του ημερομισθίου. Τους συνάντησες στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στο Συνδικάτο. Μοναδική φιλοδοξία μας να συνεχίσουμε μαζί με όλους τους οικοδόμους στο δρόμο του αγώνα».

Δόθηκε το νομοσχέδιο

Στα κόμματα της Βουλής και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στάλθηκε χτες το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών στις Θαλάσσιες Μεταφορές», με το οποίο αλλάζει πλήρως το ισχύον θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο. Οι φορείς καλούνται μέχρι τις 12 του Μάρτη να καταθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Προσωπικού Καθαριότητας Δημοσίων Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας, το Σάββατο 3 του Μάρτη, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ