Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η πολιτική τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και η κατάρτιση κοινής λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, εξακολουθούν να προβάλλονται από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους ως μερικά από τα πιο βασικά θέματα τριβής στις υποτίθεται κοινές προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

Η τρίωρη προχτεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε ουσιαστικά μόνο την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης της 20μελούς Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αύριο Παρασκευή, φανερώνοντας ωστόσο παράλληλα τις μάλλον χαμηλές προσδοκίες αμφοτέρων, σε σχέση με το όποιο αποτέλεσμα στα πεδία των συγκρούσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρωσία και ΗΠΑ προσδοκούν από τη Σύνοδο της Παρασκευής την έκδοση μίας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επικυρώνει τις αρχές που συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις της Ομάδας Στήριξης της Συρίας στις 30 Οκτώβρη και 14 Νοέμβρη, δηλαδή προβλέπει συνάντηση μετά την 1η Γενάρη ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα έξι μηνών και τη διενέργεια εκλογών σε 18 μήνες. Αυτή η κοινή απόφαση από το ΣΑ αναμένεται παρά τις διαφωνίες ΗΠΑ - Ρωσίας, την ύπαρξη των οποίων επιβεβαίωσαν χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ και ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Η Σ. Πάουερ αναφέρθηκε στις προσδοκίες για την έκδοση ομόφωνης απόφασης από το ΣΑ για τη Συρία, σε μία προσπάθεια ένδειξης, όπως είπε, «ενότητας» στην ανάγκη επίτευξης «πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Συρίας. Ξεκαθάρισε πως ένα μέρος της συνάντησης στη Ν. Υόρκη θα εστιαστεί στα «χάσματα» ΗΠΑ - Ρωσίας - Ιράν σχετικά με την τύχη του Προέδρου Ασαντ, επιμένοντας πως η θέση των ΗΠΑ παραμένει ίδια: δηλαδή «να φύγει ο Ασαντ» πιθανώς στο πλαίσιο μίας «πολιτικής μετάβασης».

Τις αντιθέσεις πάνω στην πολιτική τύχη του Σύρου ηγέτη επιβεβαίωσε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο να εξαρτάται η ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου σε μία χώρα από την τύχη ενός άνδρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι καταρχάς το θέμα αυτό αφορά μόνο το συριακό λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος, όπως συμπλήρωσε, για να αποφασίσει την τύχη του.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημερώνοντας τους Ρώσους βουλευτές, εκτίμησε ότι ο πόλεμος ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δε θα είναι «σύντομη υπόθεση», υπαινισσόμενος ότι θα κρατήσει σε βάθος χρόνου.

Στη Δαμασκό πάλι, από νωρίς το πρωί, Σύροι αξιωματούχοι μετέδιδαν ως σημαντική επιτυχία στα μέτωπα των συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές την είδηση πως δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το όρος Νόμπα στην επαρχία της Λαττάκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ