Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναγγέλλει η αντιπολίτευση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στελέχη του λεγόμενου «Δημοκρατικού Μετώπου» που έχουν συγκροτήσει κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών, διεμήνυσαν χτες ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό παρά τη βίαιη στάση των αστυνομικών αρχών στην αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου έξω από το κοινοβούλιο, που κατέληξε με την επέμβαση των αστυνομικών και τη διάλυση της συγκέντρωσης με γκλομπς και δακρυγόνα, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ατόμων και τις συλλήψεις άλλων 10, ανάμεσά τους οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές Αντρίγια Μάντιτς και Σλάβεν Ραντούνοβιτς.

Εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Μετώπου» χαρακτήρισε τις συλλήψεις των δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έγιναν με την κατηγορία της υποκίνησης βίας και προτροπής πλήθους σε πράξεις «διασάλευσης της συνταγματικής τάξης», «παράνομες και άδικες», αφού μεταξύ άλλων παραβιάστηκε η βουλευτική τους ασυλία. Υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα οι διαδηλώσεις και οι πορείες με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης θα κλιμακωθούν, μέχρι την επίτευξη του στόχου. Η κατάσταση αυτή, στη μόλις 620.000 κατοίκων χώρα, με πολλά προβλήματα για το λαό, αντανακλά στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα των αστών και για την επιλογή ιμπεριαλιστών συμμάχων.

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του λεγόμενου «Δημοκρατικού Μετώπου» ότι «χειραγωγούνται από εθνικιστικούς κύκλους της Σερβίας και της Ρωσίας» που ενοχλούνται από τη «δυτική πορεία» του Μαυροβουνίου και τα σχέδια της κυβέρνησής του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, πιθανώς κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ο αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας στην Ποντγκόριτσα, Γκόραν Γιάνκοβιτς, δήλωσε ότι από τα εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση του Σαββάτου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές ύψους 150.000 ευρώ, αφού όπως είπε, καταστράφηκαν φωτεινοί σηματοδότες, κολώνες φωτισμού, πινακίδες σήμανσης, κάδοι απορριμμάτων, κρήνες στην κεντρική πλατεία, ακόμη και παιδική χαρά σε κεντρικό πάρκο.

Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στις 18 Οκτώβρη, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υπαινιχθεί ενόχληση για την πιθανότητα ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα για «τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ