Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήνει στρατιωτική βάση στο Κατάρ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΟΧΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ με δυναμικό τουλάχιστον 3.000 Τούρκους στρατιώτες, αεροπορία και ναυτικό και πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος πρέσβης στο εμιράτο, Αχμέτ Ντεμιρόκ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», αλλά και εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ.

Οπως έγινε γνωστό, η δημιουργία της βάσης είναι μέρος «διμερούς συμφωνίας» που είχε υπογραφεί το 2014 και επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιούνη στο πλαίσιο συνεργασίας Τουρκίας - Κατάρ για την «αντιμετώπιση κοινών εχθρών».

Οι δύο χώρες εμφανίζεται να έχουν τα τελευταία χρόνια συγκλίνοντα συμφέροντα, καθώς έχουν αμφότερες υποστηρίξει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, επιδιώκουν την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και έχουν καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στο Κατάρ εκδηλώνονται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης μιας λεγόμενης «ισλαμικής αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» από τη Σαουδική Αραβία που θα απαρτίζεται από 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Οι κινήσεις της Αγκυρας για ενίσχυση συμμαχιών ή την αναθέρμανση παλιότερων εκδηλώνονται σε μια περίοδο όξυνσης της ρωσο-τουρκικής κόντρας με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη στη Συρία. Χτες, μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα αυτό ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μέσκοφ, που μιλώντας στο πρακτορείο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ απαίτησε από την Αγκυρα την ικανοποίηση των τριών ακόλουθων απαιτήσεων: α) Να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24», β) να καταβάλει αποζημιώσεις για το αεροσκάφος, γ) να παράσχει εγγυήσεις πως δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο επεισόδιο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκί, απάντησε ότι εάν η «Ρωσική Ομοσπονδία εγγυάται επίσης ότι δεν θα γίνουν άλλες παραβιάσεις του (τουρκικού) εναέριου χώρου, τότε δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός»...

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής ΧΟΥΡΙΕΤ, η Ρωσία κρατά σε «ομηρία» οκτώ τουρκικά εμπορικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» και οι τουρκικές αρχές σε αντίποινα κρατούν αντίστοιχα σε «ομηρία» 27 σκάφη με ρωσική σημαία, επικαλούμενες «ελλείψεις κατάλληλων εγγράφων» ναυσιπλοΐας.

  • Μέσα σε όλα αυτά και ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ανακοινώθηκε χτες πως οι ΗΠΑ αποσύρουν σε βάση της ΡΑΦ στο Λάκενχιθ της Βρετανίας τα έξι μαχητικά τύπου «F-15 Eagles» που είχαν αναπτύξει οι ΗΠΑ στην Τουρκία στις 12/11 για επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ