ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Μηνύματα» για τους Κούρδους με πολλούς αποδέκτες

Τα «βλέμματα» πολλών είναι στραμμένα στο αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη την Κυριακή

Από τις συγκρούσεις στο Ντιγιαρμπακίρ
Από τις συγκρούσεις στο Ντιγιαρμπακίρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βόρεια Συρία θύμα των μηχανορραφιών τους. Επειδή αυτό αποτελεί απειλή για εμάς και δεν είναι δυνατό για εμάς ως Τουρκία να πούμε "ναι" σ' αυτήν την απειλή». Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, αναδεικνύοντας την ανησυχία που προκαλούν στην τουρκική πλουτοκρατία οι εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ - Συρίας.

Το «μήνυμα» του Ερντογάν αφορούσε την πρόσφατη ανακήρυξη νέου αυτόνομου «καντονιού» στο Τελ Αμπιάντ, συριακή περιοχή πολύ κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, στην οποία προχώρησαν την περασμένη βδομάδα δυνάμεις προερχόμενες από το κουρδικό κόμμα PYD.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 μέλη του PKK στο PYD. Δεν υπάρχει λόγος να το αγνοούμε αυτό, αυτό είναι ένα γεγονός», υποστήριξε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξίσωσης όλων των κουρδικών οργανώσεων αλλά και καταγγέλλοντας όσες χώρες στηρίζουν τους Κούρδους στο όνομα της «αντιμετώπισης του "Ισλαμικού Κράτους"». «Ολες αυτές οι χώρες που μοιάζουν φιλικές προς εμάς, προσπαθούν να κάνουν αυτό το γεγονός να φανεί αντίστροφα. Οποια βοήθεια σε όπλα λαμβάνει το PYD, έρχεται απ' αυτές τις χώρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα όπλα», πρόσθεσε, στο φόντο των «διαμαρτυριών» που η Αγκυρα υπέβαλε πρόσφατα προς Ουάσιγκτον αλλά και Μόσχα για τη στήριξη των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας.

Οι ανακατατάξεις στην περιοχή (όπου είναι καθαρό πως μαγειρεύεται αλλαγή συνόρων και αυτή προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στην Τουρκία) ήδη κυριαρχούν στην προεκλογική αναμέτρηση, με δυνάμεις όπως το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το φιλοκουρδικό HDP να ασκούν κριτική στο ισλαμιστικό AKP ότι με την πολιτική του υπονομεύει την «ασφάλεια» της χώρας και οδηγεί στην απομόνωσή της, υποστηρίζοντας αλλαγή «γραμμής» σε μέτωπα όπως αυτό της Συρίας. Ολα αυτά εξελίσσονται ενώ κλιμακώνονται τα παζάρια για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή (βλ. διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας στη Βιέννη για πολιτική μετάβαση στη Συρία και πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» - «ΙΚ») και, με δεδομένο το ρόλο που έχει η τουρκική αστική τάξη στην περιοχή, πολλοί αναμένουν τα αποτελέσματα που θα βγάλει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Στο μεταξύ, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΑΚΡ να μη συγκεντρώνει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία, αυξάνονται και οι διεργασίες για μετεκλογικές συνεργασίες. Σε αυτές τις συνθήκες, οι οργανώσεις νεολαίας των CHP - HDP έκαναν το Σαββατοκύριακο κοινή συγκέντρωση έξω από το σταθμό του τρένου στην Αγκυρα, απελευθερώνοντας 102 μαύρα μπαλόνια, στη μνήμη των ισάριθμων θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που «χτύπησε» μια λαϊκή κινητοποίηση και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες. Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι «η συμμορία που κυβερνά θέλει να προκαλέσει λουτρό αίματος σε όλη την Τουρκία. Θέλει να νιώθουμε εχθρότητα ο ένας απέναντι στον άλλο και να σκοτωνόμαστε σε δρόμους ή πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενωθούμε ενάντια σε αυτό το σκότος ως νέοι που αναζητούμε μια βιώσιμη χώρα».

Κατά τ' άλλα, χτες, μεταδόθηκε ότι τουλάχιστον επτά άτομα που εμφανίζονται ως μαχητές του «ΙΚ» και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, στη διάρκεια επιχείρησης της «αντιτρομοκρατικής» αστυνομίας σε σπίτια της περιοχής.

Τέλος, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε 244 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2013, οι οποίες είχαν ξεκινήσει κατά της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί και εξελίχθηκαν σε κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Οι κατηγορίες ποικίλλουν. Χαρακτηριστικό είναι πως τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες φυλάκισης «επειδή λέρωσαν ένα τέμενος», το οποίο χρησιμοποίησαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναγγέλλει η αντιπολίτευση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στελέχη του λεγόμενου «Δημοκρατικού Μετώπου» που έχουν συγκροτήσει κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών, διεμήνυσαν χτες ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό παρά τη βίαιη στάση των αστυνομικών αρχών στην αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου έξω από το κοινοβούλιο, που κατέληξε με την επέμβαση των αστυνομικών και τη διάλυση της συγκέντρωσης με γκλομπς και δακρυγόνα, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ατόμων και τις συλλήψεις άλλων 10, ανάμεσά τους οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές Αντρίγια Μάντιτς και Σλάβεν Ραντούνοβιτς.

Εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Μετώπου» χαρακτήρισε τις συλλήψεις των δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έγιναν με την κατηγορία της υποκίνησης βίας και προτροπής πλήθους σε πράξεις «διασάλευσης της συνταγματικής τάξης», «παράνομες και άδικες», αφού μεταξύ άλλων παραβιάστηκε η βουλευτική τους ασυλία. Υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα οι διαδηλώσεις και οι πορείες με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης θα κλιμακωθούν, μέχρι την επίτευξη του στόχου. Η κατάσταση αυτή, στη μόλις 620.000 κατοίκων χώρα, με πολλά προβλήματα για το λαό, αντανακλά στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα των αστών και για την επιλογή ιμπεριαλιστών συμμάχων.

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του λεγόμενου «Δημοκρατικού Μετώπου» ότι «χειραγωγούνται από εθνικιστικούς κύκλους της Σερβίας και της Ρωσίας» που ενοχλούνται από τη «δυτική πορεία» του Μαυροβουνίου και τα σχέδια της κυβέρνησής του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, πιθανώς κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ο αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας στην Ποντγκόριτσα, Γκόραν Γιάνκοβιτς, δήλωσε ότι από τα εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση του Σαββάτου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές ύψους 150.000 ευρώ, αφού όπως είπε, καταστράφηκαν φωτεινοί σηματοδότες, κολώνες φωτισμού, πινακίδες σήμανσης, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες στην κεντρική πλατεία, ακόμη και παιδική χαρά σε κεντρικό πάρκο.

Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στις 18 Οκτώβρη, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υπαινιχθεί ενόχληση για την πιθανότητα ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα για «τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ανάπτυξη».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Πιονγιάνγκ καταγγέλλει νέα πρόκληση

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ως «σημαντική πρόκληση» κατήγγειλαν οι αρχές της ΛΔ Κορέας τους πέντε πυροβολισμούς που δέχτηκε σκάφος της χώρας από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας, το περασμένο Σάββατο, στην Κίτρινη Θάλασσα. Εκπρόσωποι της Σεούλ ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο της ΛΔ Κορέας παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ το σκάφος της ΛΔ Κορέας πραγματοποιούσε περιπολία ρουτίνας στην περιοχή.

Σε τοποθέτησή τους, οι αρχές της ΛΔ Κορέας τόνισαν πως η νέα αυτή εξέλιξη σημειώθηκε «από αυτούς που θέλουν να εκτροχιάσουν εντελώς τη διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας Βορρά - Νότου» και ενώ οι προκλήσεις της Ν. Κορέας και των συμμάχων της συνεχίζονται, μήνυμα που στέλνουν και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως αυτές που γίνονται αυτήν την περίοδο με την Ιαπωνία και τη συμμετοχή του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν». Επιπλέον, την ίδια περίοδο συνεχίζονται και οι συναντήσεις «οικογενειακής επανένωσης» που υποτίθεται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του «κλίματος» μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες η πρωθυπουργός της Ν. Κορέας θα υποδεχτεί στη Σεούλ τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας και Κίνας, σε μια τριμερή συνάντηση κορυφής που έχει να γίνει σχεδόν τρία χρόνια και στην οποία θα συζητηθεί και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρός σεισμός με πολλούς νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αυξάνονταν διαρκώς οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Πακιστάν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και έγινε αισθητός και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), ο σεισμός είχε επίκεντρο σε απομακρυσμένη οροσειρά του Αφγανιστάν (τη Χίντου Κους, μέρος της οποίας εκτείνεται και στο Πακιστάν), 254 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ και εστιακό βάθος 213 χιλιόμετρα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πακιστανική «Αυγή» μετέδιδε ότι μόνο στο Πακιστάν οι νεκροί είχαν φτάσει τους 132 και ότι η ένταση του σεισμού ήταν ανάλογη με αυτή της δόνησης που συγκλόνισε τη χώρα το 2005, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους (εκείνη, βέβαια, είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος).

Στο Αφγανιστάν η εικόνα για το πλήγμα ήταν πιο θολή. Το «Ασοσιέτεντ Πρες» μετέδιδε πως μόνο στην πόλη Ταλοκάν, 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να βγουν από το σχολείο και άλλα 35 άτομα τραυματίστηκαν. Ο πρωθυπουργός, Αμπντουλά Αμπντουλά, μίλησε, σύμφωνα με το BBC, για τον ισχυρότερο σεισμό «τα τελευταία χρόνια», ωστόσο δεν υπήρχε ακριβής συνολική εικόνα. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί.

Οσο περνούσαν οι ώρες, μεγάλωνε η ανησυχία και για αύξηση των θυμάτων, με δεδομένο ότι το επίκεντρο ήταν σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές όπου οι υποδομές είναι στοιχειώδεις (νοσοκομεία, οδικό δίκτυο κ.τ.λ.) κι έτσι ήταν δύσκολη μέχρι και η διαπίστωση της κατάστασης. Σοβαρές ζημιές είχαν αναφερθεί μέχρι και σε μεγάλες πόλεις όπως την Πεσαβάρ, όπου είχαν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ