Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις, με φόντο μάχες και πρόσφυγες

Τα διπλωματικά παζάρια της Μόσχας συνεχίζονται παράλληλα με τις αμείωτες ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία
Τα διπλωματικά παζάρια της Μόσχας συνεχίζονται παράλληλα με τις αμείωτες ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σκληρό διπλωματικό και πολιτικό πόκερ παίζεται, με αμείωτη ένταση, μεταξύ Δαμασκού - Μόσχας - Ριάντ - Ουάσιγκτον και Βερολίνου, με στόχο την προώθηση ανταγωνιστικών μονοπωλιακών συμφερόντων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων στο πεδίο έντονης ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης.

Με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σαουδάραβα βασιλιά, Σαλμάν και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποκλειστικό θέμα τις «προσπάθειες» για την εξεύρεση «λύσης» στον πόλεμο της Συρίας και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο (όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών) «πιθανά βήματα» για την προώθηση «ενδο-συριακής πολιτικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων χωρών της περιοχής».

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, επιβεβαίωσε χτες ότι αντιπροσωπεία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στη Μόσχα «και αυτή τη βδομάδα».

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση που συμμετέχει στα παζάρια εξελίξεων για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, φάνηκε να συμπαρατάσσεται με την πλευρά της Γαλλίας, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιοδήποτε σενάριο προβλέπει την παραμονή του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Ασαντ σε μία μεταβατική συριακή κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε χτες αδυναμία να φανταστεί ένα σενάριο συμμετοχής του Προέδρου Ασαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, σημειώνοντας: «Στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, υπάρχουν πολλοί παίκτες και δυνάμεις στην περιοχή, ανάμεσά τους η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, για τις κυβερνήσεις των οποίων είναι αδιανόητη - όπως και για μας - η συμμετοχή του Ασαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες... Ο Ασαντ είναι υπόλογος για εγκλήματα και βάρβαρη διεξαγωγή του πολέμου... Δεν ξέρουμε ποιος θα διαδεχθεί τον Ασαντ».

Οι συναντήσεις του Προέδρου Ασαντ

Το ίδιο 24ωρο στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συναντούσε τον Γιουσούφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα, υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια, έχει παίξει το «διακριτικό» διαμεσολαβητή ανάμεσα σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν κακές έως ελάχιστες σχέσεις, όπως το Ιράν, προετοιμάζοντας το έδαφος μεταξύ άλλων και για τα μετέπειτα παζάρια που οδήγησαν στη συμφωνία της Βιέννης του περασμένου Ιούνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις «διμερείς, αδελφικές σχέσεις» και ότι είναι αφοσιωμένοι «στη συνέχιση της συνεργασίας, στην εξυπηρέτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και στη διατήρηση των συμφερόντων των λαών τους». Συζήτησαν «ιδιαίτερα τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία στη Συρία και ιδέες που προτάθηκαν σε περιφερειακά και διεθνή επίπεδα για να βοηθηθεί η επίλυση της κρίσης στη χώρα».

Ο Πρόεδρος Ασαντ εξέφρασε την εκτίμηση του συριακού λαού για τις θέσεις του Ομάν απέναντι στη Δαμασκό, χαιρετίζοντας τις «ειλικρινείς προσπάθειες» της χώρας, προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους «να πραγματοποιήσουν τους στόχους με τρόπο που θα τερματίσει τα βάσανα που τους προκαλεί η τρομοκρατία και θα διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα και αυτοκυριαρχία της Συρίας». Μάλιστα, ο Σύρος ηγέτης, για μία ακόμη φορά, σημείωσε πως η εξάλειψη της τρομοκρατίας «θα συμβάλει στην επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής διαδικασίας» στη χώρα του...

Την Κυριακή, ο Ασαντ είχε δεχθεί αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ασαντ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αεροπορική βοήθεια της Μόσχας και σημείωσε (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ) ότι η συνεχιζόμενη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία θα καθορίσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής, ενώ μία νίκη ενάντια στην τρομοκρατία θα εξασφαλίσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ρώσος βουλευτής, Σεργκέι Γκαβρίλοφ, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία και συναντήθηκε με τον Ασαντ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι προτεραιότητα του Σύρου ηγέτη είναι η μάχη και η εξάλειψη της τρομοκρατίας και στη συνέχεια η διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ερωτηθείς αν ο Ασαντ είναι έτοιμος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι η εντύπωση που του έδωσε ο Ασαντ είναι ότι «πρωταρχικός στόχος του είναι η μάχη και η εξάλειψη της... τρομοκρατίας κι έπειτα οι εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές».

«Σύγχυση στους τζιχαντιστές» και κύματα προσφύγων

Και ενώ οι διπλωματικές ζυμώσεις και παζάρια δίνουν και παίρνουν, ο αρχηγός του συριακού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Αλί Αμπντάλα Αγιούμπ, εκτίμησε χτες, επικαλούμενος στοιχεία από την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών των τζιχαντιστών του «ΙΚ» από τη Λατάκεια έως το Ντέιρ ελ Ζορ ότι επικρατεί «σύγχυση» στους κόλπους τους καθώς διαπιστώνουν δυσκολίες στις γραμμές ανεφοδιασμού, ελλείψεις σε πυρομαχικά και ότι επίκειται η αποχώρησή τους σχεδόν από όλη την επαρχία του Χαλεπίου μέσα στις επόμενες μέρες...

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου για τις Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες βδομάδες ιδιαίτερα στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χάμα, έχουν προκαλέσει κύμα 120.000 νέων εκτοπισμένων από τις εστίες τους. Οπως σημείωσε, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που τρέπονται σε φυγή, εξαιτίας των μαχών που ξέσπασαν στις περιοχές που κατοικούσαν, κοντά στις πόλεις και τα χωριά τους, ή σε προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε τις πληροφορίες που είχε διαδώσει η λεγόμενη «Συριακή Αμερικανική Λέσχη» ότι ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν νοσοκομείο και αμάχους στην περιοχή Σαρμίν στις 20/10, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη οργάνωση παίζει «ύποπτο ρόλο» και ότι έχει «τόση σχέση με την Ιατρική όση οι τζιχαντιστές με τους Προσκόπους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ συγκυβέρνησης, κατά ομοσπονδοποίησης ο Ασαντ(2016-03-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια(2015-12-17 00:00:00.0)
Σε αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης κατέληξε η συριακή αντιπολίτευση(2015-12-11 00:00:00.0)
Πόλεμος σκοπιμοτήτων μεταξύ συμμάχων - ανταγωνιστών(2015-05-08 00:00:00.0)
Συνάντηση Ασαντ με Γάλλους βουλευτές(2015-02-26 00:00:00.0)
Η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στο επίκεντρο ρωσικού ενδιαφέροντος(2014-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ